ÇÖMLEK USTASININ BÖYLESİ

  Bilecik'in Pazaryeri İlçesine bağlı Kınık köyünde 63 yıldır çömlek ustalığı yapan, ilkokul mezunu, Devlet Sanatçısı belgesine sahip iki dil bilen Salim Yaşar bu sefer de siyaset için kollarını sıyırdı ve İl Genel Meclisi üyeliği için aday oldu.

İbrahim Rafet Sünetci
İbrahim Rafet Sünetci
12 Şubat 2019 Salı 12:32
1122 Okunma
ÇÖMLEK USTASININ BÖYLESİ

  Bilecik'in Pazaryeri İlçesine bağlı Kınık köyünde 63 yıldır çömlek ustalığı yapan, ilkokul mezunu, Devlet Sanatçısı belgesine sahip iki dil bilen Salim Yaşar bu sefer de siyaset için kollarını sıyırdı ve İl Genel Meclisi üyeliği için aday oldu.

  1942 doğumlu olan ve 14 yaşından bu yanan çömlek işiyle uğraşan Salim Yaşar'a, 2002 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Devlet Sanatçı belgesi verildi. Bu sefer de kollarını siyaset için sıyıran Yaşar, 2009-2014 yılında Kınık Köyü'nde bir dönem muhtarlık yaptığı anlatarak, "İlkokul mezunuyum Almanca ve Vietnamca dillerini biliyorum. Beş yıl Vietnam'da çömlekçilik kursu verdim. 15 yıl Almanya'da yine mesleğimle ilgili bir porselen fabrikasında çalıştım. Çömlekçilik mesleğim için 63 yıl kollarımı sıvadım. Şimdi ise, ilçeme ve 24 köyümüze hizmet için bu defa da kollarımı sıvıyorum" dedi.

  "ÇÖMLEĞE BİR DE HANIM ELİ DEĞSİN'' PROJESİNİ İÇİŞLERİ BAKANLIĞINA SUNDUM"

  Salim Yaşar, ilçenin tanıtılması için bir proje hazırladığına değinerek, "Hizmet işi gönül işidir ve ben bu işe gönülden talibim. Pazaryeri'nin tanıtımı için benim hazırlamış olduğumun ''Çömleğe Bir de Hanım Eli Değsin'' projesini İçişleri Bakanlığına sundum. Buradan aldığım hibe ile ilçemizde ikamet eden 21 bayan kardeşime çömlekçilik kursu verdim. Bu kurs sonucunda bayan kardeşlerimiz altın bilezik değerinde bir mesleğe sahip oldular" dedi

  Öte yandan Salim Yaşar, 31 Mart günü yapılacak olan Mahalli İdareler Seçimi için Pazaryeri'nden AK Parti'den İl Genel Meclis üyeliği adaylığı için başvuruda bulundu.

SALİM YAŞAR KİM;

"1955 yılında 13 yaşındayken babamın atölyesinde geleneksel el sanatı çömlekçilik mesleğine çıkarak olarak başladım. 1969 yılında Almanya’ya mesleğimle alakalı olarak giderek bu ülkede 14 yıl porselen pişiricisi olarak çalıştım. 1984 yılında ülkeme tekrar geri dönerek mesleğimi Bilecik’in Pazaryeri İlçesine bağlı Kınık Köyünde sürdürmeye devam ettim. 1992 yılında Vietnam ülkesine giderek 5 yıl boyunca oradaki insanlara hem ülkemi tanıtma fırsatı yakaladım hem de mesleğimi öğrettim. 1997 yılında tekrar ülkeme dönerek mesleğimi Kınık Köyünde sürdürmeye devam ettim. 2002 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Beyoğlu Belediyesi ortaklığı ile düzenlenen ‘Altın eller’ fuarına katıldım ve burada el sanatımız çömlekçilik standı açarak çömlek yapımını sergiledim. Bu vesileyle Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçı tanıtım kartını almaya hak kazanarak ‘Devlet sanatçısı’ unvanını aldım. 2009-2014 yılları arasında Pazaryeri İlçemizin Kınık Köyünde muhtarlık görevinde bulundum. 2019 itibariyle halen Kınık Köyünde mesleğim olan çömlekçilik zanaatını sürdürmeye devam ediyorum"

Son Güncelleme: 12.02.2019 13:49
Anahtar Kelimeler:
BİLECİKHABER
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle