KÖY HALKI AYAKLANDI

Bilecik’in Bozüyük ilçesine bağlı Muratdere köyü sınırları içerisinde yer alan ormanlık alana kurulması planlanan maden ocağı ile ilgili olarak İl Genel Meclis üyeleri yerinde incelemelerde bulundular.

04 Ekim 2017 Çarşamba 14:13
2535 Okunma
KÖY HALKI AYAKLANDI
banner15

  Bilecik’in Bozüyük ilçesine bağlı Muratdere köyü sınırları içerisinde yer alan ormanlık alana kurulması planlanan maden ocağı ile ilgili olarak İl Genel Meclis üyeleri yerinde incelemelerde bulundular.

 

 

  Köylülerin bu konudaki itirazlarını dinleyen İl Genel Meclis üyeleri, aynı zamanda firma yetkililerinden de bilgi aldılar. Köylerine maden ocağı kurulmasını istemeyen Muratdere köyü halkına çevre köylerin muhtarları da destek oldular. Verilen ÇED raporuna onay veren kurumların gerekli inceleme ve araştırmayı yapmadan masa başında olur verdiklerini iddia eden köylüler, bu kararın köy halkını mağdur ederek doğanın katledilmesine neden olacağını savundular. Köylerine maden ocağı kurulmasını istemedikleri ifade ederek ‘biz madene değil tesise karşıyız’ diyerek isyanlarını dile getirdiler.

 

 

  “Bu yanlıştan dönülmesini istiyoruz”

 

  Köy Muhtarı İsmail Kurt, “Bugün burada toplanmamızın sebebi Muratdere madencilikle ilgilidir. Şu görmüş olduğunuz karşıdaki saha Muratdere madencilik tarafından bakır ve molibden madenini çıkarmak için ÇED raporu alınmış durumdadır. Şu karşıdaki görmüş olduğunuz orman 72 tane ağaç kesilecek olan orman ve benim köyüme 400 metre yakındadır. Buradan yetkililere arz ediyorum. Buranın biran önce gözden geçirilerek bu yanlıştan dönülmesini istiyoruz” dedi.

 

 

"Tarım arazilerinin üzerindeki ormanlık sahada da açık ocak işletmeciliği yapılacak"

 

  Muratdere Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Barış Kahraman ise “Muratdere Madencilik tarafından köyümüzde yapılması planlanan bakır ve molibden madeni işletmesi ile ilgili burada toplanmış bulunuyoruz. Karşımızda gördüğünüz vadide atık depolama tesisi ve has altın tesisi yapılacak ve akabinde Bursa-Eskişehir karayolunu takiben tarım arazilerinin üzerindeki ormanlık sahada da açık ocak işletmeciliği yapılacak. Biz köylüler olarak hem doğamızın katledilmesi hem de sağlığımızın tehdit altında olmaması için karşı çıktığımızı beyan ediyoruz” dedi.

 

 

  “Bu haksızlığa birlikte dur diyelim”

 

  Bu konudaki isyanlarını dile getiren köy halkı, “Kasabalar, şehirler ormanlarını tüketti. Köyümüz güzel köyümüz bereketli. Arıcılık ve hayvancılık işi ile uğraşıyor, ormanlardan geçiniyoruz. Ağaçlardan tomruk yaparak geçiniyoruz. Gelin köyümüze sahip çıkalım, yeşilliği bozmayalım. Zaten Domaniç’te 500 hektar kadar orman yandı. Şu güzelliğe bakın mahvolur gideriz. Toz duman içerisinde kalırız. Sağlık, sıhhat hayvanlarımız için geleceğimiz için ne olur ülkemiz için ağaçlarımız için çevremiz için el birliği yapalım bunu durduralım.  Madencilerde düşünülsün. Çıkarılmasın demiyoruz ama köylünün düşünülmesini de istiyoruz. Bu ülkeyi bu devleti köyleri düşünelim. Ağaçlarımızı yok etmeyelim. 72 bin ağaç demek ne demek. 500 hektar yandı içimiz kan ağladı. Köylümüz koştu, herkes koştu ama bunu bir çırpıda kesecekler.

 

 

 Şu güzelliğe bakın yaşam bu, yaşam oksijen. Ülkemizi köyümüzü kurtaralım. Ben 76 yaşındayım. Bu zamana kadar analar, babalar, bizler, ormanlardan idare olduk geçindik. Bizden sonrakiler ne ile geçinecek? Bayanlarımız ormana fidan dikti kazandı. Erkeklerimiz tomruk kesti kazandı. Ama şimdiden sonra ne yapacaklar? Olsun maden olsun da fabrika burası olmasın madenini alsın götürsün. Çoluğumuz çocuğumuz gitti. Bizim bir tarafa gidecek halimizde yok. Tesis kurulmasını istemiyoruz. Madene karşı değiliz, fakat buraya siyanür gelmesiniz istemiyoruz. Benim evime 400 metre ben bu kadar gördüm. Benim torunlarım bu güzelliği göremeyecek. Madeni alsın ama oralara yapmasın. Arıtma yerlerini oralara kurmasın. Ben kalp hastasıyım, ben hava almak istiyorum. Buraya gelinceye kadar tıkandım ben istemiyorum. Eğer bu damıtılan su aşağı Karasuya erişirse, muhtemelen kış olunca sel gelince erişiyor.

