EN ÖNEMLİ SEÇİM GÜVENLİĞİ UNSURUDUR

Avukat Faik Akarkarasu, YSK tarafından, seçimlerde seçim güvenliği yönü ile parmak boyası uygulanması talebine yönelik olarak mevzuatta yasal düzenleme bulunmadığı için karar verilmesine yer olmadığına ve talebin reddine karar verildiğini söyledi.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
10 Mart 2023 Cuma 15:38
103 Okunma
EN ÖNEMLİ SEÇİM GÜVENLİĞİ UNSURUDUR

Avukat Faik Akarkarasu, YSK tarafından, seçimlerde seçim güvenliği yönü ile parmak boyası uygulanması talebine yönelik olarak mevzuatta yasal düzenleme bulunmadığı için karar verilmesine yer olmadığına ve talebin reddine karar verildiğini söyledi.


Akarkarasu yaptığı yazılı açıklamada, "Anayasamızın 79. maddesi 'Seçimler, yargı organlarının genel yönetim ve denetimi altında yapılır' hükmünü düzenleme altına almış, yine 2. fıkrası ise seçimin başlamasından bitimine kadar seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapmak ve yaptırmak görevini YSK’ya vermiştir. Yüksek Seçim Kanunu’nun 14. maddesinde de seçimler ile ilgili temel görevleri ve yetkileri YSK’ya vermiştir. Basit anlatımla seçimlerin güven içinde, sandığa giren oyun aynı şekilde çıkması prensibi ile pek çok seçim güvenliği tedbirleri 6072 sayılı Kanunda da düzenleme altına alınmıştır. Bunların tamamında “tedbirleri almak” şeklinde genel prensipler konmuştur. Bu hali ile seçimin genel tedbir ve prensiplerinden ve seçim güvenliğinin ve ülkemizde yaşanan nüfus hareketleri yönüyle ve iddiaya konu vatandaşlık değişiklikleri ve yeni vatandaşlık iktisapları bakımından parmak boyası bu tedbirler kapsamında en önemli tedbirdir. Bilindiği üzere 2009 mahalli idareler seçimlerinde, Bilecik’te seçmen olmayan polis okulu öğrencileri seçmen kütüklerine dahil edilmiş, bu seçmen olmayan seçmenler oy kullanmış, bu durum seçimin sonucuna mutlak etki yapmış ve 2009 yerel seçimlerde CHP adayı olarak 111 oy farkı seçmen olmayan kişilerin yasaya aykırı oy kullanımıyla seçim başka bir yere taşınmıştır. Buna ilişkin itirazlar ise seçmen kütüklerinin kesinleşmesi baz alınarak reddedilmiştir. Bu ve benzeri irade çarpıklıklarının ve seçmen iradesinde teşevvüş yaşanmaması için seçim güvenliği tüm mercilerin üzerinde hassasiyetle duracağı bir konudur. Yani seçmene ve vatandaşa, seçmen iradesine saygının en temel gereğidir. Bir oyun önemi 2009 yılında somut olarak yaşanmıştır. Bu anlamda parmak boyası en basit ve en etkili seçim güvenliği tedbiridir. Bu hali ile YSK’nın bu kararını gözden geçirmesi ve seçimlerde geçmişte de olduğu gibi parmak boyasının uygulanması gereklidir. Parmak boyası, belki de en önemli seçim güvenliği unsurudur.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle