KONUTTA YENİ FIRSATLAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı Konut Finansmanı Projesi kapsamında hem konut alımı, hem de yeni konut üretimi desteklenecek.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
11 Mayıs 2022 Çarşamba 11:36
341 Okunma
KONUTTA YENİ FIRSATLAR
banner15

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı Konut Finansmanı Projesi kapsamında hem konut alımı, hem de yeni konut üretimi desteklenecek.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, önceki gün Bakanlar Kurulu toplantısının ardından hem ev sahibi olmak isteyenler için, hem de inşaat sektörünü hareketlendirmek adına yeni finansman modelleri duyurdu. Bu kapsamda düşük faizli ödeme sistemleriyle özellikle ilk konutunu alacakları desteklemek, diğer taraftan piyasadaki konut arzının artırılmasını teşvik etmek hedefleniyor. Buna göre Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile istişareler sonucunda 3 çözüm paketi oluşturulduğu belirtildi.


 

3 Yeni konut üretiminin hızlandırılması için neler amaçlanıyor?

Küçük ölçekli müteahhitlere, şehir içindeki küçük parsellere konut yapabilmeleri için metrekaresini belli bir fiyatın üzerinde satmamaları şartıyla uygun maliyetli krediler kullandırılarak konut üretimi desteklenecek. Bu konutlar 5 yıl süreyle satış sınırlamasına tabi olacak.

4 Küçük ölçekli müteahhitlere bu kapsamda hangi destekler verilecek?

‘İnşaat Sektörüne Özel Kredi Garanti Paketi’ ile projelerin hızla tamamlanarak konut arzına katılmasını hedefliyor. Buna göre, 1 Mayıs 2022 itibarıyla asgari yüzde 40’ı tamamlanmış ve yüzde 50’si satılmamış inşaat projelerinin tamamlanmasını desteklemek üzere, 1 yıl boyunca konut satış fiyatlarını sabit tutmayı taahhüt ederek bu fiyatları internet sitesinde kamuoyu ile paylaşan ve kredi veren kuruluşa da bildiren, KOBİ ve KOBİ dışı inşaat firmalarına yararlandırmak üzere, 36 ay vadeyle toplam 20 milyar lira finansman kaynağı sunulacak.

5 Düşük gelirli vatandaşlar için sosyal konut üretimi nasıl artırılacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, düşük gelir grubundaki vatandaşları da konut sahibi yapmaya devam edeceklerini açıkladı. Bu kapsamda sosyal konut projeleri için TOKİ’ye 30 milyar liralık finans sağlanacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Twitter hesabı üzerinden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı finansmanla ilgili olarak, “Her bir vatandaşımızı ev sahibi yapana kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu kapsamda TOKİ eliyle düşük fiyatlı ve uygun ödeme koşullarıyla üreteceğimiz sosyal konutları milletimize sunmaya kararlılıkla devam edeceğiz” dedi.

1 İlk evini alacak vatandaşlar nasıl desteklenecek?

‘İlk Evim Konut Finansman Paketi’ ile ilk konutunu alacak vatandaşlara; kamu bankalarınca, birinci el konutlarda uygulanmak üzere, 2 milyon lira değerine kadar konutlar için 10 yıla kadar vadeli, aylık yüzde 0.99 faizli konut kredisi sağlanacak.

2 İkinci el konut için uygulama var mı?

‘Genişletilmiş Konut Finansman Paketi’ ise ‘liralaşma stratejisini desteklemek amacıyla’ hayata geçirildi. Bu kapsamda, kamu bankalarınca, birinci ve ikinci el konutları kapsayacak şekilde konut değerinin en az yüzde 50’si 1 Nisan 2022 tarihinden önce açılmış ‘Döviz Tevdiat Hesabı’nın ya da hurda altının TCMB’ye satımı ile karşılanması şartıyla, 2 milyon lira değerine kadar konutlar için 10 yıla kadar vadeli, aylık yüzde 0.89 faizli konut kredisi sağlanacak. Destek paketindeki konut kredisi faiz oranı bu projeye özel olduğu için, önceden çekilmiş konut kredilerinin bu orana göre yapılandırılması mümkün olmuyor.

KAYNAK: Milliyet

Son Güncelleme: 11.05.2022 11:42
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

banner2

resim yükleresim yükleresim yükle