FİYATI FIRLADI! CEP TELEFONU, TV, BEYAZ EŞYA

Dünyadaki çip krizinden Türkiye’deki üretim de etkilendi. Pandemide çip yetmemesi TV, cep ve beyaz eşya fiyatlarına yansıdı. Fiyatlar neredeyse ikiye katlanırken, talepte de azalma var. Küresel çip krizinin gelecek yıl ortalarına kadar sürmesi bekleniyor.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
05 Ağustos 2021 Perşembe 10:48
193 Okunma
FİYATI FIRLADI! CEP TELEFONU, TV, BEYAZ EŞYA

Dünyadaki çip krizinden Türkiye’deki üretim de etkilendi. Pandemide çip yetmemesi TV, cep ve beyaz eşya fiyatlarına yansıdı. Fiyatlar neredeyse ikiye katlanırken, talepte de azalma var. Küresel çip krizinin gelecek yıl ortalarına kadar sürmesi bekleniyor.

Dünyada çip krizi devam ederken, Türkiye’de de üretim etkileniyor. Çip krizine karşı yeni üretim tesislerinin temeli atılırken, krizin gelecek yılın ortalarına kadar süreceği tahmin ediliyor. Bu kriz otomotiv, beyaz eşya, TV ve cep telefonunda da fiyatların artmasına neden oluyor.

Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD) Başkanı Yaman Tunaoğlu, çip krizinin dünyada olduğu gibi Türkiye’deki üreticileri de etkilediğini belirterek, “Pandemide teknolojik cihaz kullanımı çok arttı.

İnsanlar evlerde bilgisayar, televizyon, cep telefonu, oyun konsolunu daha çok kullandı ve satın aldı. Otomobil kullanımı da, beyaz eşyaya da talep arttı. Çip bütün bu alanlarda kullanılıyor. İlk darboğaz otomotivde hissedildi. Daha sonra diğer alanlara yayıldı” dedi.

NE ZAMAN BİTER?

Yapay zeka, nesnelerin interneti gibi teknolojilerin de çip kullanımını artırdığını dile getiren Yaman Tunaoğlu, “Çip tarafı bu talebe yetişemedi. Yatırımı çok maliyetli ve yıllar alıyor. Milyar dolar seviyesinde yatırım gerekiyor. Yeni fabrikaların temeli atıldı ama kısa vadede çözüm getirilemiyor. Bu sorunun gelecek yıl ortasına kadar süreceği yönünde tahminler var. Bizim de tahminimiz bu yönde” diye konuştu.

KAYNAK: Milliyet

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle