ENGELLİ STAND UP'ÇI ENGELLERİNİ 'Tİ'YE ALIYOR

Eskişehir'de yaşayan ortopedik engelli Soner Çoban, "Harbi Sakat Muhabbetler” isimli sergilediği stand up gösterisiyle var olan engellerini kendi deyimiyle “ti”ye alıp, hayata olan bakış açılarının ne kadar canlı olduğunu diğer insanlara göstermeyi hedefliyor.

13 Ekim 2017 Cuma 08:10
983 Okunma
ENGELLİ STAND UP'ÇI ENGELLERİNİ 'Tİ'YE ALIYOR

   Eskişehir'de yaşayan ortopedik engelli Soner Çoban, "Harbi Sakat Muhabbetler” isimli sergilediği stand up gösterisiyle var olan engellerini kendi deyimiyle “ti”ye alıp, hayata olan bakış açılarının ne kadar canlı olduğunu diğer insanlara göstermeyi hedefliyor. 

 

 

  Çoban'ın, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Konferans Salonu’nda Engelli Öğrenciler Bilim Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen stand up gösterisi öğrenciler tarafından büyük bir ilgiyle karşılandı. Gösterisinde kendisinin günlük hayatından da bilgi veren Soner Çoban, stand up yapmaya başlamasındaki amacının, kader arkadaşları olarak ifade ettiği kendi gibi engelli olan diğer insanların iç dünyalarının göründüğü gibi karamsar olmadığını, topluma ve dünyaya bakış açılarının sevecen olduğunu anlatmak olduğunu belirtti.

 

 

 Soner Çoban, “Biz engelliler olarak birbirimize her türlü şakayı yaparız. Tabii ki bizim derneğimize gelen ilk etapta durgun oluyor. Özellikle sonradan engelli olanların psikolojileri çok kötü. Ben mesela çok küçük yaşta böyle olduğum için sağlam halimi hatırlamadığımdan çok önemli değil. Derneğe gelenler duygusal bir şekilde bir kenarda oturup bize katılmaz, biz çeşitli etkinlikler yaparız ama o bir kenarda durur. Yavaş, yavaş bize katılır ve psikolojisi normale döner” dedi.

 

 

  “Çocuklarımızı da bilinçlendirmeliyiz”

 

  Toplumun engellilere karşı olan bakış açısının çok önemli olduğunu, ailelerin çocuklarını engelli birini gördüğü zaman nasıl davranması konusunda bilinçlendirmesi gerektiğini de değinen Çoban, “Önceki yıllarda ben yoldan geçerken çocuklar ‘aaa.... adama bak, küçük adam, kambur adam’ diyorlardı. Ben bunu pek takmıyordum, ama bu durumdan rahatsız olan arkadaşlarım vardı. Mühim olan çocuk değil, ailesi. Ailenin çocuğunu bilinçlendirmesi lazım. Son zamanlarda bu durum değişti. Eskişehir halkı daha çok bilinçlendi” ifadelerine yer verdi.

 

 

  “Oyuncuyu coşturan alkıştır”

 

  Yaptığı gösteriler sonrasında izleyicilerden olumlu tepkiler aldığını da söyleyen Soner Çoban, “ Son gösterimde çok büyük bir alkış koptu, ama ben o alkışın engellilere moral vermek için yapıldığını anladım. Fakat sonrasında konuşmalar benim ağzımdan çıktıkça kahkahalarla karışık alkışlar yükselmeye başladı. Tabii bu beni çok fazla motive etti. 'Garsonu coşturan bahşiş, oyuncuyu coşturan alkıştır' lafı aklıma geldi o an. Daha da çok mutlu oldum” ifadelerine yer verdi.

 

 

  Gösteri sonunda İHA muhabirine açıklama yapan Soner Çoban, “Kültür Bakanlığı’na bağlı GENÇDES projesi adı altında Bilecik’e geldik. Burada amacımız bir farkındalık oluşturmak. Engelli olarak değil de günlük hayatta yaşadığımız sorunları ti’ye alarak izleyiciyle buluşturuyoruz. Hikayelerimiz hem güldürücü, hem düşündürücü oluyor. Gösterilerimiz arasında 5 dakika da engelliler hakkında seyircilerimize bilgi veriyoruz. Sağlam insanların engellilere nasıl davranması gerektiği konusunda bir bilinçlendirme, bir farkındalık oluşturmak istedik. Yedi ilde yapacağız gösterimizi. Bilecik ilk sırada yer aldı” dedi.

 

 

  Öte yandan stand up sonunda "Harbi Sakat Muhabbetler” adlı gösteride yer alan diğer engelli oyuncular üniversite öğrencilerine kısa bir tiyatro gösterisi sergilemelerinin ardından, Soner Çoban’a Engelli Öğrenciler Bilim Koordinatörlüğü tarafından belge verildi.

Son Güncelleme: 13.10.2017 08:10
Anahtar Kelimeler:
BİLECİKÜniversiteEngelli
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle