ARTI PARA KULLANMA REHBERİ

Banka müşterisi milyonlarca kişi acil nakit ihtiyacı olduğunda, otomatik fatura, kira ve taksit gibi ödemelerde artı para (kredili mevduat hesabı) limitini kullanıyor. 

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
26 Ocak 2024 Cuma 11:30
198 Okunma
ARTI PARA KULLANMA REHBERİ

Banka müşterisi milyonlarca kişi acil nakit ihtiyacı olduğunda, otomatik fatura, kira ve taksit gibi ödemelerde artı para (kredili mevduat hesabı) limitini kullanıyor. 

BANKALAR ARTIRMAYA BAŞLADI 

Kredili mevduat hesabı (KMH), artı para, avans hesapek hesap... Hepsi aynı yola çıkıyor. Bu hesaplar aslında vadesiz mevduat hesabınıza bağlı çalışan bir tür ‘kredi’ ürünüdür. Acil nakite ihtiyacı olup, vadesiz hesabında yeterli bakiyesi bulunmayanlar, son dönemde bu hesapları yoğun bir şekilde kullanıyor. Bankalar da artan ihtiyaçlara, maaş zamlarıyla artan gelirlere göre bu hesaplardaki limitleri de yukarı çekmeye başladı. Çok önemli kolaylıklar sunan bu hesapların bakiyelerini kullanırken bazı detaylara dikkat etmek gerekiyor.

AYLIK MALİYET YÜZDE 5.75 

Artı parada en çok dikkat edilmesi gereken şey faiz ve vade. Aylık KMH faizi yüzde 4.42, gecikme faizi ise yüzde 4.72 olarak uygulanıyor. Ayrıca, faiz borcunun yüzde 15’i oranında Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) ve yüzde 15’i oranında Banka Sigorta Muamele Vergisi (BSMV) yansıtılıyor. Bu vergilerin aylık toplam maliyeti yüzde 5.75’e çıkıyor. Örneğin; artı paranızdan acil ihtiyaç nedeniyle 10 bin lira kullanıp, bu borcu 30 gün sonra kapatırsanız 442 lirası aylık faiz, 132.6 lirası vergi ve fon olmak üzere toplam 10 bin 575 lira geri ödeme yaparsınız.

PARA TRANSFERİ OTOMATİK ÖDEME... 

Artı para limiti özellikle Fast, EFT işlemlerinde, elektrik, su, telefon gibi otomatik fatura ödemelerinde, kredi kartı borcu ödemelerinde, ihtiyaç kredisi taksit ödemelerinde mevduat hesabınızda yeterli para bulunmadığında 7/24 anlık çözüm sunuyor, hızır gibi yetişiyor. Yine ATM’den para çekiminde veya alışverişte banka kartıyla ödemede hesabınızda yeterli bakiye yoksa artı para (KMH) devreye giriyor. Limitinizi kullanmadığınızda hiçbir faiz veya ücret tahsil edilmiyor.

BAŞVURU NASIL YAPILIR? 

Hesabınıza artı para tanımlı değilse başvuru yapmalısınız. Bunun için bankaların mobil uygulamaları üzerinden, şubelerden, internet bankacılığı üzerinden veya telefonla başvuru yapabilirsiniz. Artı para limiti kredi kartlarında olduğu gibi kişinin geliri ve kredi notuna göre belirleniyor. Eğer geçmiş ödemelerinizi düzenli yapmışsanız ve kredi notunuz iyi seviyede yer alıyorsa, istediğiniz limit aylık gelirinizin çok yüksek bir katına denk gelmiyorsa artırım talebiniz değerlendirilir ve kısa zaman içerisinde onaylanır.

HAFTA SONUNA RASTLIYORSA DİKKAT! 

Ek hesapta faiz hesaplanırken, kullanım yapılan gün (o gün dahil) ile borcun ödendiği günden sonraki ilk iş günü arasındaki gün sayısı dikkate alınır. Hafta sonu veya tatil günlerinde aynı gün içerisinde limitinizi kullanıp borcunuzu kapatmanız durumunda en yakın iş gününe kadar geçen süre için faiz hesaplaması yapılır. Örneğin; 23 Ocak Salı günü ek hesabınızdan 5 bin lira çektiniz. Borcunuzu 25 Ocak Perşembe günü ödemeniz durumunda 23-24-25 Ocak tarihleri arasındaki 3 günlük kullanım için faiz yansıtılır. Ödemenin 25 Ocak Perşembe günü değil, 26 Ocak Cuma günü yapılması durumunda, 23-24-25- 26-27-28 Ocak tarihlerini kapsayan 6 gün için faiz yansıtılır.

KAYNAK: POSTA GAZETESİ

Anahtar Kelimeler:
ParaKullanmaRehberi
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle