FİYATLAR UÇTU! AYLIK 20 BİN TL

Son dönemde çocuklu ailelerin en büyük gider kalemlerinden olan bakıcı maliyetleri de yükselişe geçti. Özellikle yabancı yatılı bakıcı fiyatları 20 bin liraya kadar çıkabiliyor. Bu nedenle bazı aileler eski bakıcılarıyla kur sabitleme yoluna gidiyor.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
27 Eylül 2022 Salı 10:34
574 Okunma
FİYATLAR UÇTU! AYLIK 20 BİN TL

Son dönemde çocuklu ailelerin en büyük gider kalemlerinden olan bakıcı maliyetleri de yükselişe geçti. Özellikle yabancı yatılı bakıcı fiyatları 20 bin liraya kadar çıkabiliyor. Bu nedenle bazı aileler eski bakıcılarıyla kur sabitleme yoluna gidiyor.

Bakıcı ücretlerini belirleyen en önemli unsur asgari ücret. Asgari ücret geçen yılın aralık ayında yüzde 50.4 zamla 4 bin 253 TL olarak açıklanmıştı. Ancak enflasyondaki artış nedeniyle geçtiğimiz temmuz ayında yüzde 30 ara zam geldi ve yeni asgari ücret 5 bin 500 TL olarak belirlendi. Dolayısıyla yeni asgari ücretle birlikte tam zamanlı çalışan bir bakıcının minimum maaşı da 5 bin 500 TL oldu. Ancak bu taban ücret.

En az 6000 TL

Birçok şehirde fiyatlar bakıcının çalışma süresine yani tam gün, yarım gün ve yatılı olup olmadığına göre değişiyor. Bakıcının yabancı olup olmaması, eğitimi ve tecrübesi de fiyatı etkiliyor. Her şehirde fiyatlar değişse de en yüksek bakıcı fiyatları İstanbul’da. İstanbul’da sadece gündüz gelen bir bakıcı arayan vatandaşlar en az 6 bin TL’yi, yatılı isteyenler ise en az 7 bin TL’yi gözden çıkarmak zorunda. Yarım gün almak isteyenler bu fiyatların yarısını ödeyebiliyor.

Döviz etkili oluyor

Ancak elbette ki ortalama fiyatlar dışında ücret talep edenler de oluyor. Örneğin yabancı bakıcılar ülkelerine para gönderdikleri için maaşlarını dolar olarak almak istiyor. Artan döviz kuru da fiyatları yukarı çekiyor. Yabancı bakıcı ücretleri gündüzlü ise 500 dolar, yatılı ise 1.200 dolara kadar çıkıyor. Tabii bu durum özellikle pandemi süreci ve sonrasında yaşanan döviz kurundaki oynaklık nedeniyle aileler için bir sorun oluşturuyor. Bu nedenle bu yıl birçok aile bakıcısıyla yaptığı anlaşma karşılığında dolar kurunu sabitleme yoluna da gidiyor.

20 bin liraya yükseldi

Türkiye’de yabancı bakıcılar arasında en çok Türkmen, Özbek, Kırgız, Moldovyalı, Filipinli, Malezyalı ve Ukraynalı bakıcılara rastlanıyor. Çocuk bakıcısı arayan ailelere danışmanlık hizmeti veren Gardenya Danışmanlık’ın sahibi Mehmet Kutlu, aslında fiyatlarda değişikliğin olmadığını ancak dolar kurundaki artışın ücretlere yansıdığını belirtti. Özellikle yabancı yatılı bakıcıların yıllardır en az 300-400 dolar aldığını söyleyen Kutlu, “Bu insanların çoğu bu paranın 100 dolarıyla geçinip, kalanını ailelerine gönderiyorlar. Yani onların da geçim derdini anlamak lazım” dedi.

KAYNAK: POSTA

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle