ÜNİVERSİTE SEÇERKEN DİKKATLİ OL

Üniversite tercihleri 5 Ağustos’ta sona eriyor. Hâlâ kararsız olan adaylar, kafalarındaki sorulara cevap bulmaya çalışıyorlar. Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, en çok merak edilenleri Milliyet okurları için derledi.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
03 Ağustos 2022 Çarşamba 11:31
129 Okunma
ÜNİVERSİTE SEÇERKEN DİKKATLİ OL

 Üniversite tercihleri 5 Ağustos’ta sona eriyor. Hâlâ kararsız olan adaylar, kafalarındaki sorulara cevap bulmaya çalışıyorlar. Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, en çok merak edilenleri Milliyet okurları için derledi.

Aysel Bozan Yılmaz - Üniversite tercih maratonu tüm heyecanıyla sürüyor. Adaylar 5 Ağustos Cuma günü saat 23.59’a kadar tercihlerini yapabilecekler. Karar verenler dahil, pek çok aday, bir kez daha kontrol edeyim psikolojisiyle son dakikaya kadar tercihlerini tamamlamıyor. Bu süreçte, kafası karışık olanlar ise bulduğu her kaynaktan bilgi edinmeye çalışıyor.

Baraj kaldırıldı, rekor sayıda aday sınava girdi, sorular önceki yıla göre kolaydı, ekonomik kriterler hiç olmadığı kadar öne çıktı. Tüm bu nedenlerle tercih listesi hazırlarken, önceki yıllardan daha fazla ince eleyip sık dokumak gerekecek. Türkiye’nin önde gelen rehberlik uzmanları ile adayların doğru kaynaktan bilgi almaları için yeni bir yazı dizisi başlattık. Bugün, Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, sıkça sorulan soruları cevapladı:

Neden Başarı Sırası?

Tercihlerimizi neden puan yerine sıralamaya göre belirliyoruz?

Hem uygulanan sınav hem de sınava katılan adaylar bir yıldan diğerine farklılık gösterdiği ve hesaplanan puanların reel değeri birbiriyle uyumlu olmadığı; ayrıca ÖSYM kılavuzundaki veriler daha çok geçen yıla ait yerleşme sıralarından oluştuğu için puanın kullanılması yanlış tercih yapmaya yöneltir. Bu nedenle puan yerine sıraların kullanılması daha doğru sonuçlar verir.

Tercihte nasıl bir teknik uygulanmalı?

Tercih eğilimi değişmeyecek programlarda adaylar kendi sıralarının yüzde 20 üstünden başlayıp yüzde 40 altına kadarlık bir yelpazede liste oluşturabilir. Örneğin 100 binlik sıradaki bir adayın 80 binden başlaması ve 140 binde tercihleri noktalaması uygun. Ancak bilgisayar mühendisliği gibi eğilimi artan bazı programlarda ve Eşit Ağırlık (EA) puan türündeki programlarda ilk 80 bininde olanlarda bu yıla özel üst limiti biraz temkinli belirleyip alt limiti genişletmek faydalı olacaktır. Üst sınır yüzde 10’da tutulup alt sınır da yüzde 50 olarak belirlenebilir.

Eşit ağırlık puan türündeki tercihlerden neden korkmalıyız?

Geçen yıl EA puan türünün ön sıralarında çok sayıda sayısalcı aday vardı. Bu da özellikle ilk 80 binlik bölgede, EA puan türüyle girilen programlarda rahat bir sıralamayla yerleşme konforu yaratmıştı. Bu yıl sınavın matematik etkinliği oldukça zayıfladığı için EA puan türünü yeniden bu puan türünün adayları işgal etti. Doğal olarak da ilk 80 bin bölgesindeki programlarda öne doğru hareketler bekliyoruz. Örneğin geçen yıl 70 bine kadar çıkan devlet üniversitelerindeki hukuk sıraları bu yıl olağan bölgesi olan 35-40 bin bandına geri dönecektir. Bu nedenle ilk 80-100 binlik bölgedeki adaylar, bu farkların kapanacağını dikkate alarak daha temkinli tercih yapmalılar.

KAYNAK: Milliyet

Anahtar Kelimeler:
BİLECİKHABERÜniversite
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle