BİLECİK HANGİ KONUDA ŞANSLI ?

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü tarafından “Bilecik’in Biyoçeşitliliği” konulu konferans düzenlendi.  

28 Şubat 2018 Çarşamba 15:43
837 Okunma
BİLECİK HANGİ KONUDA ŞANSLI ?

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü tarafından “Bilecik’in Biyoçeşitliliği” konulu konferans düzenlendi.  


  Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda yapılan konferansa Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Genel Sekreteri Cihan Darcan, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurgül Özbay, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Atilla Ocak, Prof. Dr. Naime Arslan ve öğrenciler katıldı.


  Programda konuşma yapan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Ocak, herkesin biyoçeşitlilik konusunda mutlaka bir bilgisi olması gerektiğini belirterek, “Biyoçeşitlilik kısaca, bir ekosistemin yaşam formlarının çeşitliliğidir. Türlerin kaybolmaması için ekosistemi korumak gerekir. Türler ekosistem içinde yaşarlar. Yüzlerce çeşit ekosistem vardır. Biyoçeşitliliğin milyarlarca yıl bir geçmişi vardır. Yeryüzünde yaşayan bütün canlılar ortak kökenden gelmiştir. Biyoçeşitlilikteki patlama sulardan karaya geçildikten sonra başlamıştır. Tüm jeolojik zamanlar boyunca yeryüzünde bugüne dek 2 milyar tür yaşamış ve yüzde 99’u yok olmuştur. Günümüzde yok oluşların sayısında büyük bir patlama yaşanmaktadır. Kıta kaymaları, depremler ve çeşitli tektonik olaylar yüz milyonlarca yıl tekrarlanmış ve yeryüzünde biyoçeşitliliğin zaman, zaman yok olmasına yol açmıştır. Karasal ve sucul ekosistemlerde bugün yaklaşık 9 milyon türün yaşadığı düşünülmektedir. Bitkilerde ise, tohumlu ve tohumsuz olmak üzere 400 bin bitki vardır. Tüm ekosistemlerin anahtarı ekosistemlerdir. Türkiye’de yayılış gösteren bitki türlerinin sayısı Avrupa kıtasının tümünde yayılış gösteren bitki türlerinin sayısına yakındır. Bir gen ne kadar karışırsa, tür de o kadar hayatta kalır” dedi.


  “Biyoçeşitlilik konusunda Bilecik çok şanslı bir il”


  Ocak konuşmasının devamında, Bilecik’in biyoçeşitlilik konusunda çok şanslı bir il olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Bilecik’te 9 tür açık tohum var. Kapalı olarak ise, 13 bin tür tohum vardır. Biyoçeşitlilik açısından Bilecik küçük bir il olmasına rağmen çok zengin. Bilecik ili sınırları içerisinde bin 300’e yakın bitki türü doğal yayılış göstermektedir. Bilecik’te orman, step, yüksek dağ ve sucul ekosistemler temel ekosistemlerdir. Yüzde 47’si doğal ormanlarla kaplıdır. Bu oran Türkiye ortalamasının yaklaşık iki katıdır. Orman ekosistemleri Bilecik’in çeşitli dağlarında da lokalize olmuştur.”


  Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naime Arslan ise, Bilecik’in önemli bitki ve hayvan gruplarına ev sahipliği yaptığına değinerek, konferansına slayt gösterisiyle devam etti.


  Konferans, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Genel Sekreteri Cihan Darcan’ın, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Atilla Ocak ve Prof. Dr. Naime Arslan’a hediye takdim etmesinin ardından sona erdi.

Son Güncelleme: 01.03.2018 13:50
Anahtar Kelimeler:
BİLECİKHABER
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
bilecikli 2018-03-01 16:42:31

hiç bir konuda cevre iller sanayi kuruluşları var bilecik gelmiyor doğal aolarak büyümüyorr gelişmiyor 4 bölgede topragı varr degerlendirlmiyor brokrasi yokk vekiller bilecik için calısıyormu bilmiyorumm akp li belediye var ama yatırım yok benim bildğim buu avantaj yok

banner22

resim yükleresim yükle