YAPILAN CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNİN ANALİZİ

Seçime katılımın düşük olmasının kendisinin lehine olacağının farkındaydı. Soysal demokrat seçmenin tatilini bölmek istememesi seçimin Ramazanın hemen arkasına ve tam tatil sezonuna denk gelmesi; özellikle CHP seçmeninin tatilini bölmek istememesi kullanılan oy oranının %73 te kalmasına ve katılımın düşük olmasına neden oldu.

11 Ağustos 2014 Pazartesi 08:46
1038 Okunma
YAPILAN CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNİN ANALİZİ
banner15

SEÇİM ANALİZİ

RECEP TAYYİP ERDOĞAN NEDEN KAZANDI

SEÇİME KATILIM DÜŞÜKTÜ

 Seçime katılımın düşük olmasının kendisinin lehine olacağının farkındaydı. Soysal demokrat seçmenin tatilini bölmek istememesi seçimin Ramazanın hemen arkasına ve tam tatil sezonuna denk gelmesi; özellikle CHP seçmeninin tatilini bölmek istememesi kullanılan oy oranının %73 te kalmasına ve katılımın düşük olmasına neden oldu.

   AYRIŞTIRIRKEN BİRLEŞTİRDİ

Meydanlarda mitinglerde ve dahi tüm konuşmalarında birleştiriciden çok ayrıştırıcı bir dil kullandı. Bu bazı kesimleri rahatsız etmekle birlikte başta kendi kesimi olmak üzere birçok kesimi de kendisine daha da yaklaştırdı. Özellikle yaptığı milliyetçi çıkışlarla potansiyel MHP seçmeni kendi saflarına çekti.

     REKLAMLAR VE MÜZİKLERİN ETKİSİ

Ak Parti hükümetinin arkasında çok başarılı bir reklam ekibi var. Asılan bilboardlar, gazete reklamları, sloganları (milletin adamı vs.), müzikleri ve televizyon sohbetleriyle muhteşem bir pazarlama örneği gösterdiler. Özellikle seçime birkaç gün kala yapılan reklam filmi kararsız muhafazakar seçmen üzerinde çok etkili olmuşa benziyor.

   BÜTÜN ADAYLARDAN DAHA FAZLA ÇALIŞTI

Bir çok insanın kafasındaki soru eminiz ki başbakan (artık müstakbel cumhurbaşkanı) bu kadar enerjiyi nereden buluyor sorusudur. Gerçekten hem bizzat kendisi hem bütün parti kademesi hiç soluksuz kusursuz bir çalışma örneği sergilediler. Başbakan bir şehirden bir şehre soluksuz geçerken gideceği şehrin parti kolları bütün düzenlemeleri ve organizasyonları kusursuz yerine getirdi.

  DEVLETİN TÜM İMKANLARINI KULLANDI

Gittiği her yerde devlet protokolüyle karşılandı. Başbakan olarak açtığı hızlı trende cumhurbaşkanlığı propagandası yaptı. Makam araçlarını YSK yasaklarına rağmen kullanmaya devam etti.

EKMELEDDİN İHSANOĞLU NEDEN KAYBETTİ

                                                             ÇOK KISA SÜREDE HAZIRLANDI

Seçimlere 1 ay kala ismi açıklanan İhsanoğlu seçim propagandası için yeterli vakti ve zamanı bulamadı. Oysa karşısında 12. Yılını bitiren ve herkes tarafından tanınmış bir aday vardı

           İSMİNİ DAHİ EZBERLEMEK ZAMAN ALDI

Ülkenin en kritik seçimine ismi daha önce ufak bir azınlık hariç hiç bilinmemiş bir isimle katılmayı tercih eden CHP ve MHP ittifakı tercilerini Ekmeleddin İhsanoğlu’ndan yana yaptı ancak ismini ezberlemek bile zaman aldı. 

           DOĞUDAN HİÇ OY ÇIKMADI

Bir zamanlar CHP’nin kalesi olarak gösterilen doğudan CHP ve MHP’nin çatı adayının hiç oy çıkmaması manidardır. Her ne kadar İhsanoğlu doğudan ve muhafazakâr kesimden oy almak için ortak aday olarak belirlenmişse de bu açıdan başarılı olamadı.

          ORGANİZASYON EKSİKLİĞİ

Ekmelleddin İhsanoğlu’nun açıklanmasının ardından hem MHP hem CHP’de büyük bir organizasyon sıkıntısı yaşandı. Gidilen yerlerde acemice yapılan yanlışlar, miting düzenlememe kararı, seçmene İhsanoğlu’nu yeterince tanıtamama ve yaşanan aksaklıklar seçimi kazanamamanın önünü açtı

           YANILTICI ANKET SONUÇLARI

Yapılan bütün anketlerde Erdoğan %55-60 bandında gösterilirken İhsanoğlu %30-35 bandında kalmış izlenimi verildi. Bu bir çok seçmeni sandığa gitmeme, protesto etme ya da tatiline devam etmesine yol açtı ve katılım %73’te kaldı. Oysa katılımın yüksek olduğu varsayımında seçimin 2. Tura kalma ihtimali yüksek bir ihtimaldi.

       SOSYAL DEMOKRATLAR İHMAL EDİLDİ

Muhafazakâr seçmenlerden ve Ak Parti tabanından oy alması için seçilen İhsanoğlu bu amacı başaramamış olmasının yanında sosyal demokrat seçmeni de sandıktan uzaklaştırdı. Sandığa giden seçmenlerin bazıları ise oylarını Selahattin Demirtaş’tan yana kullandı.

          KARŞISINDA DEVLETİN 3 ERKİ VARDI

Siyasi kanattan gelmemiş olmamın dezavantajını yaşayan Ekmelleddin İhsanoğlu üslubunu hiç bozmayarak takdire şayan bir duruş sergilemiş olsa da karşısında devletin tüm imkanlarına sahip bir Başbakan vardı . 

  MHP YETERİNCE ÇALIŞMADI

Çatı aday olarak ortaya çıkan İhsanoğlu’nu gittiği yerlerde karşılayanlar genellikle CHP seçmeniydi. MHP kendisini daha geri planda tutarak siyasi sorumluğunu hafifletmeye çalışsa da çıkan hezimetin başaktörlerinden biriydi. MHP’nin seçime ilgisiz tavrı kendi gülü olduğu illerde de oyların Erdoğan’a kaymasına neden oldu.

SEÇİMİN KAZANANLARI

 SELAHATTİN DEMİRTAŞ

Hiç şüphesiz seçimin en büyük kazananı Selahattin Demirtaş oldu. HDP’nin adayı olarak ortaya çıktığında kimse bu kadar oy alacağını düşünememişti. Ancak gerek birleştirici konuşması gerek espritüel yaklaşımı gerekse sosyal demokratları kucaklaması oy oranlarını umulandan çok yukarı çıkardı. İki muhafazakâr adayla yarışan Demirtaş sol seçmeni kucaklayıcı söylemleri sayesinde oyunu %9 un üstüne çıkararak büyük başarı elde etti. HDP’nin batıdan alamadığı oyu almayı başaran Demirtaş’ın alevi seçmenin hoşuna gidebilecek vaatleri de oyunu arttırmasında etkili oldu.

 EKMELEDDİN İHSANOĞLU

Seçime bir ay kala adı açıklanan ve kendini bu sürede iyi ifade ederek seçime katılan İhsanoğlu; kısa süre zarfında sıcak duruşu, siyasi ahlak anlayışı, üslubu ve siyasetin içinde olmamasına rağmen bu yoğun tempoya ayak uydurabilmesi açısından bu seçimin kazananları arasında yerini aldı.

ADINI BİLE HATIRLAYAMADIĞINIZ SİYASİ PARTİLER

CHP, MHP, DSP, LDP, DP gibi ismi bilindik partilerin dışında adını ilk kez duyduğumuz birçok partide İhsanoğlu’na destek verdiklerini açıkladılar. 1 ay boyunca isimlerini çeşitli medya organlarında sıkça dile getiren siyasi partiler, dünya kadar para verip yapamayacakları reklamı böylece üstelikte bedava olarak yapmış oldular.

İşte İhsanoğlu’na destek veren partiler:

Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi Harekat Partisi, Demokratik Sol parti, Liberal Demokrat parti, Demokrat Parti, Büyük Birlik Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Devrimci Halk Partisi, Türkiye Sosyalist İşçi Partisi, Doğruyol Partisi, Kadın Partisi, Hak Ve Adalet Partisi, Toplumsal Uzlaşma Reform ve Kalkınma Partisi, Büyük Anadolu Kalkınma Hareketi.

SEÇİMİN KAYBEDENLERİ

KEMAL KILIÇDAROĞLU VE CHP

Şüphesiz ki seçimin en büyük kaybedeni CHP oldu. Seçimde çıkan bu sonuç CHP içinde zaten bir türlü durulamayan ancak sümen altı edilen bütün sorunları tekrar gün yüzüne çıkaracaktır. Öyle ki Seçimin üzerinden daha 24 saat geçmeden kurultay istekleri dillendirilmeye başlandı.

DEVLET BAHÇELİ VE MHP

Her ne kadar arka planda kalmayı tercih edip açıktan destek vermemiş olsa da kaybedilen seçimin aktörlerinden birisidir MHP ve Bahçeli. Daha önce koltuğu bir kez bırakmış ve genel kurulun isteğiyle tekrar görevinin başına geçmiş olan Bahçeli için de arkadan gelen yetişmiş Oktay Vural, Meral Akşener gibi isimlere yer açması gerektiği belirtiliyor.

RECEP TAYYİP ERDOĞAN

Her ne kadar ilk turda seçilmiş ve büyük bir zaferle Çankaya’ya çıkmaya hazırlansa da gerçeğin öyle olmadığı malum. Erdoğanın kafasında ki Başkanlık sistemini gerçekleştirebilmesi için bu oy oranının düşük olduğunu belirten akademisyenler, mevcut sistemin günümüz şartlarında değişmesinin zor olduğu görüşünde. Ayrıca bilinen bir gerçekte Erdoğan’ın oy oranının kendi partisinin 2-3 puan üstünde olduğudur. Ancak bu seçimde görüldü ki Erdoğan kendi partisinin aldığı mevcut oy oranının 300.000 üstünde oy alabilmiştir. Seçime gitmemiş seçmen sayısı da göz önünde bulunduğunda Ak Parti’nin 2015 seçimlerinde işinin zor olduğu görüşü şimdiden yaygındır.

 SANDIĞA GİTMEMİŞ SEÇMEN

 Hangi nedenle olursa olsun sandığa gitmeyen seçmenler bu seçimin kaybedeni oldu. Cumhurbaşkanlığı seçimi sonucunda yaklaşık olarak 14 milyon seçmen oy kullanmadı. Seçimin kaderini doğrudan belirleyebilecek olan bu büyük çoğunluk hangi partiyi desteklerse desteklesin; Türkiye’nin kaderini doğrudan değiştirmiş oldu. Aralarında eski cumhurbaşkanı A. Necdet Sezer ve eski başbakanlardan Tansu Çiller’in de bulunduğu seçmenler sandığa gitmemeyi tercih etti.


Son Güncelleme: 11.08.2014 08:46
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

banner2

resim yükleresim yükleresim yükle