RAŞİT SÜNETCİ'NİN KALEMİNDEN

Bilecik’in Pazaryeri ilçesine bağlı Kınık Köyü’nde, lokal çömlek ustaları tarafından yapılan bir küp, son zamanlarda Bilecik halkının gündemini meşgul etmesi gereken konulardan.

12 Mayıs 2014 Pazartesi 07:34
1956 Okunma
RAŞİT SÜNETCİ'NİN KALEMİNDEN

 Bilecik’in Pazaryeri ilçesine bağlı Kınık Köyü’nde, lokal çömlek ustaları tarafından yapılan bir küp, son zamanlarda Bilecik halkının gündemini meşgul etmesi gereken konulardan.

Çünkü bu küp, diğerlerine benzemiyor. Öncelikle; bu eserin oluşturulmasında emeği geçen tüm ustalara, çalışanlara ve katkıda bulunanlara teşekkürü, bir Bilecik’li olarak borç bilirim.2013 yılında tamamlanan ve Guinness Rekorlar Kitabı’na girecek ebatta ve aynı zamanda ilimizin Pazaryeri ilçesinin yerel el sanatlarının yegane bir simgesi olan bu çömlek, Bilecik’in lokal el sanatları ve değerlerini tanıtmak için bulunmaz bir fırsattır. 2 Mayıs 2014, Perşembe günü Kınık Köyü’ne yaptığımız ziyarette, bir atölyenin bahçesinde bulunan, neredeyse bir ev ebatında olan bu büyük küpü gördük. Köyde görüştüğümüz çömlek ustaları;  bu küpün, Türkiye’de hali hazırda bulunan, tek parça halindeki en büyük çömlek olduğunu belirttiler. 3 metre 33 santimetre uzunluğunda, ve orta boyda bir oda hacminde olan bu sanat eseri çömlek, 3 ton malzeme ve bir sanatkar ekibinin 45 günlük emeği ile vücuda getirilmiş. Fırınlaması günlerce süren meşakketli bir süreç ile tamamlanan bu çömlek, başta da belirttiğim gibi katiyen sıradan bir parça olmamakla beraber, Bilecik ili için öneminin dikkatle anlaşılması gereken bir simgedir.

 Peki şimdi ne olacak? İlimizin tanıtılması ve timsali bir sunumunu yapması açısından böyle büyük bir önem taşıyan bu sanat eserinin, öylece çürüyüp gitmesine kimsenin gönlünün razı geleceğini zannetmiyorum. Başta Milletvekilimiz Fahrettin Poyraz, Sayın Bahattin Şeker, Sayın Valimiz Ahmet Hamdi Nayir, Bilecik Belediye Başkanımız Selim Yağcı, Bozüyük Belediye Başkanı Fatih Bakıcı, Pazaryeri Belediye Başkanı Muzaffer Yalçın ve Kültür Müdürlüğü’müzün, bu eserin incelenmesi, gerekli yere taşınması ve sanatsal değerinin ölçülmesi, turizme katkı olarak işleme geçirilmesi süreçlerinde hassasiyet göstermelerini arzu ediyorum.

Saygı ve Sevgilerimle Raşit Sünetci

Son Güncelleme: 12.05.2014 07:34
Anahtar Kelimeler:
Kınık KöyüKüp
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle