ALTAN ARTUN'UN KALEMİNDEN

ALTAN ARTUN'UN KALEMİNDEN

02 Kasım 2015 Pazartesi 10:22
2358 Okunma
ALTAN ARTUN'UN KALEMİNDEN

BUGÜNKÜ SEÇİM, DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜK ÜZERİNE BİR DENEME          

   Bilecikli dostlarımdan birinden bugünkü seçimle ilgili bir mesaj aldım. Arkadaşım mesajında "Özgürlük mühre kaldı." diyordu. Bu mesaj beni her zaman olduğundan daha yoğun olan bir düşünceye sevk etti.

 

 

 Özgür olmak neydi, insan özgür olabilir miydi, insanın gerçek anlamda özgür olabileceği bir yönetim şekli var mıydı? Halk söyleminde özgürlük kavramı en basit şekliyle "Bir başkasının haklarını kısıtlamadığın sürece özgür olabilirsin." diye geçer. Sizce de sadece 8 harf ve 1 sözcükten oluşan özgürlük kavramının içi bu kadar basit midir? Semavi dinlerde insanoğlu bir yani tek yaratılmamıştır. Ademin ardından Allah Havva'yı yaratmıştır. Adem dünyaya yalnız değil, Havva ile birlikte gönderilmiştir. İşte bu noktadan itibaren insanoğlu bir topluluk oluşturmaya başlamıştır. İnsanoğlu çoğaldıkça bir çok topluluk da meydana gelmiştir (Rum Suresi, 20).

 

İNSANLAR NİÇİN TOPLULUK OLUŞTURMUŞTUR?


 Sosyal bir varlık olan insan yalnız kalmak istemeyecektir. Bu noktada bir araya gelen insanlar kendi toplumlarını oluşturmuşlardır. Bu ölçüde de toplum kuralları oluşmuştur. Toplum bireylerden oluşur. Bireylerden oluşan toplum ise bireylere belli kurallara uyma zorunluluğu getirmiştir. İnsanoğlu geçmişten bugüne dek özgürlükten bahsetmiş, özgür olabilmek için mücadeleler vermiş, özgür olabilecekleri bir toplum kurmak istemiştir. İşte tam da bu noktada sıkıntı başlamıştır.

 

ÖZGÜR OLMAK NEDİR VE SONUÇLARI NELERDİR?

 

 Erich Fromm "Sevme Sanatı" adlı kitabında özgür olmanın yalnızlık doğuracağından bahseder. Kanaatimce de böyledir. Birey özgür olmak istiyorsa ve bu yönde hareket ediyorsa yalnızlaşır, özgür olur. Sosyal bir varlık olan insan bir toplum içinde yaşamak istiyorsa haliyle toplum kurallarına uymak zorunda kalacaktır. Toplum, başka insanları tehlikeye atmayacak veya ahlaki bir probleme neden olmayacak davranışlar olsa dahi kendi kültüründen farklı davranışlar sergileyen bireyi dışlayacaktır. Toplum kurallarına uymamanın cezasını ise yine toplum verecektir. Biz en azından büyük çoğunluğumuz yalnız kalmak istemiyoruz. İşte bu yüzden gerçek anlamda özgür olamayız. Özgür olacak insan ya yalnız kalacak ve özgür olacak ya da topluma uygun davranarak özgürlüğünden taviz verecektir. İnsan özgürlük kazanmış olsa da bu kazanımının bedelini yalnız kalmak ile ödeyecektir. Bu yalnızlık onda sadece fiziki bir varlık olmayan insanda ruhsal bozukluklarda meydana getirecektir. Yine de demokrasi şu vaziyette en uygun ve en insancıl olan yönetim şeklidir. Özgürlüğümüzü gerçek anlamda sağlamayacak da olsa kötünün iyisini seçmek de olsa en kötüden daha iyi bir seçimi seçmek yerinde olacaktır. Esenlikler dilerim...

 



 

Son Güncelleme: 02.11.2015 10:22
Anahtar Kelimeler:
BİLECİK
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle