SON 3 GÜN

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2 Milyon 250 bin vatandaşımız emekli olma hakkına kavuşuyor. Emeklilik hakkının kullanılması hususunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacaktır" dedi. Hizmet borçlanması yapmak isteyenler için Ekonomist Muhammet Bayram kritik uyarılarda bulundu.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
29 Aralık 2022 Perşembe 10:55
165 Okunma
SON 3 GÜN
banner15

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2 Milyon 250 bin vatandaşımız emekli olma hakkına kavuşuyor. Emeklilik hakkının kullanılması hususunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacaktır" dedi. Hizmet borçlanması yapmak isteyenler için Ekonomist Muhammet Bayram kritik uyarılarda bulundu.

Asgari ücrete yapılan yüzde 55'lik artış, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) yapılan askerlik ve doğum gibi hizmet borçlanması maliyetlerini de artıracak. Hizmet borçlanması yapmak isteyenler ocak ayından itibaren daha fazla prim ödeyecekler. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) başta olmak üzere yakın zamanda askerlik ve doğum borçlanması yapması gerekenlerin artıştan etkilenmemek için yıl sonuna kadar zamanları bulunuyor.

CNN TÜRK ekranlarında açıklamalarda bulunan Ekonomist Muhammet Bayram konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: Eğer 31.12.2022'ye kadar yaparlarsa daha az bir tutarla borçlanacaklar. Şu an hemen sisteme girip yapsınlar. 1 Ocak itibarıyla yüzde 55 daha fazla ödeyecekler. Cumhurbaşkanımız vatandaşlarımız için müjdeyi verdi. Kanunen borçlanma hakları varsa hemen borçlansınlar.

VATANDAŞA EYT UYARISI

Asgari ücretin %54,66 artmasıyla birlikte eksik prim günleri olanlarında günlük borçlanma tutarları en az %54,66 düzeyinde artmış oldu.

Vatandaşlarımız yeni yıl gelmeden 31.12.2022 tarihi itibariyle askerlik ve doğum borçlanması gibi borçlanmaları günlük en düşük 69-TL, en yüksek 517-TL üzerinden yapıyor iken 01.01.2023 tarihi itibariyle en düşük 107-TL, en yüksek 800-TL üzerinde yapacaklar.

Ayrıca Yurtdışı borçlanma en düşük: günlük 150-TL’ye 12 aylık askerlik borçlanması 38.430-TL’ye, tek çocuk için doğum borçlanması(2 yıl tek çocuk) 76.861-TL’ye çıkacak.

EYT kapsamında emekli olacak vatandaşlarımızın yeni yıl gelmeden borçlanmalarını yapmaları ceplerinden fazladan %54,66 daha az para çıkmasına yarayacak olduğundan, kendilerini bir an önce borçlanmalarını yapmaları konusunda uyarıyoruz.

STAJYERLERİ KAPSIYOR MU?

Stajerler için yatırılan primde sigorta primi olmadığı için dahil edilmiyor. Sayın Bilgin de stajyerleri kapsamıyor dedi. Komisyonda belki dahil edilebilirler.

KAYNAK: MİLLİYET

https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/eytden-yararlanacaklara-kritik-uyari-son-3-gun-6879488

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

banner2

resim yükleresim yükleresim yükle