ÇÖMLEKÇİLİK SANATI MARİFETLİ USTALARIN ELLERİ İLE ARTIK RENKLENİYOR

Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde 140 yıl önce başlanılan çömlekçilik sanatı, ustalarının marifetli elleri ile artık renkleniyor.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
30 Haziran 2021 Çarşamba 11:06
254 Okunma
ÇÖMLEKÇİLİK SANATI MARİFETLİ USTALARIN ELLERİ İLE ARTIK RENKLENİYOR
banner15

Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde 140 yıl önce başlanılan çömlekçilik sanatı, ustalarının marifetli elleri ile artık renkleniyor.


Geçen yüzyılın başında Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç eden ünlü seramik ustası Şakir Ağa sayesinde seramik yapımı ile tanışan Kınık Köylüleri, 15-20 civarını bulan atölyelerde 140 yıldır bu sanatı gerçekleştiriyor.

Kaliteli seramik için en önemli unsur olan fildişi tonundaki fon astarının en kusursuz şekilde uygulanabileceği çamurun Kınık Köyü topraklarında olması Kınık çömleklerine ayrı bir değer katıyor.

En iyi toprak katmanına ulaşabilmek için 5 metre derinliğe inilerek Anadolu’da en yaygın yeraltı tekniği ile işlenen Kınık çömlek ve seramiği, krem fildişi rengi fon üzerine bej, koyu yeşil, lacivert, kobalt mavisi, turuncu, kahverengi gibi renklerde desenler veriliyor.



“'Kınık Akıtması' olarak bilinen eski sırlama yöntemi tekrardan canlandırılıyor"
Toptan ve perakende alışveriş olanakları bulunan köy Türkiye’nin ilk çömlekçilik araştırma ve uygulama köyü olarak da hizmete başlamış durumda olduğunu anlatan çömlek ustası Emin Aslan, "Türkiye’nin hemen her üniversitesinden öğrenciler Kınık Köyüne pratik yapmak üzere gelmektedirler.

Yaptığımız çömlekler 1960 yıllarının tasarımlarını günümüzde artık daha renkli canlandırıyoruz.

Köyümüzde 1960- 1970-1980 yıllarında yapılan, Türkiye’de ve Dünya’da 'Kınık Akıtması' olarak bilinen mesleğimizi bu dekorumuzu tekrardan faaliyete geçirip üretmeye başladık” diye konuştu.

Son Güncelleme: 30.06.2021 11:15
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

banner2

resim yükleresim yükleresim yükle