ALTIN İÇİN ÇARPICI TAHMİN

Piyasaların gözü kulağı bugün açıklanacak FED faiz kararında! Peki ABD Merkez Bankası ne karar verecek? Dinamik Yatırım Baş Ekonomist Enver Erkan ve BLG Finansal Danışmanlık Kurucu Ortağı Belgin Maviş piyasaları değerlendirdi.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
22 Mart 2023 Çarşamba 10:35
114 Okunma
ALTIN İÇİN ÇARPICI TAHMİN

Piyasaların gözü kulağı bugün açıklanacak FED faiz kararında! Peki ABD Merkez Bankası ne karar verecek? Dinamik Yatırım Baş Ekonomist Enver Erkan ve BLG Finansal Danışmanlık Kurucu Ortağı Belgin Maviş piyasaları değerlendirdi.

Küresel piyasalar Fed faiz kararına odaklandı. ABD'de başlayan bankacılık krizi Avrupa'ya sıçradı ve bankacılık sektörü kötü bir zamandan geçiyor.

Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan BLG Finansal Danışmanlık Kurucu Ortağı Belgin Maviş şu ifadeleri kullandı: “Benim beklentim Fed’in faizi 25 baz puan artıracağı yönünde. Birtakım veriler olumluya dönmeye başladı ama bu yeterli değil. Bugün şahin bir Fed Başkanı Powell bekliyorum.

Bankacılık krizi hakkında

"Daha önce benzer durumlardan dolayı Fed bir hata yapıp faiz politikasını pas geçmişti. Aynı hataya düşmemek adına Fed'in pas geçme ihtimalini çok düşük görüyorum.

Altında yükseliş devam eder mi?

Altın fiyatlarında yükseliş devam edecektir. Küresel piyasalarda özellikle Credit Suisse’nin ve Silikon Vadisi Bankası’nın portföyünde bulunan tahvillerin silinmesi, finans sektörünü ciddi anlamda dalgalandırıyor. Bu durum da güvenli liman arayışında yönü ons altına çeviriyor.

Gram altında öncelikle 1250 lira barajının aşılması gerekiyor. 1300 liraya gitme ihtimali var. İlk etapta 1250 direnci önemlidir.

Ons altında 2023 yılı içerisinde 2300 dolara kadar yükseliş potansiyeli olacağını düşünüyorum.

Petroldeki sert kaybın sebebi nedir?

Petroldeki fiyatlama sadece resesyon fiyatlaması değildir. Birçok faktör var bunlardan en önemlisi de olası kuraklık riskidir.

Buna bağlı olarak Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in dikkat çektiği kuraklık riskinin fosil enerjiye olan ihtiyacı azaltabileceğine yönelik ihtimal, Rusya’nın Ukrayna savaşı ile ilgili uzlaşmacı açıklamaları şu anda petrolü baskılıyor.

Brent petrol 74 dolara geriledi. 2023 genelinde 68 ile 75 dolar bandında bir brent petrol fiyatlaması bekliyorum.”

Dinamik Yatırım Baş Ekonomist Enver Erkan ise milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "FOMC, 22 Mart’ta son yılların en zorlu politika kararlarından birini verecek olmakla birlikte belirlenecek patikanın bankacılık krizi yayılma etkisini kontrol altında tutması açısından da potansiyel çıktılar içermesi olasıdır. Piyasa beklentileri, Credit Suisse etrafında yoğunlaşan finansal istikrar riskleri itibarıyla iki hafta önceki Powell Kongre konuşmasına göre revize olmuş durumda. Bu kapsamda da 50 baz puanlık artış beklentileri, baz senaryoda 25 baz puana indirgenmekle (federal fonlama üst bandı %4,75’ten %5’e çıkmış olacak) beraber, komitenin durum değerlendirmesi için faiz artırımlarına ara verme ihtimali de bulunuyor.

Çok volatil seyretmiş olan Fed swapları fiyatlaması, işin içine bu sene faiz indirimi olasılığı da koymuş olacağından buradaki seviyenin ilerleyen yıllarda nerede olacağı ayrıntısı da mühimdir. Tüm üyeler terminal faiz oranı ve oranların ne kadar (2023 boyunca) bu seviyelerde kalıp kalmaması konusunda hemfikir değiller.

Powell’ın aynı geçen hafta Lagarde’ın yaptığı gibi finansal istikrara karşı para politikası ödünü vermeme stratejisini uygulayacağını düşünürüz. Fed asli enflasyon görevine devam ettiği vurgusu ile beraber, aynı ECB gibi finansal istikrar konularını ele almak için farklı araçlar kullanacaktır (likidite tesisi vs.). Mevcut bankacılık krizi ekonomi üzerinde elbette daha büyük bir etki de yaratabilir. Ancak doğru yönetilen bir kriz sistem içerisinde eritilerek münferit banka hatalarının sistemin geneline güvensizlik şeklinde yansımasının da önüne geçilebilir. Yani Fed geri adım atması gerektiğini düşünmeyecek, ancak politikanın artı ve eksi etkilerini de değerlendirecektir. Enflasyonu %2 hedefine döndürme henüz başarılmış bir görev değil sonuçta."

KAYNAK:MİLLİYET

https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/piyasalarin-gozu-kulagi-fed-faiz-kararinda-altin-icin-carpici-tahmin-6920814

Anahtar Kelimeler:
BİLECİKHABERAltınTahmin
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle