ASGARİ ÜCRET DESTEĞİNİN DETAYLARI BELLİ OLDU

2023’ün ocak-haziran döneminde günlük 13.33 lira, aylık 399.90 lira olarak verilen asgari ücret desteği; temmuz-aralık döneminde günlük 16.66 lira, aylık 499.80 lira olarak uygulanacak.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
20 Eylül 2023 Çarşamba 10:42
174 Okunma
ASGARİ ÜCRET DESTEĞİNİN DETAYLARI BELLİ OLDU

2023’ün ocak-haziran döneminde günlük 13.33 lira, aylık 399.90 lira olarak verilen asgari ücret desteği; temmuz-aralık döneminde günlük 16.66 lira, aylık 499.80 lira olarak uygulanacak.

Buna göre işverene verilen asgari ücret desteği yüzde 25 artırılmış oldu.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), geçtiğimiz günlerde bir genelge yayımlayarak, 2023’ün ikinci yarısında uygulanacak asgari ücret desteğinin şartlarını açıkladı. Böylece destekten hangi işletmelerin yararlanıp hangilerinin yararlanamayacağı da netleşti. Madde madde sıralayayım ki, daha net anlaşılsın.

- Asgari ücret desteği sadece malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi ödenen, yani uzun vadeli sigorta kollarına bağlı çalışanlar için ödenecek.

- Destekten özel sektör işverenleri yararlanacak. Kamu idarelerinde işçi statüsünde çalışanlar için destek verilmeyecek.

TÜM ÇALIŞANLAR YARARLANMAYACAK

- 2023 yılı öncesi tescil edilen işyerleri için prime esas günlük kazancı 324 TL, toplu iş sözleşmesi uygulanan özel sektör işverenlerine ait işyerleri için 647 TL, linyit ve taşkömürü çıkarılan işyerleri için 863 TL ve altında olan işyerleri için; 2023 temmuz-aralık döneminde günlük 16.66 TL ile çarpılması sonucu bulunacak tutar asgari ücret desteği olarak işverene ödenecek.

EYT’LİLER İÇİN DESTEK VERİLMEYECEK

- 2023 yılı içinde ilk defa kurulan ve tescili yapılan şirketler ise toplam prim ödeme gün sayısının Temmuz-Aralık döneminde günlük 16.66 lira ile çarpımı sonucu bulunacak tutar kadar destek alacaklar.

EV İŞLERİNDE ÇALIŞANLARI KAPSIYOR

- 2023 yılı öncesi tescil edilmiş olan işyerleri için uygulanacak olan asgari ücret desteğinde işverenler SGK’ya vadesi geçmiş borcu olsa dahi asgari ücret desteğinden yararlanabilecek.

KAYNAK: HÜRRİYET GAZETESİ

Anahtar Kelimeler:
MaaşZAMDestekAsgariücret
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle