TORBA YASA İLE ENGELLİLERİN MAĞDURİYETİ GİDERİLDİ

Bozüyük Engelliler Derneği Başkanı İsmail Çelik, çıkarılan torba yasa ile maaşları kesilerek mağdur olan engellilerin mağduriyetinin giderildiği müjdesini verdi.

18 Nisan 2016 Pazartesi 03:44
729 Okunma
TORBA YASA İLE ENGELLİLERİN MAĞDURİYETİ GİDERİLDİ
banner15

 Bozüyük Engelliler Derneği Başkanı İsmail Çelik, çıkarılan torba yasa ile maaşları kesilerek mağdur olan engellilerin mağduriyetinin giderildiği müjdesini verdi. 

 

 

  Dernek Başkanı İsmail Çelik, “Dernek olarak 2013 yılında 2022 sayılı kanunda genelge değişikliği ile maaşları kesilerek mağdur olan engellilerimize yönelik mücadelemiz çıkan torba yasayla giderildi. Bundan sonra engelli ailesinin gelir kriteri değil sadece engellinin bireysel olarak sosyal güvence ve geliri maaş bağlanmasında baz alınacaktır. Sosyal güvenlik kuruluşlarından aylık alanlar ile sigortalı bir işte çalışanlar, nafaka bağlananlar veya nafaka bağlanması mümkün olanlar ile sosyal hizmetler kanununa göre harçlık ödenenler hariç olmak kaydıyla muhtaç olduğuna karar verilen 65 yaşını doldurmuş Türk vatandaşlarına muhtaçlık hali devam ettiği müddetçe aylık bağlanacak. 65 yaş üstü olup yaşlılık aylığı olanlar için hane halkı kriteri kaldırılacak. Yani hane içerisinde bir kişinin işe başlaması veya bir şekilde hanenin gelirinin artması durumunda dahi yaşlılık aylığında kesinti yapılamayacak. 65 yaş aylığı olan vatandaşlar kimin yanında yaşarsa yaşasın maaşlarını alabilecek. Yaşlı aylığının bağlanmasına ilişkin yapılan muhtaçlık hesaplamasında hane içinde kişi başına düşen ortalama gelir tutarı yerine, aylık başvurusunda bulunan kişinin kendisi ile eşinin gelir tutarının hesaplanması suretiyle muhtaç olup olmadığına karar verilecek. Başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek kadar engeli bulunduğunu sağlık kurulu raporuyla kanıtlayanlara aylık bağlanacak olup başvurular ilçe Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma vakıflarına yapılacaktır. Bu konuda dernek olarak 2013 yılından bu yana sorunun giderilmesine yönelik yaptığımız başvurular ve hazırladığımız rapor dönemin milletvekili Sayın Fahrettin Poyraz aracılığıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşe Nur İslam’a Bozüyük ziyareti kapsamında elden verilmiştir. Devamında Bakanlık tarafından derneğimize gönderilen resmi yazıda kanun hazırlanırken dosyamızın dikkate alınacağı belirtilmiştir. Son olarak 3 Aralık 2015 yılında Cumhurbaşkanlığımız Külliyesinde düzenlenen Dünya Engelliler resepsiyonuna dernek olarak katılım sağladık. Burada Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan’ın kalem müdürüne hazırladığımız dosyamızı teslim etmiştir. Dernek olarak verdiğimiz mücadelenin engellilerin lehine sonuçlanması bizleri ziyadesiyle memnun etmiştir. Konunun yasalaşmasında emeği geçen herkese üyelerim ve ülkemizde ki tüm engelli bireylerimiz adına çok teşekkür ederim” dedi.

Son Güncelleme: 18.04.2016 03:44
Anahtar Kelimeler:
BİLECİKGüncel
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

banner2

resim yükleresim yükleresim yükle