SSK VE BAĞKUR'LU DAHA AVANTAJLI

Emekliye verilecek zam için son viraja girildi. İlk 5 aylık enflasyona göre; SSK ve Bağkur emeklisi yüzde 22.72 zammı garantiledi.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
04 Haziran 2024 Salı 11:10
110 Okunma
SSK VE BAĞKUR'LU DAHA AVANTAJLI

Emekliye verilecek zam için son viraja girildi. İlk 5 aylık enflasyona göre; SSK ve Bağkur emeklisi yüzde 22.72 zammı garantiledi.

 Memur ve memur emeklisi için de yaklaşık yüzde 6.7’lik enflasyon farkı oluştu. Haziran enflasyonuyla rakam netleşecek. Maaşlara refah payının eklenip eklenmeyeceği de temmuzda belli olacak.Enflasyon verileri milyonlarca memur ve emeklinin maaş zammı için kritik öneme sahip. Çünkü memur ve emeklilerin maaşı her yıl ocak ve temmuzda açıklanan geriye dönük 6 aylık enflasyona göre belirleniyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tarafından 3 Ocak’ta yüzde 64.77 olarak açıklanan 2023 yılı enflasyon rakamıyla memur ve emeklilerin maaş artış oranı da netleşmişti. Buna göre; memur ve memur emeklisinin maaşı yeni yılda yüzde 15 toplu sözleşme zammı dahil yüzde 49.25 oranında artmıştı.

5 AYDA ORTAYA ÇIKAN TABLO 

Ocak ayında SSK ve Bağkur emeklisinin zam oranı son 6 aylık enflasyon oranı olan yüzde 37.57’de kalmıştı. Aradaki yaklaşık 12 puanlık zam farkı yasayla kapatılmıştı. Böylece memurlar ile SSK ve Bağkur’lular dahil tüm emeklilerin maaşındaki artış yüzde 49.25 olmuştu. Şimdi gözler temmuzda oluşacak enflasyon rakamında. TÜİK’in dün açıkladığı mayıs enflasyonuyla birlikte ilk 5 aylık enflasyon netleşti. Enflasyon ocakta yüzde 6.70, şubatta yüzde 4.53, martta yüzde 3.16, nisan ayında yüzde 3.18, mayısta ise yüzde 3.37 olarak gerçekleşti. Böylece 5 aylık enflasyon yüzde 22.72 oldu.

BEKLENTİ ANKETİ NE DİYOR? 

İlk 5 aylık enflasyona göre SSK ve Bağkur emeklileri şimdiden yüzde 22.72 zammı garantiledi. Zamdan önceki son veri haziran enflasyonu. Merkez Bankası’nın piyasa katılımcıları ile yaptığı son ankette haziran enflasyonu yüzde 2.56 olarak öngörülmüştü. Haziran ayında enflasyon bu beklenti doğrultusunda çıkarsa bu yılın ilk 6 aylık dönemindeki enflasyon yüzde 25.86 olacak. Emeklilerin ek zamla ilgili talepleri var. Bu konuda daha önce açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, temmuz ayını işaret etmişti. Dolayısıyla şimdilik bir şey demek için erken.

TOPLU SÖZLEŞME İLE HESAP DEĞİŞİYOR 

Memur ve memur emeklisinin alacağı zamda toplu sözleşme hükümleri uygulanıyor. İki yılda bir yapılan toplu sözleşmenin sonuncusu geçen yıl ağustosta imzalanmıştı. Buna göre; memur ve memur emeklisine 2024’ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10; 2025’in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 zam yapılması kararlaştırılmıştı. İlk 5 aylık enflasyona göre memur ve memur emeklisi için yüzde 6.7 oranında fark oluştu.

EN DÜŞÜK NE KADAR OLUR? 

Toplu sözleşme zammıyla memur maaşları ve emekli memur aylıkları için yüzde 17.4 oranında zam kesinleşti. Merkez Bankası’nın beklenti anketine göre haziranda enflasyon yüzde 2.56 olursa bu kez 6 aylık dönem için yüzde 9.4’lük enflasyon farkı oluşacak ve yüzde 10’luk toplu sözleşme zammıyla temmuzda memur ve memur emeklisinin alacağı zam yüzde 20.4’e çıkacak. Böylece temmuz ayında en düşük memur maaşı 39 bin 400 lira, en düşük emekli memur aylığı ise 17 bin 740 lira olacak.

BU KEZ SSK VE BAĞKUR’LU AVANTAJLI OLACAK 

Eğer enflasyon ilk 6 ayda yüzde 25.86 olursa, SSK ve Bağkur emeklisi ile memur emeklisinin alacağı zam arasında 5 puanlık fark oluşacak. Bu kez zam oranı SSK ve Bağkur emeklisi lehine olacak. Ocakta SSK ve Bağkur emekli maaş zammı düşük kaldığından ilave artış yapılmıştı. Temmuzda bu yönde bir zam eşitlemesinin olup olmayacağına hükümet karar verecek.

KÖK MAAŞ DA ARTACAK 

En düşük emekli maaşı 1 Ocak itibarıyla 7 bin 500 liradan 10 bin liraya yükseltilmişti. Bir başka deyişle kök maaşlar 5-6 bin lira olsa dahi devlet aradaki farkı karşılıyor. Dün açıklanan enflasyon verisi bu kök maaşların da artmasını sağlayacak. Yani şimdiden kök maaşlarda yüzde 22.72’lik artış olacağını söyleyebiliriz.Eğer en düşük emekli maaşı 10 bin lirada kalırsa, yüzde 22.72’lik orana göre şu anda 8 bin 150 lira ve üzeri kök maaşı olanların temmuzda alacağı maaşın 10 bin lirayı aşacağını söyleyebiliriz. Zam yüzde 25.86 olursa bu durumda 7 bin 950 lira ve üzeri kök maaşlar 10 bin liralık taban maaşların üzerine çıkabilecek.

KURBAN BAYRAMI İKRAMİYESİ DE VAR 

Emeklilerin bayram ikramiyesi yüzde 50 artışla 2 bin liradan 3 bin liraya çıkarılmıştı. Zamlı ikramiyenin ilki Ramazan Bayramı’nda önce ödenmişti. Kurban Bayramı 16-19 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek. İkramiyelerin 1 hafta önce yani haftaya hesaplara yatması bekleniyor.

YILLIK ENFLASYON YÜZDE 75.45 OLDU 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), dün mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre tüketici enflasyonu (TÜFE) aylık yüzde 3.37 arttı. Yıllık bazda artış yüzde 75.45 olarak gerçekleşti. 2024 Mayıs ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde 1.01 ile haberleşme olurken, artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 9.60 ile giyim ve ayakkabı oldu. Yıllıkta ise en az artış gösteren ana grup yüzde 50.85 ile giyim ve ayakkabı oldu. Artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 104.80 ile eğitim olarak gerçekleşti. Mayıs 2024’te endekste kapsanan 143 temel başlıktan 23 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 114 temel başlığın endeksi arttı. Öte yandan üretici fiyatları (ÜFE) mayısta yüzde 1.96, yıllık bazda ise yüzde 57.68 arttı. En yüksek yıllık değişim yüzde 75.86 ile su temininde ve yüzde 75.84 ile madencilik ve taş ocakçılığında yaşandı.

DÜŞÜŞ BAŞLAYACAK 

Enflasyon rakamlarına yönelik değerlendirmede bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Enflasyonda kalıcı düşüş haziranda başlayacak. Yıllık enflasyon yüksek ihtimalle üçüncü çeyrek sonunda yüzde 50’nin altına gerileyecek” dedi. Şimşek, “En kötüsü geride kaldı! Geçmiş 12 ayın birikimli etkilerini içeren yıllık enflasyonda en yüksek seviyeyi bu ay gördük. Enflasyonla mücadelede geçiş dönemi böylece tamamlandı, dezenflasyon sürecine giriyoruz.Dezenflasyon öngören piyasa yıllık enflasyonu 12 ay sonra yüzde 33.2, 24 ay sonra yüzde 21.3 bekliyor. Önümüzdeki dönemde beklentiler hedeflerimize daha da yakınsayacak. Mali disiplini güçlendirerek dezenflasyon sürecine verdiğimiz destek artarak devam edecek. Fiyat istikrarına ulaşmak sabır ve zaman gerektiriyor, hedefimize ulaşmakta kararlıyız” diye konuştu.

KAYNAK: POSTA GAZETESİ

Anahtar Kelimeler:
SSKBağkurAvantaj
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle