ALTIN YATIRIM OLANLARA KRİTİK UYARI!

Altın, dolar ve Borsa fiyatları vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
03 Ağustos 2023 Perşembe 09:58
328 Okunma
ALTIN YATIRIM OLANLARA KRİTİK UYARI!

Altındolar ve Borsa fiyatları vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor.

Ata Yatırım Hazine Müdürü Yalaz Özkanlı piyasa ile ilgili tahminlerini paylaştı. Özkanlı açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Gram altında, dolar kurunun seyrinin önemli bir yeri olsa da dolar endeksi ve buna bağlı olarak küresel gelişmeler fiyatlanmalarda önemli bir etken olarak görülüyor. İçeride dolar kurunda görülen yataya yakın seyir gram altında sınırlı bir katkı verdiğini düşünmekteyiz. Küresel piyasalarda, ABD istihdamında görülen güçlü seyrin devam etmesi cuma günü alacağımız tarım dışı istihdam verisi öncesinde dolar endeksini güçlendiriyor ve emtia grubunda baskı yarattığı görüşündeyiz. Kısa vadede 1680 TL seviyesinin önemli bir destek olduğunu düşünüyoruz. Bu seviye üzerinde kalınması halinde 1730 TL tekrar test edilebilir. Orta vadede ise 1652 TL’ye kadar pozisyonların korunabileceğini bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlanması halinde 1800 TL seviyesinin hedefleneceğini görüşündeyiz.

DOLAR/TL’DE YÖN NE OLUR?

Kısa vadede bu güçlenmeyi tekniksel bir hareket olarak görebiliriz. Makro gelişmelerde ise Fed’in faiz artırım beklentisinin az da olsa masada hala olması, Fed yetkililerinden gelen enflasyon vurgusu ve Japonya Merkez Bankası BOJ’un tahvil alımlarına yönelik almış olduğu kararın ABD 2 yıllık tahvil getirilerinin yükseltmesi etkisi olarak sıralayabiliriz. İçeride dolar kurunda ise stabilizasyon sürecinin etkin olduğu görüşündeyiz.

BORSADA REKOR SERİSİ DEVAM EDER Mİ, YAKIN ZAMANDA BİR KAR SATIŞI BEKLİYOR MUSUNUZ?

Borsa İstanbul’da Türk Lirası bazlı olarak rekor seviyeleri takip ediyoruz ancak dolar bazlı grafiklerde hala geride olduğumuzu düşünmekteyiz. Borsamızda şu an kar satışı gerektirecek bir gelişme olmasa da Türk Lirası cinsinden gelmiş olduğumuz noktalar bu soruyu sürekli olarak gündeme getiriyor. Kar satışları sorusu hep gündeme gelse de ve zamanı konusunda bir tahminde bulunmak her zaman zor olduğunu düşünüyoruz. Borsa İstanbul’un katalist etkilerine baktığımızda kar satışları olsa bile bunun endeks için bir alım fırsatı olabileceğini değerlendirmekteyiz.Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Altın fiyatlarında, yönü, ağırlıklı olarak ABD getiri beklentileri belirlemeyi sürdürüyor. Geçtiğimiz hafta ABD’de kişisel harcamalar verisinin ılımlı, büyüme verisinin ise güçlü gelmesi, ekonomide yumuşak bir iniş senaryosunu destekler nitelikteydi. Diğer yandan, Avrupa tarafında ekonomik faaliyetin, sıkılaşan para politikasına karşı aynı derecede dayanıklı kalmadığını gözlemliyoruz. Bu çerçevede, ECB yetkililerinden gelen, “Avrupa Merkez Bankası için faiz artışlarında sona gelinmiş olunabileceğine dair ifadeler”, piyasa açısından önemli ve etkili oldu ve ABD Dolarının küresel olarak değerlendiği, Dolar Endeksinin 102,5 seviyesinin üstüne yükseldiği bir hafta yaşadık. Güçlenen Dolar, altın fiyatları üzerinde de baskısını hissettirdi; gelen güçlü ABD özel sektör istihdam verisinin ardından ons altın fiyatlarının yeniden önemli bir destek olarak öne çıkan 1.935 Dolar seviyesine doğru gerilediğini görüyoruz.

"ALTIN AÇISINDAN OLUMSUZ OLACAK"

Sıra dışı gelişmeler yokluğunda, ABD getiri eğrisinin önümüzdeki günlerde de hem Dolar Endeksi hem altın fiyatları için, belirleyici olmayı sürdürmesini bekleyebiliriz. Bu süreçte, ABD’den gelecek ISM ve fabrika siparişleri verileri ile özellikle Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi yakından izlenecek. Tarım dışı istihdam için piyasa beklentisi, ABD ekonomisinin 200.000 adet yeni iş yaratmış olması yönünde, ancak açıklanan ADP özel sektör istihdam verisinin güçlü gelmesi, Cuma günü için olumlu sürpriz ihtimalini artırmış oldu. Güçlü bir veri, ‘getiri eğrisi’nin kısa vadelerde yükselmesine neden olarak, Dolar’da güçlenme eğilimini destekleyecek ve altın açısından olumsuz olacaktır.

Yurt içinde ise, atılan ortodokslaşma adımları ve gerçekleştirilen hem parasal hem niceliksel sıkılaşmanın ardından, CDS’in 400 seviyesine kadar gerilediği, döviz kurlarının istikrarlı seyrettiği bir süreç yaşıyoruz. Merkez Bankasının son enflasyon raporu ile ortaya koyduğu enflasyon tahminleri ve dezenflasyon yol haritası, uzun süre sonra yabancı yatırımcının yeniden yurt içi piyasalarda boy göstermesine ön ayak olan olumlu gelişmeler olarak öne çıktı. Diğer yandan, alınan bu makro ihtiyati tedbirler sonrası TL mevduat faizlerinde son dönemde yaşanan kayda değer düşüş, Borsa İstanbul pay piyasasını yeniden en cazip yatırım hedeflerinden biri haline getirmiş oldu. Beklenmedik içsel veya dışsal olumsuz gelişmelerin yokluğunda, zaman zaman düzeltme hareketleri yaşansa da borsada seyrin olumlu kalmasını bekliyoruz."

KAYNAK: MİLLİYET GAZETESİ

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle