Bilecik Haber

TELEFON PİLİNİN ÖMRÜNÜ UZATMA REHBERİ

TEKNOLOJİ

Yakın gelecekte elektronik cihazlarınız çok ucuza mal edilen deniz tuzu pilleriyle çalışabilir. Araştırmacılar lityumun dört katı enerji depolama kapasitesine sahip ve ucuz yeni piller üretmeyi başardı.

Yakın gelecekte elektronik cihazlarınız çok ucuza mal edilen deniz tuzu pilleriyle çalışabilir. Araştırmacılar lityumun dört katı enerji depolama kapasitesine sahip ve ucuz yeni piller üretmeyi başardı.

Pilin, eritilmiş deniz tuzunun bir türü olan sodyum sülfürden üretildiği ve şu an kullandıklarımızdan hem daha ucuza mal olduğu, hem de çevreye daha saygılı olduğu belirtiliyor.

Sidney Üniversitesi'nde yapılan araştırmanın yöneticisi olan Dr. Shenlong Zhao, yenilenebilir enerji konusunda bu pillerin büyük bir buluş olduğunu söylüyor: "Sodyum pilimiz lityumdan dört kat fazla kapasite sunarken, maliyetleri de ciddi şekilde düşürüyor. Bu, her ne kadar uzun vadede maliyeti düşürse de, kullanmaya başlamak için önünde ciddi finansal engeller bulunan yenilenebilir enerji gelişimi konusunda önemli bir atılım."

Piller yenilenebilir enerji için neden önemli?

İklim ısındıkça, rüzgar ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelme ihtiyacı büyüyor. Ancak üretilen enerjinin daha sonra kullanılabilmesi için pillerde depolanması gerektiğinden, bu çözüm, diğer kaynaklar kadar istikrarlı değil.
Bir çok pil lityum, grafit ve kobalt gibi nadir toprak metallarinden üretiliyor.
Avrupa Birliği'nin iklim nötrlüğe ulaşabilmesi için 2030 yılına dek şu anda kullandığının 18, 2050 yılına kadar ise 60 katı daha fazla lityuma ihtiyacı var.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Eylül ayında "Lityum ve nadir toprak metalleri yakında petrol ve doğal gazdan daha önemli olacak" demişti.
Ancak bu metaller ile üretimin de yan etkileri var. Topraktan lityum çıkartmak su kıtlığına, biyolojik çeşitlilik kaybına, toprağın kirlenmesine neden olurken, ekosistem fonksiyonlarına da zarar veriyor.

Lityum, buhar göletlerinde üretildiğinde, 2.2 milyon litre su ile bir metrik tonluk üretim yapılabiliyor. Ayrıca, geniş ölçekte madencilik ile üretimi de oldukça maliyetli. Burada deniz tuzu piller bir alternatif sağlayabilir.

Erimiş tuz pilleri nedir ve geniş ölçekte üretilebilir mi?

Erimiş tuz pilleri yeni bir konsept değil. Yaklaşık 50 yıldır biliniyorlar ancak kısa enerji ömürleri nedeniyle çok güçsüz bir alternatif durumundalar. Bu yeni pil ise farklı. Bilim insanları elektrotları değiştirerek sülfürün tepkiselliğini artırmayı başardı. Sülfür, depolama kapasitesi konusunda anahtar durumda.

Sidney Üniversitesi'nden araştırmacılar, sonucun "oda ısısında ultra uzun ömürlü ve süper yüksek kapasiteli" bir pil olduğunu söylüyor.

Deniz tuzu her yerde olduğu için, lityum ion piller için gerçekten geniş ölçekli bir alternatif sağlayabilir.

Dr Zhao "Güneş ışımayıp, rüzgar esmediğinde yüksek kalitede depolama çözümlerine ihtiyacımız var ve bu çözümler dünyaya çok pahalı patlamamasının yanı sıra, yerel veya bölgesel seviyede de kolayca ulaşılabilir olmalı." diyor ve ekliyor:
"Deniz suyunun işlenmesi ile elde edilebilecek sodyum gibi bol kaynağı bulunan enerji depolama çözümleri, mevcuttan daha büyük enerji güvenliğini daha geniş alanda garanti altına alırken, daha fazla ülkenin dekarbonizasyona geçişe dahil olabilmesini sağlama potansiyeline sahip."

Araştırmacılar şimdi bu yeni pilleri geliştirip, ticarileştirmeyi planlıyor.

KAYNAK: MASHABLE TÜRKİYE

https://tr.mashable.com/tech/8382/telefonunuzun-pili-dort-kat-uzun-dayansin-ister-miydiniz-ender-gelisen-tuz-ovme-haberi

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.