KADEMELİ ZAM FORMÜLÜ

Milyonlarca memur ve emeklinin gözü Temmuz ayı zammında... En düşük emekli maaşı 22 bin TL oldu. Peki diğer memur ve emeklilerin maaş artışı ne olacak? İşte detaylar...

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
16 Mayıs 2023 Salı 10:50
115 Okunma
KADEMELİ ZAM FORMÜLÜ
banner15

Milyonlarca memur ve emeklinin gözü Temmuz ayı zammında... En düşük emekli maaşı 22 bin TL oldu. Peki diğer memur ve emeklilerin maaş artışı ne olacak? İşte detaylar...

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada en düşük memur maaşının 22 bin lira olacağını söyledi. Peki bu durumda emekli ve memur artışı ne olacak? İşte detaylar...

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “Sayın Cumhurbaşkanı son yaptığı açıklamasında kamu işçilerine ne kadarlık bir zam yapıldıysa memura ve emekliye de aynı oranda zam yapılacağını söyledi.

Memur ve emeklilerimiz aslında enflasyon farkı kadar bir zam almaktadırlar. Geçen dönem uygulanan şey enflasyon artı sosyal refah payı artışıydı.

‘Kamu işçilerine seyyanen zam oldu’

Kamu işçilerine yapılan yüzde 45’lik zam sosyal refah payı düzenlemesinin yanında seyyanen bir zam da oldu. Yani tüm işçilere uygulanmak üzere yüzde 45’lik bir zam yapıldı.

Yine memur ve emeklilerimize hem enflasyon artışı hem de sosyal refah payı artışı yapılacaktır. Devletimizin sosyal devlet ilkesi gereğince çalışanlarını enflasyon karşısında ezdirmemek en büyük borcu olmuştur.

Kademeli bir şekilde maaş anlayışı zaten emeklilerimizde vardır. En düşük emekli maaşı şu anda işçilerin 4 bin TL seviyesinde olsa dahi devletimiz bunu son düzenleme ile 5500 TL’den 7500 TL’ye çıkarmıştı.

Ama fazla maaş alanların şu anda maaşları artmadı Meclis’in açılması ile beraber onların da maaşı artacak. Herkese seyyanen zam yapılınca insanların aklına şu mesaj geldi: Az maaş alana çok maaş artışı mı, yoksa herkese eşit maaş artışı mı olmalı?

Devlet memurları kanuna göre memurlar derece ve kademeye göre mesleki olarak nitelendirilirler. Bunun üzerinden görevde terfi, yer değişikliği ve unvan değişikliği alırlar, maaşlarını da bu şekilde alırlar.

‘En düşük memur maaşı net 22 bin tl ise kademeli artış gelebilir’

Memurlarımıza ‘düşük olana daha fazla maaş artışı, yüksek olana daha az maaş artışı’ olacağını düşünmüyorum. Ancak 22 bin TL olarak Cumhurbaşkanının belirttiği en düşük memur maaşı brüt değil de net ise en düşük memur maaşı yüzde 85 oranında artacaktır.

Daha yüksek maaş alanlara yüzde 85 maaş artışının pek mümkün olduğunu düşünmüyorum. Çünkü enflasyon karşısında asıl ezilen kesim daha düşük maaş alanlardır. Eğer bu artış belirttiğim gibi yüzde 85’lik bir artış ise kademeli bir memur maaş artışını konuşabiliriz. Ancak ben buna ihtimal vermiyorum.

Devlet memurları kanunu gereğince devlet memurlarının ücretlendirilmesi noktasında tüm memurlarımıza eşit bir maaş artışı kanuni olarak yapılmalıdır.

Devletimiz belki seyyanen tek seferlik bir şekilde düşük maaş alanlara bu uygulamayı yapabilir ancak bu sürekli hale getirilemez. Burada aslen enflasyonist etkinin çalışanlar üzerinden ve sabit, dar gelirli üzerinden alınması için bir artış yapıldı. Önümüzdeki dönemlerde enflasyonun hızla düştüğünü hep birlikte göreceğiz.

Eğer gerçekten 22 bin TL artış net ise diğer memurlara kademeli olabilir. Ama bu kanuni olarak mümkün değildir. Eğer 22 bin TL memur maaşı brüt ücret ise diğer memurlara kademeli bir şekilde artış olmayacaktır. Kademeli maaş artışının adil olmadığını düşünüyorum.

Eğer yapılacaksa tüm memurlara yüzde 45’lik bir artış yapılır.

‘Deprem bölgesindeki memura ek ödemenin doğru olduğunu düşünüyorum’

Devletimiz özellikle deprem bölgesindeki yaraları hızla sarmaya çalışıyor. Bununla alakalı kısa çalışma ödenekleri nakdi ücret desteklerinde bulunuyor. Yine deprem bölgesindeki çalışan memurlar fedakarca bu görevlerini yerine getiriyorlar. Devletimizin yapmış olduğu ek ödemenin doğru olduğunu düşünüyorum.”

KAYNAK:MİLLİYET

https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/memur-ve-emekliler-dikkat-kademeli-zam-formulu-6948601

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

banner2

resim yükleresim yükleresim yükle