FİYATLARDA 'DİBİN DİBİ' GÖRÜLDÜ!

Ticaret Bakanlığı’nın getirdiği düzenlemeler sonrasında sıfır ve ikinci el araçlarda sert düşüşler yaşandı.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
23 Kasım 2023 Perşembe 11:17
202 Okunma
FİYATLARDA 'DİBİN DİBİ' GÖRÜLDÜ!

Ticaret Bakanlığı’nın getirdiği düzenlemeler sonrasında sıfır ve ikinci el araçlarda sert düşüşler yaşandı.

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, " Fiyatlar noktasında halk deyimi ile ‘dibin dibi’ olarak tabir edilen, en düşük seviyenin sağlandığı kanaatindeyiz." dedi. Araç piyasasında yaşanan fiyat düşüşleri vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Sıfır ve ikinci el araçlarda sert düşüşler yaşandı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Kamuoyunun da detaylarına hakim olduğu üzere geçmiş dönemlerde piyasamızda yaşanan olumsuzluklar piyasa işleyişini bozduğu gibi, fiyatları da olağan dışı yükseltmişti. Ticaret Bakanlığımız piyasa düzenini tekrar tahsis etme maksadıyla bir dizi önemli adımlar attı ve haksız uygulamalar, kayıt dışı ticaret ve otomobile erişim hususlarındaki sorunları gidererek piyasa tekrar regüle edildi.

Elde edilen tüm bu sonuçların neticesine, Bugün içinde bulunduğumuz otomobilde indirim trendine de zemin hazırlanmış oldu. Sıfır otomobilde %15 ile %20 indirimler yapıldığını söyleyebiliriz

‘100-150 BİN TL ARASI İNDİRİM’

Sıfır otomobilde sağlanan indirim doğal olarak ikinci el otomobile de yansıyarak, sıfır/ikinci el araç arasındaki fiyat makası olması gerektiği seviyeye geldi. Fahiş fiyatlamanın tamamen ortadan kalktığı süreçte, reel fiyat üzerinden %10-15 civarı indirim ortamı sağlandı. Örneğin bugün geçmişte reel fiyatı 1 milyon TL olan otomobiller 850 ila 900 Bin TL arası alıcı buluyor.

PİYASADA HAREKETLENME NE ZAMAN BAŞLAR?

Krediye erişimde yaşanan güçlükler ve mevduat oranları gibi sebepler neticesinde reel tüketici talebinde düşüş söz konusu. Krediye erişimde tekrar sağlanacak kolaylıklar piyasamızı hareketlendirecektir.Bu sürecin yeni yıldan hemen sonra 2024 ilk çeyreğinde içerisinde başlayacağı kanaatindeyiz. Öte yandan bu süreçte, en doğru zamanda otomobil almak için piyasayı takip eden ve bekleyenler var. Krediye erişim beklenen dönemden daha geç sağlansa dahi, yeni yıl sonrası bekleyen talep harekete geçerek, piyasamızda tekrar hareketlenmeyi sağlayacaktır.

“FİYATLARDA ‘DİBİN DİBİ’ GÖRÜLDÜ”

Sıfır otomobilde %20 ikinci el otomobilde de %10-15 gibi çok ciddi indirimlerin yapıldığı bir süreç içerisindeyiz. İkinci el ve sıfır araç fiyatlarında denge sağlanmış durumda. Fiyatlar noktasında halk deyimi ile ‘dibin dibi’ olarak tabir edilen, en düşük seviyenin sağlandığı kanaatindeyiz.

Bundan sonraki süreçte sıfır ve ikinci el fiyatlarında daha fazla düşüş olmayacaktır. Çin menşeli markaların ülkemiz piyasasına girmesi ile içten yanmalı motorlu araçlarda olduğu kadar, özellikle elektrikli otomobillerdeki rekabet oldukça arttı.

Otomobil fiyatlarını doğrudan etkileyen etkenlerin yanı sıra, yaşanan rekabet ortamı da fiyatların belirlenmesinde önemli role sahip. Öte yandan tüm bunların yanında yükselen döviz kuru, enflasyon ve maliyetler göz önünde bulundurulduğunda 2024 yılında otomobil fiyatları yukarı yönlü hareketlenebilir.

KAYNAK: MİLLİYET 

Anahtar Kelimeler:
AraçFiyatlarDip
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle