NEVRUZ ATEŞİ YAKILDI, ÖRSTE DEMİR DÖVÜLDÜ

Bilecik’te Nevruz Bayramı, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde düzenlenen bir programla kutlandı.  

21 Mart 2018 Çarşamba 13:45
774 Okunma
NEVRUZ ATEŞİ YAKILDI, ÖRSTE DEMİR DÖVÜLDÜ
banner15

Bilecik’te Nevruz Bayramı, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde düzenlenen bir programla kutlandı.  


  Okul bahçesindeki kutlamalara Bilecik Vali Yardımcısı Mustafa Kemal Özgün, Bilecik Belediye Başkan Vekili Nihat Can, Bilecik Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Tetik, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş, Bilecik İl Emniyet Müdürü Ertuğrul Namal, Bilecik İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mehmet Kocabıçak, Bilecik İl Özel İdaresi Genel Sekreti Halis Nalbant, siyasi parti temsilcileri, daire müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.


  Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlikte konuşan Bilecik İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mehmet Kocabıçak, Türk boylarının en köklü milli bayramının Nevruz olduğunu ifade etti. Kocabıçak, “Nevruz Bayramı, tarihin karanlık bilinmeyen dönemlerinden beri, Türk boyları ve akraba topluluklar yanında, Türklerle coğrafya yakınlığı olan diğer topluluklarda da kutlanmaktadır. Bugün bu bayram nevruz, sultan nevruz, sultan navrız, yenigün ve çağan gibi çeşitli adlar altında ancak özü ortak bir yeni yıl ve bahar bayramı olarak kutlanmaktadır.  Gece il gündüzün birbirine eşit olduğu her yılın 21 Martında kutlanan bayram, Türk toplulukları arasında dini bayram olmaktan çok bir tabiat bayramı, bir diriliş bayramı olarak kabul edilmektedir. Nevruz’u Türklerin milattan yüzlerce yıl önce kutladıkları Çin kaynaklarında yazılıdır. Bu kaynaklarda Hun Türklerinin, 21 Mart’ta türlü yemekler hazırlayarak kırlara çıktıkları, kırlarda şenlikler düzenledikleri belirtilmektedir” dedi.


  “Nevruz bahara yolculuğun başlangıcıdır”


  Kocabıçak, konuşmasının devamında, nevruzun bahara yolculuğun başlangıcı olduğunu belirterek,”Nevruz ile ilgili inanışlardan bazıları ateş ve su kültürüne dayanmaktadır. Nevruz ateşi yakılarak üzerinden atlanır. Aynı gün sabahın erken vakitlerinde suyun üzerinden atlama geleneği de vardır. Çünkü Türk kültüründe ‘Ateş’ ve ‘Su’ arıtma, temizleme, aydınlatma, bolluk ve bereket simgesi olarak kabul edilir.

Nevruz Bayramı; bereketin simgesi, canlanmanın diriliş işareti, doğanın yeni bir enerjiyle canlanışı, çayır ve çimenlerin yeşermeye başlaması, çiçeklerin rengarenk açtığı, kuzular çayır çimen koştuğu, yüreklerimizin yeni umutlarla dolup taştığı, gönüllerimizdeki türlü duyguların birbirine karıştığı yeni bir mevsime, yeni bir bahara yolculuğun başlangıcıdır.

Nevruz bütün sıcak duyguların toplamıdır. Kana düşen ateş, toprağa düşen candır. Birlikte sevinme, neşelenme ve eğlenmenin, karşılıklı sevgi ve saygı, hoşgörünün, ulusça bir arada, kardeşçe barış içinde yaşama arzusunun, dayanışma ve yardımlaşma duygularının coştuğu bolluk ve bereketi müjdeleyen bir bayram günüdür” ifadelerine yer verdi.


  Nevruz kutlamaları, Bilecik Hayme Ana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin folklor gösterisi, Bilecik Vali Yardımcısı Mustafa Kemal Özgün tarafından Nevruz ateşinin yakılması, ateş üzerinden atlanılması, Nevruz’un simgelerinden olan demir dövme, halat çekme, çuval yarışı ve pilav ikramıyla son buldu.

Son Güncelleme: 21.03.2018 14:05
Anahtar Kelimeler:
BİLECİKHABER
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

banner2

resim yükleresim yükleresim yükle