‘İKİ DOZ BİONTECH’E EK DOZA GEREK YOK’

Delta varyantının ortaya çıkmasından sonra 50 yaş üzeri vatandaşlar ile sağlık çalışanlarına yönelik başlatılan mRNA hatırlatma aşısına ilişkin bazı vatandaşlar tedirginlik yaşarken, pek çok merak edilen soru da var.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
05 Temmuz 2021 Pazartesi 10:43
316 Okunma
‘İKİ DOZ BİONTECH’E EK DOZA GEREK YOK’
banner15

Delta varyantının ortaya çıkmasından sonra 50 yaş üzeri vatandaşlar ile sağlık çalışanlarına yönelik başlatılan mRNA hatırlatma aşısına ilişkin bazı vatandaşlar tedirginlik yaşarken, pek çok merak edilen soru da var.

Üçüncü doz aşı kararı için antikor baktırmalı mıyım?

Mevcut antikor testleri ile belirlenen seviyelerin hangi değerden itibaren ve ne kadar süre koruyucu olduğu bilinmediğinden test yaptırmaya gerek yok.

İki doz inaktif aşı olanlar, 3.doz mRNA aşısını ne zaman olmalı? BioNTech dışında başka bir aşı olamaz mıyız?

Sinovac aşısı olan kişilerdeki bağışıklık 6. ayın sonunda giderek azalıyor. Sinovac aşısının Delta varyantına karşı etkisi sınırlı. İki doz inaktif aşı olanlar 3’üncü aydan itibaren hatırlatma aşısını olabilir. Delta varyantıyla karşılaşma olasılığı yüksek kişilerin 3. doz aşıyı BioNTech ile olmasını öneriyoruz.

BioNTech aşısı ileri yaştaki kişilerde daha çok yan etki yapıyor mu?

Yan etkiler yaş ilerledikçe azalırken, koruyuculukta önemli bir değişiklik olmuyor. Sinovac aşısının koruyuculuğu ise ileri yaştaki kişilerde azalabiliyor.

Hastalığı geçirmiş olan kişilerin aşılanması gerekli mi? Ne zaman aşılansınlar?

“Bugüne kadarki bilimsel veriler hastalığı belirtili olarak geçiren kişilerin bağışıklığının yaklaşık 1 yıl devam ettiğini gösteriyor. Bu kişiler 6’ncı aydan itibaren aşılanabilir.”

Hastalığı geçirenler hangi aşıyı tercih etmeli?

Tek doz BioNTech aşısının uygulanması ile yüksek düzeyde bağışıklık yanıtı oluştuğunu gösteren çalışmalar mevcut ancak hastalığı geçirmiş olan kişilere iki doz Sinovac aşısı uygulamasının da yüksek düzeyde bağışıklık sağladığı ortaya kondu. Hastalığı geçirenlere 6 ay sonra BioNTech olması daha akılcı.

İki doz aşı olup hastalananlar 3. dozu ne zaman olmalı?

Bir veya iki doz sonrasında Kovid-19 geçiren kişiler tıpkı aşılanmamış ve Kovid-19 geçirmiş kişiler gibi hastalıktan 6 ay sonra aşılanabilir.

Acil kullanım onayı çok hızlı verilmesi güven sorunu yaratmıyor mu?

Kovid-19 aşılarının hızlı geliştirilmiş olmaları ve kullanılmaya başlanmaları aşıların güvensiz olduğu anlamına gelmez. Teknolojik alt yapının hazır olması, salgının en başında virüsün genetik haritasının çıkartılmış olması, ulusal ve uluslararası kuruluşların büyük desteği, aşıların bu kadar hızlı geliştirilmesini sağladı. Hem Sinovac hem BioNTech aşı dünya genelinde güvenle uygulanmaya devam ediyor.

İkinci doz aşıyı farklı bir aşı olabilir miyim?

İki doz uygulanan aşılarda ilk aşılama şemasının yani iki dozun aynı aşı ile yapılması gerekir. Ancak iki doz aşıyı aynı aşıyla olduktan sonra hatırlatma dozları farklı türde bir aşıyla yapılabilir.

Kovid-19 hastasıyla temas edip riskli durumda olanlar da aşı olabilir mi?

Bu kişiler karantina sürelerinin dolmasını beklemeli.

Aşı kısırlık yapar mı?

Aşılar kısırlık yapmaz. Aşı hamilelere yapıldığında bile bebeğe zarar vermez. Gebe veya gebe kalmak isteyenler de Kovid-19 aşısı yaptırabilir. Hiçbir aşının gelecekte gerçekleşecek bir gebelik üzerinde olumsuz etkisi yoktur. Ayrıca emziren anneler de Kovid-19 karşı aşılanmalı.

Yumurta alerjisi olanlar hangi aşıyı olmalı?

Grip aşılarından farklı olarak mevcut aşıların hiçbiri yumurtada üretilmiyor. Yumurtaya karşı alerjisi olanlar diğer alerjik bünyeli kişiler gibi Sinovac veya BioNTech aşısı olabilirler.

KAYNAK: Milliyet

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

banner2

resim yükleresim yükleresim yükle