 

 

 Bu bütün Bilecik’in sorunu o su Sakarya'ya erişiyor. Bunların tek çıkarma yöntemi en ucuz yöntemi siyanür ve tazyikli suyu basınca havuza direkman üste çıkıyor. Bunu bu şekilde ayrıştırıyorlar ve damıttıkları su bütün Bozüyük'ün bütün Bilecik'in suyudur. Yani biz insan olarak kendi neslimize ihanet etmemeliyiz. Bugün biz varız ama yarın çocuklarımız, torunlarımız olacak. Bu bütün Bozüyük'ü etkileyecek bir şey. Buradan toz kalkacak yukarıda Kocadağ bütün sularımız yeraltı sularımız bu Muratdere havzasından geliyor. Komple Bozüyük'ün bizim köylerimizin suları. Onun için biz gelin hep beraber olalım. Kendi neslimize ihanet etmeyelim” dediler.

 

 

" Hiç bir maliyetten kaçmadık. Hava kalitesiyle ilgili çalışmalarımız yapıldı"

 

  Konuyla ilgili olarak açıklama yapan firma yetkilisi ise “Köylüler, muhtarlarımız ve teyzelerimiz çok güzel şeyler söylediler. Ben bunlara cevap vermek istiyorum. Şöyle ki 72 bin ağaç kesileceğinden bahsedildi. Biz düzenleme planında sahada bulunan ağacı verdik. Fakat kesilecek olan bu şekilde olmayacak. Bizim ÇED izin alanımız 211 hektar ve bu alanın içinde proje ünitelerimizin toplam alanı 136,5 hektar. Bu 136,5 hektarın içinde 5,5 hektar kadar tarım alanı mevcut ve yine yaklaşık 12-13 hektar civarında daha önce orman tarafından kesilmiş boş alanlar var. Yani yaklaşık 120 hektara geliyor. Bu bahsedilen rakamın çok, çok altında öncelikle onu söyleyelim.  Derler ki kapalı ocak yapsınlar. Kapalı ocakla işletilmesi mümkün değil. Artı cevherimiz çok yüzeyde. Bunun için kapalı ocaktan ziyade açık ocak uygundur. İl Halk Sağlığı, İl Afet, İl Çevre, İl Orman, Toprak Su Yönetimi bütün bu kurumlar bu projeyi tek, tek incelediler ve olur verdiler. Siyanür olacak diyenler var, altın olacak diyenler var. Bakın şunu açıklıkla söylüyorum. Bu projede altın madenciliği yapılmayacak, siyanür kullanılmayacak. Yani bunlar insanları korkutmak için kasıtlı olarak söylenen cümlelerdir. Burada 0,1 civarında altın bulunmaktadır. Fakat işletilecek ekonomik bir değer değildir bu. Burada sadece bakır ve molibden işletilecektir. Zaten ÇED olarak da bizim devlete taahhüdümüz vardır. Her türlü kontrolümüz yapılacak, izlenilecektir. Sağlığımız, tarlalarımız kötü olacak diyenlerimiz var. Bakın biz yurt içi ve yurt dış birçok firmayla çalıştık. Hiç bir maliyetten kaçmadık. Hava kalitesiyle ilgili çalışmalarımız yapıldı. Su kaynaklarımız azalacak dendi bizim su kuyularımız, su kaynaklarımız mevcut. Muratdere'nin eksilen sularını bir firma tarafından kazandırılacağını biz taahhüt ettik. Bütün çalışmalarımız devlet garantisi altındadır. Sonuç itibariyle olay abartıldığı şekliyle olmayacak kimse mağdur edilmeyecektir” dedi.
  Açıklamaların ardından işletmenin kurulacağı ormanlık alanda İl Genel meclis üyeleri, firma yetkilileri, köylüler, komşu köylerin muhtarları ve vatandaşlar tarafından incelemelerde bulunuldu.

 

Son Güncelleme: 05.10.2017 11:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Bilecikli 2017-12-27 14:39:18

İyi olur iyi olur, ülkemizin kaynaklarını değerlendirmek gerekli, öyle herkesin ne dediğine bakılırsa bir arpa boyu yol alamayız, ne yani koskoca adamlar araştırmadan mı karar almışlar? Maden demek zenginlik demek, destekliyorum. Ağaç kesilirse bir tane sizde dikin iki tane, sorun mu bu ?

banner22

banner2

resim yükleresim yükleresim yükle