1 TL DAHİ KALDIYSA MAAŞ YATMAYACAK

Türkiye ikinci tur seçimlere hazırlanırken EYT'lilere önemli bir uyarı geldi. Hala maaşını almayan EYT'lilere uyarılarda bulunan Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş '1 TL eksik olsa emekli olamazlar' dedi. Peki bu ikinci tur seçimleri öncesi staj düzenlemesi gelir mi? İşte detaylar...

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
19 Mayıs 2023 Cuma 11:43
323 Okunma
1 TL DAHİ KALDIYSA MAAŞ YATMAYACAK

Türkiye ikinci tur seçimlere hazırlanırken EYT'lilere önemli bir uyarı geldi. Hala maaşını almayan EYT'lilere uyarılarda bulunan Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş '1 TL eksik olsa emekli olamazlar' dedi. Peki bu ikinci tur seçimleri öncesi staj düzenlemesi gelir mi? İşte detaylar...

Türkiye ikinci tur seçimlere hazırlanıyor. Emekli olacakların en çok beklediği konulardan birisi de staj başlığı... Staj süreleri EYT’den sayılabilir mi? Bununla ilgili ilerleyen süreçte bir çalışma olur mu? Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş merak edilenleri cevapladı.

Kurtuluş açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Staj konusu EYT döneminde çok fazla gündeme geldi, bazı çevreler mağdur olduklarını ilan ettiler ama staj konusu sosyal güvenlik sisteminin geneli ile ilgili bir durum. EYT dışında değerlendirilmelidir.

‘Sadece 99 öncesini kapsayamaz’

Bizim sistemimizde staj çalışanları normal çalışan olarak görülmüyor. Eğitimlerinin bir kısmını stajda geçiriyorlar ve eğitim statüsündeler. Ben iş kanununda değişiklik beklemiyorum.

‘Kısa vadede olabileceğini düşünmüyorum’

Eğer staj sürelerinin emeklilikten sayılması için bir kanun çıkarılacaksa bu geneli bağlayacak bir kanun olmalıdır. Kısa vadede ben böyle bir çalışma olabileceğini düşünmüyorum. Böyle bir duyumum da yoktur.

EYT’liler hangi yolu izlemeli?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) e-Devlet'i verimli kullanıyor. Kendi e-Devlet'iniz ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na giriş yaptığınız zaman ne kadar eksik gününüz var, ne kadar ödenmemiş borcunuz var bunu görebiliyorsunuz. Emekli olabilmek için şartları taşıyıp taşımadığınızı e-Devlet üzerinden görebiliyorsunuz.

'1 TL eksik dahi olsa emekli olamazlar’

Kişiler gerekli kontrolleri sağlayarak mağdur duruma düşmeyeceklerdir. Biz buna göre hareket etmelerini tavsiye ediyoruz.

1 TL dahi eksik prim ödemeleri olsa kişilerin emekli olamayacağı için bu kontrolleri sağlamaları önem arz ediyor.

Eksik süreler için ne tür borçlanmalar var?

Askerlik borçlanması kişilerin askerlik yaptığı süre kadar bir prim borçlanması hakkı tanıyor. Burada kişilere göre değişmekle birlikte 450 gün ile 540 gün arası bir prim borçlanması ile erkek çalışanlar yararlanabiliyor.

Askerlikten sonra çalışan kişi de yararlanabiliyor mu?

Askerlikten sonra işe başlamış olan çalışanların askerlik borçlanması yapmaları halinde işe giriş tarihleri de yatırdıkları gün kadar geriye çekilecektir. Bu kapsamda birçok çalışan EYT kapsamında olup emekli olma hakkını elde etmiştir.

‘Tutarlar asgari ürete endeksli’

Hanımlar için ise doğum borçlanması toplamda 3 çocuk için her çocuk başına toplamda 720 gün borçlanma şeklindedir. Doğum borçlanmaları için ödenecek tutarlar asgari ücrete endeksli durumdadır. Asgari ücret artırılmadan önce kişilerin borçlanma yapması lehlerine olacaktır."

KAYNAK:SABAH

https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/eytliler-dikkat-1-tl-dahi-kaldiysa-maas-yatmayacak-6950244

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle