İPTAL EDİLEN PARA CEZALARINI ALMANIN YOLU

Kesilen para cezaları iptal edilecek: 'Bu karar verilmemiş olsaydı binlerce dava olacaktı'

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
25 Mayıs 2023 Perşembe 10:35
113 Okunma
İPTAL EDİLEN PARA CEZALARINI ALMANIN YOLU

Kesilen para cezaları iptal edilecek: 'Bu karar verilmemiş olsaydı binlerce dava olacaktı'

Pandemi döneminde kesilen para cezaları iade edilecek. Peki ceza ücretlerini geri almak isteyen vatandaşların nasıl bir yok izlemesi gerekiyor? Avukat Kerem Olcayto cevapladı.

Pandemi döneminde kesilen cezaların iadesi için Anayasa Mahkemesi'ne yapılan itiraz karara bağlandı. Karara göre, ödenen idari para cezalarının geri ödenmeyeceğine ilişkin madde iptal edildi. Böylece ödenen cezaların geri alınmasının yolu açıldı. Peki ceza ücretlerini geri almak isteyen vatandaşların nasıl bir yok izlemesi gerekiyor? Avukat Kerem Olcayto cevapladı.

Olcayto açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Pandemi sürecinde ödenen cezaların iade edilmeyeceğine ilişkin verilen bu karara karşılık İzmir 4 İdare Mahkemesi iptal davası açmıştı. Anayasanın 10’uncu maddesinde düzenlenen ‘eşitlik ilkesine aykırı’ olduğu için bu kararın iptaline yönelik AYM’ye başvuru yapılmıştı.

Anayasa Mahkemesi’nin bu tarz kararlarına karşılık ancak ‘somut norm denetimi’ doğrultusunda dava açılır. Yapılan dava sonuçlandı. Borçlarını ödeyen kişilerin de ödedikleri geri iade alabileceğine karar verildi.

‘ALINAN KARAR YERİNDE BİR KARARDIR’

Şimdi burada kanun koyucunun yaptığı düzenleme ile vatandaşlara güveni ve adaleti sarsmaması gerekir. Bu nedenle de bunlar gözetilerek alınan yerinde bir karardır.

‘BU KARAR VERİLMEMİŞ OLSAYDI BİNLERCE DAVA OLACAKTI’

Kararın verilmesindeki hukuki açıdan faydası şudur: Eşitlik ilkesi ve devlete olan güven sarsılacağından bu kaosun önüne geçilmiş oldu. Bu karar verilmemiş olsaydı bu parayı ödeyenler hukuki yollara başvuracak İdare Mahkemesinde başvuracaklardı. Anayasa mahkemelerinde binlerce dava olacaktı.

‘EŞİTSİZLİĞİN ÖNÜNE GEÇİLMİŞ OLDU’

Verilen bu karar ile toplu başvurular ve bireysel başvuruların önüne geçilmiş oldu. Olası hak kayıpları ve eşitsizliklerin önüne geçilmiş oldu. Hukuk ve adalet açısında doğru ve yerinde bir karardır.

İzmir 4. İdare Mahkemesi’nin Anayasa Mahkemesine kararın iptali için başvurmasıyla süreç başladı. Ondan sonrasında Anayasa Mahkemesi bunu değerlendirdi. Eşitlik ilkesinde aykırılık bularak bu kararı iptal etti.

VATANDAŞLAR ÖDEDİKLERİ PARALARI NASIL GERİ ALACAK?

Burada vatandaşlar bireysel başvurularla bu tutarları geri alabilirler. Otomatik bir şekilde başvuru olmadan hesaba geçmez.

BAŞKA BORÇLARIN DA GERİ İADESİ SÖZ KONUSU MU?

Diğer ödenen borçların hepsi için idari olarak iptal davası açılmalıdır. Otomatik olarak AYM kararı bozdu, bu diğer borçları da kapsar diye bir durum yoktur. İptali için AYM’ye o iptali istenen cezalar hangisi ise bunlar için başvuru yapılmalıdır. Diğer kararlara yönelik bir emsal niteliği taşımaz.”

KAYNAK:MİLLİYET

https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/kesilen-para-cezalari-iptal-edilecek-bu-karar-verilmemis-olsaydi-binlerce-dava-olacakti-6953068

Son Güncelleme: 25.05.2023 11:04
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Samet Yavuz 2023-05-26 18:07:14

Başvuruyu nereye yapıcaz onuda yazsaydınız keske

banner22

resim yükleresim yükle