7 NİSAN DÜNYA SAĞLIK GÜNÜ

1948’de Dünya Sağlık Örgütü’nün kuruluşunun yıldönümünü vesilesiyle her yıl 7 Nisan Dünya Sağlık Günü olarak kutlanmaktadır.

07 Nisan 2014 Pazartesi 06:03
1973 Okunma
7 NİSAN DÜNYA SAĞLIK GÜNÜ

 1948’de Dünya Sağlık Örgütü’nün kuruluşunun yıldönümünü vesilesiyle her yıl 7 Nisan Dünya Sağlık Günü olarak kutlanmaktadır. 

Her bir Dünya Sağlık Günü için önemli halk sağlığı sorunlarından birisi belirlenmekte ve çeşitli etkinliklerle gündeme getirilmektedir. 2014 Dünya Sağlık Günü’nün konusu vektörle bulaşan hastalıklar olarak belirlenmiştir.   

Vektörle bulaşan hastalıklar enfekte sivrisinek, kene, kum sineği (tatarcık)  gibi artropodaların sokması, ısırması ile bulaşan enfeksiyon hastalıklarıdır. Dünya Sağlık Örgütü dünya genelindeki tüm enfeksiyon hastalık yükünün %17’sini vektörle bulaşan hastalıkların oluşturduğunu tahmin etmektedir.

 Sıtma, dengue, chikungunya, sarı humma, Japon ensefaliti, lenfatik filariasis, leishmaniasis, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi tularemi gibi pek çok vektörle bulaşan hastalık insanlar için tehdit oluşturmaktadır.  

 Dünyada ölüme ne fazla sebep olan vektörle bulaşan hastalık sıtmadır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2012 yılında 627.000 kişinin hayatını sıtma nedeniyle kaybettiği tahmin edilmektedir. Sıtmaya bağlı ölümlerin %90’ı, Afrika kıtasının Sahra Çölü’nün altında kalan bölgeden olup %77’si de beş yaş altı çocuklarda görülmüştür. 

 Son yıllarda uluslararası seyahat ve ticaretin artması, iklim değişikliği gibi çevresel faktörler nedeniyle vektörle bulaşan hastalıklarda artış izlenmektedir.

 İlimizde Belediye ekiplerinin düzenli ilaçlama yapmaları ve Müdürlüğümüzün halkımıza yönelik bilgilendirme çalışmaları sürmekte olup bu alanda ciddi anlamda yol katedilmiştir.

     Vektörlerle Bulaşan Hastalıklardan Korunma Yolları

• Vektörlerle mücadele edilmelidir.

• Evlerin ve ahırların duvarları sıvanmalı ve badana yapılmalıdır.

• Özellikle yaz aylarında pencereler, sineklerin giremeyeceği biçimde tellenmelidir.

• Kene ile temastan kaçınılmalı, hayvanların üzerindeki keneler çıplak elle temizlenmemeli, ezilmemeli ve patlatılmamalıdır.

• Kenelerin yaşama alanlarına gidenler, açık renkli giysileri giyinmeyi tercih etmeli, pantolon paçalarını çorap içine almalı, dönüşte vücut mutlaka kene yönünden kontrol edilmelidir.

    Bio.Mehmet Yılmaz Bul.Hast.Çevre ve Çal. Sağ Şb.Müd.


Son Güncelleme: 07.04.2014 06:03
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle