Bilecik Barosu Başkanı Avukat Halime Aynur 5 Nisan Avukatlar Günü Mesajı

5 Nisan Avukatlar günü dolayısıyla Bilecik Barosu Başkanı Halime Aynur bir mesaj yayınladı. Ülkemizde son dönemlerde hukukun ve hukukçuların yıpratıldığını dile getiren Aynur, açıklaması şöyle devam etti.

05 Nisan 2014 Cumartesi 11:41
1632 Okunma
Bilecik Barosu Başkanı  Avukat Halime Aynur 5 Nisan Avukatlar Günü Mesajı

   5 Nisan Avukatlar günü dolayısıyla Bilecik Barosu Başkanı Halime Aynur bir mesaj yayınladı. Ülkemizde son dönemlerde hukukun ve hukukçuların yıpratıldığını dile getiren Aynur,  açıklaması şöyle devam etti.

 “ Hukukun üstünlüğü” ve “Hukuk Devleti” Kavramlarının yıpratıldığı, Ulusumuzun Hak ve Adalet duygularının zaafa uğratıldığı, bir süreçte “Avukatlar Günü”nü buruk duygularla kutlamaktayız.

Hukuk devletinin olmazsa olmazı, yürütmenin eylem ve işlemlerinin  yargı denetimine tabi olmasıdır. Yargının “olmazsa olmazı” da, mahkemelerin tam anlamı ile “bağımsızlığı ve tarafsızlığıdır” dır. Bağımsız ve tarafsız yargının olmadığı bir yerde hukuk devletinden ya da hukukun  üstünlüğünden söz etmek mümkün değildir.

Yargı mensuplarının devletin içinden  veya dışından kimi yapılarca “benim hakimim”, “senin hakimin” diye sınıflandırılması  izah dahi olunamaz. Bu tartışmaların  yapıldığı  bir sürede  hiç kimsenin hukuki güvenliği  kalmaz. Adalet mülkün temeli ise; mülk temelsiz kalır.

Ülkemiz son günlerde demokrasi ve Hukuk  Devleti alanında çok ciddi sıkıntılar yaşamış ve yaşamaya devam etmektedir. Gelinen noktada özellikle 17 Aralık soruşturmaları sırasında  ve sonrasında ortaya çıkan  kanıtlar Türkiye’de hukukun herkese bir gün lazım olabileceği  gerçeğini ortaya koymuştur.  Gerçek hukuk    devletinde “Suç işleyen kim olursa olsun  yargı önünde hesap verir” prensibi vardır.  Ancak ülkemizde son zamanlarda yaşananlar kirlenmenin boyutlarını  gösterdiği  kadar, bazı soruşturmaların  sağlıklı yürümesi  açısından Hakim,  Savcı, polis tayinleri, Adalet Bakanı müsteşarının ve bakanın Bizzat soruşturmayı yapan  Cumhuriyet savcısını  araması gibi aykırılıklar  ile gölgelenmiş ve  kamuoyuna, ciddi  boyutta soruşturmaların  karartılmaya çalışıldığı  endişe ve kaygısını  vermiştir.

HSYK Kanunu’ndaki değişikliklerle  yargı tarafsızlığını  ve bağımsızlığını tamamen ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar,  kanuna aykırı  bir şekilde  Adli Kolluk yönetmeliği  değişikliği ve yine Adli Kolluk  personelinin  valiye bağlanması, “soruşturmanın gizliliği”  ilkesine aykırı , yargı  bağımsızlığını  tartışılır  hale getirmiş; kuvvetler ayrılığını ortadan kaldıran  otoriter bir anlayıştır.

5651 sayılı ”İnternet Ortamında Yapılan   Yayınların Düzenlenmesi  ve Bu Yayınlar Yoluyla  İşlenen Suçlarla Mücadele edilmesi  Hakkında Kanun”da yapılan değişikliklerle  ülkemizde Twitter ve Youtube’a erişim engellenmiştir.  İktidar, bu yasanın özel  hayatın Gizliliği’nin korunması için  çıkartıldığını  sansür ile  alakası olmadığın savunmuştur. Fakat çok geçmeden halkımızın  bireysel olarak düşüncelerini  özgürce ifade  edebildiği Twitter’a  ait tüm servislere erişim  engellenerek, bir  yasanın nasıl sansür için kullanabileceğini  tüm dünyaya ispatlamış, ülkemizin  Çin’den sonra Twitter’ı yasaklayan dünyanın ikinci ülkesi olma utancını bize yaşatmıştır.

Vatandaşların hangi internet  sitesine girip, hangi bilgi ve belgelerle ulaşacağının , neyi izleyip izleyeceğinin keyfiyete  bırakılması temel hak ve özgürlüklere  açık bir mücadele olup kurumların mahkeme kararlarından zorlama yorumlarla  yasal dayanak bulma girişimi kabul edilemez.

Avukatların ciddi sorunları  vardır. Avukat sayısı ihtiyacın üzerindedir ve giderek artmaktadır. Buna önlem  olarak avukatlık sınavının  getirilmesi; hukuk fakültesinin  sayısının ihtiyacının üzerinde olduğu  dikkate alınarak, mevcut hukuk fakültelerinin gerek fiziki, koşullarının gerekse akademisyen kadrosu  yönünden  yeterli ve standartlara uygun  olmayanların  kapatılması, yeni açılacak olanların sıkı standartlara tabi olması gerekir.Avukatlık kanunu günün ihtiyaçlarını  karşılamamaktadır. Buna ilişkin değişikliklerin yapılması gerekmektedir.

Her yönüyle aydınlık, Cumhuriyet ilkelerine gönülden bağlı, laik ve sosyal bir hukuk devleti olmanın koşullarını yerine getirmiş Türkiye arzusuyla , Yargının Siyasi iktidara bağlandığı, Demokratik Hukuk devletinin zedelendiği bu günlerde geleceğe olan umutlarımızla, tüm meslektaşlarımın avukatlar gününü kutluyorum “ dedi.

Son Güncelleme: 05.04.2014 11:41
Anahtar Kelimeler:
Halime AynurAvukat5 Nisan
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle