VATANDAŞA 6 AYRI DESTEK

Çalışma hayatına 33 milyarlık yatırım yapılırken, devlet hem çalışanı hem de işsiz vatandaşları korumak için tüm imkânları seferber ediyor.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
02 Ekim 2023 Pazartesi 11:02
144 Okunma
VATANDAŞA 6 AYRI DESTEK

Çalışma hayatına 33 milyarlık yatırım yapılırken, devlet hem çalışanı hem de işsiz vatandaşları korumak için tüm imkânları seferber ediyor.

İşsiz kalanlara işsizlik ödeneğiyle beraber, mesleki eğitim kapsamında harçlık, kreş yardımı, toplum yararına programda öncelik, ücretsiz sağlık ve danışmanlık hizmeti veriliyor. İşsizlik ödeneği maaşa göre belirlenirken, en yüksek ödenek brüt asgari ücretin yüzde 80'i kadar ödeniyor. İşsiz sigortalıların yeni iş bulana kadar nakit ihtiyacı karşılanırken İŞKUR aracılığıyla yeni iş bulmaları sağlanıyor. İşsizlik ödeneği alanlar işbaşı eğitim programı, mesleki eğitim kurslarına katılarak günlük harçlıklarını da çıkarabiliyor.İşsizlik ödeneği bağlanırken işten çıkış koduna bakılıyor. Ödenek 49 farklı işten çıkış konudan uygun olanlara bağlanıyor. Devamsızlık, ahlaki nedenlerle işten çıkartılanlar işsizlik ödeneği alamıyor.

İşsiz kalınan dönemde verilen devlet destekleri, ödeneğe hak kazanma koşulları konusunda merak edilen soruların yanıtları şöyle:

Kimler işsizlik ödeneği alabilir, zorunlu olan koşullar nelerdir?
Kendi istek, kusuru dışında işsiz kalmak, hizmet akdinin sona ermesinden önceki 120 gün hizmet akdine sahip olunması, son 3 yılda 600 gün süreyle sigorta priminin ödenmiş olması gerekiyor. Sözleşmenin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvuruda bulunması zorunluluğu var.Bu süre aşıldığı takdirde alınacak maaş süresi de o kadar düşüyor. Yani 10 ay maaş alacak bir sigortalı eğer 2 ay geç başvurursa 8 ay maaş alıyor. Kendi isteğiyle işten ayrılanlar alamıyor.


 

Yaşlılık aylığı almaya hak kazanının işsizlik ödeneği kesilir mi?
Yeni işe girildiğinde ve emekli olunduğunda aylık kesiliyor. İşsizlik ödeneği aldığı süre içinde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almaya başlayanların ödenekleri "emeklilik" gerekçesiyle yaşlılık aylığını almaya başladığı tarih itibarıyla kesiliyor.

İşsizlik ödeneği süresinde prim gün sayısı dikkate alınıyor mu?
İşten kendi istek, kusuru dışında ayrılana verilen ödenek geçmiş prim gün sayısına göre 6 aydan başlayıp 10 aya kadar çıkıyor. İş buluncaya kadar nakit ihtiyacı karşılanırken, ödenek son brüt ücret üzerinden hesaplanıyor.Beş yıl önce işsizlik ödeneği almıştım. Bu yıl yine işsiz kaldım, yararlanabilir miyim?
Daha önce işsizlik ödeneğinden yararlananlar koşulları yerine getirmeleri durumunda yeniden işsizlik maaşı alabiliyor. Yeni bir ödeneğe hak kazanamayacak şekilde işten ayrılma halinde daha önce durdurulan hak sahipliği varsa oradan kalan süre kadar işsizlik ödeneğinden faydalanılabilir.

KAYNAK: SABAH GAZETESİ

Anahtar Kelimeler:
IşsizlikMaaşEmekliPrim
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle