ÜNİVERSİTEMİZİN EV SAHİPLİĞİ YAPTIĞI 12. GEOMETRİ SEMPOZYUMU BAŞLADI

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinin ev sahipliği yaptığı 12’nci Geometri Sempozyumu başladı.

23 Haziran 2014 Pazartesi 08:40
1974 Okunma
ÜNİVERSİTEMİZİN EV SAHİPLİĞİ YAPTIĞI 12. GEOMETRİ SEMPOZYUMU BAŞLADI

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinin ev sahipliği yaptığı 12’nci Geometri Sempozyumu başladı.  

  Bilecik Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen 12’nci Geometri Sempozyum açılış törenine Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayır, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu, Jandarma Tugay Komutanı Alper Sır, Bilecik Milli Eğitim Müdürü İsmail Altınkaynak, İl Emniyet Müdürü Eyüp Özüdoğru, Şeyh Edebali Üniversitesi Matematik Bölümü kurucusu Hasan Hilmi Hacısalihoğlu katıldı. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi ev sahipliğini yaptığı ve 3 gün sürecek olan sempozyum Saygı Duruşu ve İstiklal marşının okunması ile başladı.

  Açılış konuşmasını yapmak için kürsüye çıkan Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Matematik Bölümü kurucusu, Prof. Dr. Hilmi Hacısalihoğlu, Allah'ın önlerine koyduğu çok güzel örnekler ve nimetler olduğunu belirten Hacısalihoğlu, “Mesela arılar. 60 bin 70 bin arı bir kovanın içinde petek örerlerken hiçbir formülü önlerine koymazsınız. Kim onlara o formülü nasıl verirse kovanın her tarafından onu örmeye başlarlar.  En son düzgün altıgeni de koyacakları yer kalır ve hiçbir deneme yanılma yapmaksızın. Kovanın sükûnetini sağlayacak 1 tane asker vardır. Kovanda ki düzende çok enteresandır. En altta ana arıya bir yer yapılır.

 Onun üstünde yumurtalarına yer yapılır, onun üstüne larvaların odası yapılır. Daha sonra bal koyulacak yeri yaparlar. Tabi hepsinin arasına kendi ürettikleri bal mumdan sınır yaparlar. Arılar beşgen seçmediler, dörtgen seçmediler, çember seçmediler, düzgün altıgen seçtiler. Hiç hata yapmadan yaptılar. Onların büyük bir öğretmeni varmış demek ki. İlk yaptıkları düzgün iş bu oldu öğretmenleri sayesinde.  Çok büyük bir öğretici, çok büyük bir usta var bunları yapan” dedi.

  Daha sonra ev sahibi olarak kürsüye çıkan Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan, Hilmi Hacısalih hocalarının aslında konu ile ilgili söylenmesi geren her şeyi söylediğini kendilerinin de onun öğrencisi olarak ondan bir şeyler öğrenmeye devam edeceklerini belirtti. Özcan, “Ben bir sosyal bilimciyim, dolayısıyla uğraşlarınızı hakkıyla takdir edemem idrak edemem ama kainatın dili olduğunu en azından biliyorum.

 Bu dile aşina olan insanlar sanat, bu ustalık, bu bilgi beceri karşısında da elbette hayranlıklarını gizleyemiyorlar. Bilecik bir tarih şehri, bir kültür şehri aynı zamanda bir ilim şehri o yüzden belki kamuoyu bizi sosyal alanlardaki programlarla hatırlıyor fakat biz aynı zamanda tabii bilimlerde de istikrarlı yürümeyi biliriz. Bu program büyük bir katılımın büyük bir paydaş grubun eş güdüm içerisinde hareket etmesiyle ortaya çıktı. Ümit ediyorum bu coğrafyanın bu toprakların bize yüklediği mesuliyeti bilim alanında da sağlayacağımız başarılarla yerine getirmeye çalışacağız. Bulunduğunuz süre içerisinde lütfen bir misafir gibi değil, bu toprakların asıl sahibi asıl sahiplerin mirasçıları torunları gibi hareket edin” dedi.

  Daha sonra kürsüye çıkan Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, taşı mermer, toprağı seramik, yaprağı ipek, kuruluş ve kurtuluşun beşiği, Ertuğrul ve Osmanlının sancağı Bilecik olduğunu belirten Yağcı, "Bir tarafta köklü bir medeniyet, kuruluş ve kurtuluşun beşiği olan bir şehir diğer tarafta da genç, dinamik dinamizmi yüksek bir eğitim öğretim kurumu işte bu ikisinin birleşimi önümüzdeki süreç içerisinde bize çok güzel ürünlerin hasılaların başarıların oluşmasını temin edecek.

 

 Bu anlamda matematiksiz bir yaşamın matematiksiz bir dünyanın geometrisiz bir bakış açısının olması da mümkün değil. İşte bu birliktelikleri bir araya getirdiğimiz de ve bunları böyle akademik kadrolarla bir noktada yoğurduğumuz da eminim ki bir elimiz tarihte diğer elimiz gelecekte gençlerimiz ile birlikte geçmişi ile övünen geleceğe emin adımlarla yürüyen marka şehri oluşturma noktasında adım adım koşarak ilerleyeceğimizden eminim” dedi.

  Son olarak kürsüye çıkan Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayır, Hilmi Hacı Salih hoca konuşurken tarihe daldığını vurgulayarak, “Bir hocamı 1970’li yıllarda bir hocamı hatırladım. Onu sizlere kısa bir paylaşmak istiyorum. Dersini seven kendisini de sevdiren bir öğretmenimiz olarak Yusuf hocamızı da buradan yâd ediyorum.  İlk girdiği geometri dersinde bize bugün bu saatte ders yapmayacağız. Ben size önce geometriyi anlatacağım, daha sonra müfredata uygun dersler işleyeceğim dedi.

 

 Geometrinin yanlışım varsa düzeltsin diye söylüyorum, bir yer ölçümü yer kürenin ölçümü diye tarifi ile başlamıştı ve şunu demişti, ”Bir şeyin kıymeti himmeti ile ölçülür”. Yani neye destek veriyor neler ondan yardım alıyor. Nelere omuz veriyor bunları bilirseniz bu dersinde kıymetini bilirsiniz. Yeryüzü ölçümü ile olduğu için geometrisiz coğrafyayı düşünemeyeceksiniz demişti. Dolayısı ile dersinizi böyle bilin buradaki öğrendiğiniz her şeyin bilimlere ne tür destek verdiğini de anlayarak bu dersin kıymetini bilin demişti.  Bir göz için gözler sevilirmiş, bende o hocamı sevdiğim için bütün geometricileri seviyorum” dedi.

  Daha sonra sempozyuma destekleri için Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayır’a, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı’ya ve Söğüt Belediye Başkanı Halil Aydoğdu’ya plaket verildi. Plaket töreni sonrası sempozyumun ilk günkü programı bitmiş olup daha sonraki 2 gün sürecek olan sempozyum Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinde gerçekleşecektir.

 

Son Güncelleme: 23.06.2014 08:40
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle