FAZİ KARARI BELLİ OLUYOR

Merkez Bankası faiz kararı açıklanıyor! Altın rezervleri güçleniyor: Mayıs 2023 toplantısı ne zaman?

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
25 Mayıs 2023 Perşembe 10:22
58 Okunma
FAZİ KARARI BELLİ OLUYOR
banner15

Merkez Bankası faiz kararı açıklanıyor! Altın rezervleri güçleniyor: Mayıs 2023 toplantıne zaman?

Mayıs ayı Merkez Bankası toplantısı bugün Şahap Kavcıoğlu başkanlığında gerçekleşecek. Merkez Bankası toplantısı sonrası 'Merkez Bankası faiz kararı ve faiz oranları ne olacak' sorusu yanıt bulacak. Merkez Bankası geçtiğimiz ay politika faizini değiştirmemişti. Merkez Bankası faiz kararı öncesi döviz kurları ve altın fiyatları ne oldu? Kur korumalı TL mevduat sistemi piyasalarda sert hareketleri sınırladı. Öte yandan Merkez Bankası, 2023 yılının ilk 5 ayında 128 ton altın aldı. Böylece, 2022'de 542 ton olan altın rezervi 670 tona çıktı. Merkez Bankası'nın kasasındaki altının değeri 44,3 milyar dolar oldu. Merkez Bankası faiz kararı ne zaman, saat kaçta açıklanacak? İşte ekonomistlerin Merkez Bankası faiz beklentisi...

Merkez Bankası faiz kararı bugün açıklanıyor. TCMB yılın 5. Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını gerçekleştiricek. Merkez Bankası Nisan ayı toplantısı sonrası politika faizini yüzde 8,5 seviyesinde sabit tutmuştu.

MAYIS 2023 MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA?

Mayıs 2023 Merkez Bankası faiz kararı bugün gelecek. TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplanacak ve yılın 5. faiz kararı için açıklama yapılacak. Merkez Bankası faiz kararı bugün saat 14:00'da açıklanacak. Faiz kararı dışında faiz karar metni yeni dönemde uygulanacak para politikasına ışık tutacağından ekonomistlerin radarında olacak.

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI BEKLENTİSİ NE OLDU?

Ekonomistler Merkez Bankası'nın (TCMB) bugünkü toplantısında politika faizini sabit bırakmasını bekliyor.

TCMB'nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına yönelik beklenti anketi, 19 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin tamamı, politika faizinin yüzde 8,50'de sabit bırakılmasını bekliyor.

Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında da politika faizi yüzde 8,50'de sabit bırakılmıştı.

Merkez Bankası, 2023 yılının ilk 5 ayında 128 ton altın aldı. Böylece, 2022'de 542 ton olan altın rezervi 670 tona çıktı. Merkez Bankası'nın kasasındaki altının değeri 44,3 milyar dolar oldu. 6 Şubat depremlerinin ekonomiye olumsuz etkisini hafifletmek için Merkez Bankası dışındaki kuruluşların altın ithalatı geçici bir süreliğine durdurulmuştu. Cari açıkta artışın önlenmesi amacıyla uygulanan altın ithalatı kısıtlaması nedeniyle, yurt içinde artan talep Merkez Bankası'nın kasasından karşılanıyor.

TCMB, İLK 5 AYDA 128 TON ALIM YAPTI

Merkez Bankası iç talebi karşılamak amacıyla mart ayında 15 ton altın satışı gerçekleştirdi. Yurt dışından bu yılın ocak ayında 23,1 ton, şubat ayında 22,5 ton altın temin edilmişti. Merkez Bankası'nın rezervlerine nisan ve mayıs aylarında ise toplam 97,4 ton altın daha eklendi. Böylece TCMB, ilk 5 ayda 128 tonluk alımla altın rezervini 542 tondan 670 tona çıkardı.

MERKEZ BANKASI 2022'DE DE ZİRVEDE YER ALMIŞTI

Dünya genelinde merkez bankaları 2022 yılında 1.167 ton net altın almıştı. Türkiye ise geçtiğimiz yıl 148 ton altın alımıyla dünya ülkeleri arasında zirveye yerleşti.

Merkez Bankası 3 Mayıs'da açıkladığı Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantı Özeti'nde enflasyon ile ilgili dikkat çeken ifadeler yer aldı.

"ENFLASYON SEVİYESİNDE İYİLEŞMELER GÖRÜLMEYE BAŞLADI"

Uygulanan bütüncül politikaların desteğiyle enflasyonun seviyesinde ve eğiliminde iyileşmeler görülmeye başlanmakla birlikte, depremin yol açtığı arz-talep dengesizliklerinin enflasyon üzerindeki etkilerinin yakından izlendiği belirtilen özette, şunlar kaydedildi:

Asrın felaketi öncesindeki öncü göstergeler 2023 yılının ilk çeyreğinde iç talebin dış talebe kıyasla daha canlı olduğuna ve büyüme eğiliminde artışa işaret etmekteydi. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ocak ayındaki artıştan sonra deprem nedeniyle şubat ayında aylık bazda yüzde 6 düşüş kaydetmiştir. Ocak-şubat döneminde ise sanayi üretimi çeyreklik bazda yüzde 0,4 azalmıştır. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış perakende satış hacim endeksi ise ocak ayındaki güçlü artışı takiben şubat ayında aylık bazda gerilemesine rağmen ocak-şubat döneminde çeyreklik bazda yüzde 5,1 artmıştır.

"DEPREMİN ORTA VADEDE EKONOMİ ÜZERİNDE KALICI ETKİSİ OLMAYACAK"

Tüketim talebine ilişkin diğer göstergeler ve anket verileri şubat ayında afet kaynaklı etkilerle gerileyen üretim ve tüketimin mart ayında güçlü toparlanma eğilimi sergilediğine ve bu gelişmede iç talebin dış talebe kıyasla daha etkili olduğuna işaret etmektedir. Depremin üretim, tüketim, istihdam ve beklentiler üzerindeki etkileri kapsamlı bir şekilde değerlendirilmektedir. Depremin yakın vadede ekonomik aktiviteyi etkilemesi beklenmekle birlikte, orta vadede Türkiye ekonomisinin performansı üzerinde kalıcı bir etkide bulunmayacağı öngörülmektedir.

KAYNAK:SABAH

https://www.sabah.com.tr/galeri/ekonomi/son-dakika-merkez-bankasi-faiz-karari-aciklaniyor-mayis-2023-tcmb-toplantisi-ne-zaman-saat-kacta

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

banner2

resim yükleresim yükleresim yükle