MARKETLERDE ETİKET OYUNU!

"Raftaki fiyat daha düşük ama kasada daha çok ödeme yaptım" cümlesini son günlerde çok duyar olduk.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
17 Ekim 2023 Salı 10:46
210 Okunma
MARKETLERDE ETİKET OYUNU!

"Raftaki fiyat daha düşük ama kasada daha çok ödeme yaptım" cümlesini son günlerde çok duyar olduk.

Raftaki etiket fiyatı ile kasadaki fiyatın uyuşmaması "Sistemde bir hata var" gerekçesiyle geçiştirilebiliyor. Peki bu sorunla karşılaşan tüketici ne yapmalı? Tüketici Koruma Derneği Başkanı Aziz Koçal ve TÜKONFED Başkan Vekili Av. İbrahim Güllü'ye sorduk.

'ÇOK SIK KARŞI KARŞIYA KALABİLİYORUZ'

Son zamanlarda sıklıkla karşılaşılan tüketici şikâyetlerinden birinin etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasındaki farklılık olduğunu dile getiren Av. İbrahim Güllü, "Gün içinde bir ürünün fiyatının birkaç kez güncellenmesi sebebiyle yaşandığını düşünüyorum. Çünkü zincir marketlerde on binlerce ürünü bir anda bir yerde bulabiliyorsunuz. Kasadaki fiyat hemen elektronik ortamda değiştiriliyor ancak raftaki etiket fiyatını değiştirmekte bu kadar hızlı değiller. Bu sebeple çok sık bir şekilde raf fiyatı ile kasa fiyatı arasındaki farkla karşı karşıya kalabiliyoruz" ifadelerini kullandı.

'TÜKETİCİ DİKKATLİ OLMALI'

Yaşananların, ticari ahlakın tam olarak oturmamış olmasından kaynaklanan bir problem olduğunu dile getiren Aziz Koçal, market zincirlerinin bu gibi durumlara "Sattığım fiyatın yerine yeni ürün koyamıyorum" cümlesinin gerekçe olarak sunulamayacağına vurgu yaptı. Koçal, fiyat artışı olduğu gün hemen ürünlerin masa altına koyulduğunu veya satışının kısıtlandığına dikkat çekti. Bu gibi durumlardan ötürü etike raf fiyatı ile kasa fiyatı arasında farklılıklar göründüğünü dile getiren Koçal, "Çünkü bilgi işlemden bu işi anında değiştirebilirsiniz ancak rafta değiştirmek biraz zaman alıyor ya da unutulabiliyor. Bu sefer de 'Biz unutmuşuz ya da yetiştiremedik' deyip tüketiciden kasa fiyatı alınmaya çalışılıyor. Tüketici burada dikkatli olmalı" dedi.

'ÜRÜN BAŞINA 1371 TL CEZASI VAR'

Böyle bir durumla karşılaşan tüketicinin fişiyle birlikte fiyat etiketinin görselini alması gerektiğini ve aradaki farkla ilgili tüketici hakem heyetlerine e-devlet üzerinden ya da kaymakamlıklara giderek ücretsiz bir şekilde başvuru yapabileceklerini belirtti. 

KAYNAK: MİLLİYET GAZETESİ

Anahtar Kelimeler:
EtiketMARKETFiyatları
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle