MEMUR, EMEKLİ VE ASGARİ ÜCRETLİNİN MAAŞLARI NASIL ETKİLENECEK?

Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini 4.8 puanlık güncellemeyle yüzde 60.4’ten yüzde 65.2’ye çıkardı. Peki bu yukarı yönlü değişiklik memur, emekli ve asgari ücretlinin maaşlarını nasıl etkileyecek? İşte detaylar

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
28 Ekim 2022 Cuma 12:10
186 Okunma
MEMUR, EMEKLİ VE ASGARİ ÜCRETLİNİN MAAŞLARI NASIL ETKİLENECEK?

Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini 4.8 puanlık güncellemeyle yüzde 60.4’ten yüzde 65.2’ye çıkardı. Peki bu yukarı yönlü değişiklik memur, emekli ve asgari ücretlinin maaşlarını nasıl etkileyecek? İşte detaylar

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Vergi Uzmanı Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı:

Temmuz ayı itibarıyla asgari ücretliye ikinci bir zam yapıldı. Normal şartlarda senede bir kez yapılan zam enflasyonist ortam dolayısıyla ikinci kez yapıldı ama temmuz ayında enflasyon oranı yüzde 42.35 iken yüzde 30’luk bir artış yapıldı. Her ne kadar asgari ücretliye enflasyon kadar zam yapılması gibi bir koşul olmasa dahi enflasyonun hızlı bir şekilde yükselmesinden dolayı asgari ücretli başta olmak üzere sabit dar gelirli ve sabit orta gelirlinin alım gücü bir hayli düştüğünden en az enflasyon oranı kadar zam yapılması bekleniyordu.

Asgari ücretlinin aslında sene ortasında yüzde 12.35’lik zam farkı var. Bununla beraber sene sonu itibarıyla da açıklanacak enflasyonla birlikte yine asgari ücretliye zam yapılacak. Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 65 olarak ortaya çıktı.

‘Asgari ücretliye yüzde 35’lik fark doğmuş oluyor’

Ancak Merkez Bankası bir önceki raporda yüzde 60 olan beklentisini 65’e çıkardı ve senenin bitmesine 3 ay daha var. Henüz 3 aylık enflasyon oluşmadı. Mevsimsel etkilerden ve ülkemizin içinde bulunduğu jeopolitik durumdan dolayı enflasyonun beklenenden biraz daha üzerinde gerçekleşmesi mümkün en az yüzde 25 ile yüzde 30’luk bir 6 aylık enflasyon olabileceğini söyleyebiliriz. Burada yüzde 25 enflasyon olsa dahi ki haziranda yüzde 42 seviyesindeydi. Yıl sonunda yüzde 65 olursa yüzde 23’lük ekstra enflasyon farkı oluşuyor. Tabi asgari ücretlinin temmuz ayında almadığı 12 puanlık enflasyon farkı eklenirse zaten yüzde 35’lik bir fark doğmuş oluyor.

İşte yüzde 40 ve 45’lik artış için olası senaryolar

Bizim kamuoyunda daha önceden TV kanalları ve yayın organlarında yaptığımız açıklamaya göre asgari ücretin yüzde 35 ile 45 aralığında bir artışa gebe olduğunu söylemiştik. Burada yüzde 40’lık bir artış olursa 7 bin 700 TL seviyesine ulaşıyor. Yüzde 45 olursa 7 bin 975 seviyesine ulaşır.

‘9 bin 500 ile 10 bin lira gerçekçi değil’

Ancak şu an itibarıyla açlık sınırının 7 bin 300 seviyesinde olduğu düşünülürse 8 bin lira psikolojik sınırına ulaşacağını düşünüyorum. Asgari ücret için konuşulan 9 bin 500 ile 10 bin liranın gerçekçi olmadığını ve hayatın olağan akışına aykırı olduğunu düşünüyorum. Bunun işveren cephesi var. İşverenler bunu sırtlamak zorunda kalacak ancak devletimizin vermiş olduğu sübvansiyonlar ve asgari ücret kadarki kısımdan vergi alınmaması işverenlerimize nefes aldıracaktır.

Ayrıca en büyük sorun işverenler cephesinden tedarikçilerinden asgari ücrete yapılan zam kadar bir artış görülmesidir. Burada devletimiz gerek Fiyat İstikrar Komitesi ile gerek Hazine ve Maliye Bakanlığı denetçileri ile ve Ticaret Bakanlığı denetçileri ile sıkı bir denetimin yapılması elzemdir.

‘Emeklilere bin lira seyyanen zam olabilir’

Memur ve emekliler için ise durum daha farklıdır. Burada emeklilerimiz öncelikle seyyanen zam alma ihtimali yüksek. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önceki uygulamalardan farklı olarak bir düzenleme yapacağından bahsetmişti. Yani emeklilerimize bin liralık seyyanen ödemenin ek olacağını düşünüyorum. Bununla beraber emeklilerimiz son 6 aylık enflasyon farkını tamamen alabilecekler.

KAYNAK: MİLLİYET

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle