PAZARCI, BİLET SATICISI, TAMİRCİ... SINIR 35 BİN TL

Berber, terzi, bakkal, manav, kasap, taksici, dolmuşçu, servisçi basit usule tabi olduklarından gelir vergisi ödemiyordu. Cumhurbaşkanı kararıyla kapsam genişletildi. Artık pazarcılar, seyyar piyango bileti satıcıları, tamirciler de vergi kolaylığından yararlanacak.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
26 Nisan 2023 Çarşamba 11:01
271 Okunma
PAZARCI, BİLET SATICISI, TAMİRCİ... SINIR 35 BİN TL

Berber, terzi, bakkal, manav, kasap, taksici, dolmuşçu, servisçi basit usule tabi olduklarından gelir vergisi ödemiyordu. Cumhurbaşkanı kararıyla kapsam genişletildi. Artık pazarcılar, seyyar piyango bileti satıcıları, tamirciler de vergi kolaylığından yararlanacak.

837 bin kişi yararlanıyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Gemlik’te önceki gün yaptığı konuşmada, esnafa sağladıkları vergi desteklerini hatırlatmıştı. Erdoğan, “Geçtiğimiz yıllarda, yaptığımız bir düzenlemeyle basit usulde vergilendirilen esnaflarımızın kazançlarını gelir vergisinden istisna tutmuştuk. Yani berber, terzi, bakkal, manav, kasap, taksici, dolmuşçu, servisçi gibi esnaflarımızdan gelir vergisi almayarak dünyada eşi benzeri olmayan bir düzenleme yapmıştık. Hali hazırda 837 bin esnafımız hem gelir vergisi muafiyetinden yararlanıyor hem de KDV ödemiyor” demişti.

Pazarcı, bilet satıcısı, tamirci…

Erdoğan ayrıca, basit usul dışında kalan 13 büyükşehirdeki pazarcı esnafın kazançlarını da bu istisna uygulamasına dahil edeceklerini ifade etmişti. Konuya ilişkin karar dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre bir işyeri açmaksızın gezici olarak pazar takibi suretiyle perakende emtia alım-satımı ile uğraşanlara (pazarcı, seyyar piyango bileti satıcıları, tamirciler gibi ) gerçek usulde vergilendirmeden basit usule geçme olanağı tanındı. Yani bu mükellefler basit usule geçince beyanname vermeyecek.

Basit usule tabi olmanın şartları neler?

Yasaya göre; alım-satım işi ile uğraşanlar için; satın aldıkları malları olduğu gibi veya işledikten sonra satanların yıllık alım tutarlarının 2023 yılı için 440 bin lirayı veya yıllık satış tutarının 700 bin lirayı aşmaması gerekiyor.

Hizmet işleri ile uğraşanlar için bir yıl içinde elde ettikleri gayri safi iş hasılatının aşılmama şartı 2023 yılı için 220 bin lira.

Hem alım satım hem de hizmet faaliyetlerinin bir arada yapılması halinde yıllık satış tutarı ile iş hasılatı toplamının 2023 yılı için 440 bin lirayı aşmaması gerekiyor.

Kendi işinde bilfiil çalışmak ya da bulunmak (işinde yardımcı işçi ve çırak kullanmak, seyahat, hastalık, ihtiyarlık, askerlik gibi zaruri ayrılmalar dolayısıyla geçici olarak bilfiil işinin başında bulunmamak bu şartı bozmuyor).

Basit usule tabi mükellefler birden fazla işyerinde ticari faaliyette bulunamıyor.

İşyeri mülkiyeti işyeri sahibine aitse emsal kira bedelinin, kiralanmış olması halinde ise yıllık kira bedeli toplamının 2023 yılı için büyükşehirlerde 35 bin lirayı, diğer yerlerde ise 23 bin lirayı aşmaması gerekiyor.

Ticari, zirai veya mesleki faaliyetleri dolayısıyla gerçek usulde gelir vergisine tabi olmamak da aranan şartlar arasında.

Hangi iller kapsama alınacak?

Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Mersin, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya ve Samsun olmak üzere 13 büyükşehirde faaliyet gösteren 30 bin pazarcı esnafı ise uygulanmakta olan mevzuata göre basit usule tabi olamıyordu. Cumhurbaşkanlığı kararıyla bu illerde faaliyet gösteren pazarcı esnafının da basit usulden faydalanabilmesinin yolu açıldı. Böylelikle Türkiye’de bulunan yaklaşık 80 bin pazarcı esnafının tamamı, belirlenen yıllık satım hadleri çerçevesinde basit usule tabi olacak ve kazançları gelir vergisinden istisna edilecek.

Mükellefe ne gibi avantajlar sunuyor?

Yasal muhasebe defteri tutma zorunluluğu yok. Ancak kayıtların defter beyan sisteminde takibi gerekiyor.

Vergi tevkifatı yapma zorunluluğu yok. Ücret ve kira giderleri için muhtasar beyanname verilmiyor.

Üç aylık dönemlerde geçici vergi verilmiyor.

Basit usule tabi mükelleflerin teslim ve hizmetleri KDV’den istisna. KDV beyannamesi verilmiyor.

İşyeri kira olan basit usul mükellefleri için kira stopajı beyan etme zorunluluğu da yok.

Basit usule tabi olanlar yanlarında sigortalı işçi çalıştırabilir.

KAYNAK:POSTA

https://www.posta.com.tr/galeri/sinir-35-bin-lira-esnafa-vergi-destegi-genisletildi-2628941/6

Son Güncelleme: 26.04.2023 12:06
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle