ABHAZYA GERİ DÖNÜŞ DEVLET KOMİTESİ TEMSİLCİLERİ BİLECİK’TE

Abhazya Geri Dönüş Devlet Komitesi temsilcileri Türkiye’de federasyon çatısı altında toplanan Abhaza derneklerini tanımak için Bilecik’e geldiler.

03 Haziran 2014 Salı 08:09
1564 Okunma
ABHAZYA GERİ DÖNÜŞ DEVLET KOMİTESİ TEMSİLCİLERİ BİLECİK’TE

   Abhazya Geri Dönüş Devlet Komitesi temsilcileri Türkiye’de federasyon çatısı altında toplanan Abhaza  derneklerini tanımak için Bilecik’e geldiler.

 Abhazya Geri Dönüş Devlet Komitesi temsilcilerinin neden burada olduklarını anlatan Abhaz Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Özer Salman,  Geri Dönüş Devlet Komitesini temsilen burada olduklarını belirtti. Salman, “ Biliyorsunuz tarihimizde yaşanan trajedik olay neticesinde dünyanın her bir bölgesine göç etmek zorunda kaldık biz. Şimdi devletimiz var, kalınmış bir devlet olarak hayatta yakın zamanda dünyanın her yerinde yaşandığı gibi orada da demokratik bir takım haklar talepler vs. olaylarda yaşanıyor. Bu kardeşlerimizde geri dönüş devlet komitesinin temsilcisi olarak burada kardeşlerinle beraberler, irtibat kurmak istiyorlar. Geleceğe yönelik planları, düşünceleri var, bunları paylaşmak istiyorlar “ dedi.

 

 

“TOPLUMUMUZU TANIMAK, BURADAKİ ÖRF ADETLERİNİ ORAYA GÖRE NE KADAR GETİREBİLDİK, ONLARI GÖRMEK AMAÇLI GELDİLER”

 Daha sonra Abhazya Geri Dönüş Devlet Komitesinin   çalışan Cansuh Lazba Geri Dönüş Devlet Komitesinin   çalışan Cansuh Lazba, Abhazca burada oluş sebeplerini anlatırken, konuşmasını Türkçeye çeviren Bilecik Kafkas Derneği Başkanı Erdinç Çolak, “ Türkiye’deki has köylerini, köylerde hangi sülalenin insanlarının olduğu, bu kişilerin ne iş yaptıkları, o tarafla ilgili düşünceleri nedir, birlikte iş yapalım, oradaki imkanlarla buradaki imkanlarımızı birleştirelim, ana dilde gençlerimizden okumak isteyen varsa oradan hoca gönderelim yaz tatilinde çocukları gönderin, orada yazmayı, okumayı ana dillerini öğrensinler.  

 

 

 Dolayısıyla gidip gelmeler çoğaldıkça insanlar birbirlerine ısınır, birbirlerinin ihtiyaçlarını bilirler, orada yatırım yapmak isteyen iş adamınız varsa gelsin yardımcı olalım diyorlar, orada nüfusumuz az, baba vatanımız orası gelip de kalmak isteyen varsa her türlü yardımcı oluruz diyorlar. Geliş amaçları bu doğrultuda. Dolayısıyla Türkiye’deki Abhaza derneklerini federasyon çatısı altında toplanan dernekleri gezip insanları tanımak, toplumumuzu tanımak, buradaki örf adetlerini oraya göre nereye kadar getirebildik, yaşatabildik, onları görmek amaçlı geldiler “ diye belirtti.

 

 

 “2 MİLYON İNSAN 1864’TE BİLE BİLE DENİZE DÖKÜLDÜ”

 

 Konuşmasının devamında , Rusya bizi getirdiğini, Karadeniz ise döküp gittiğinin 1864 de ölenlerinin öldüğünü,  kalanları kaldığını dile getirdi. Çolak, “ Burada gemilerle beraber yarıya kadar getirip orada döküp tekrar gittiler getirdiler. Biz 21 Mayıs yıl dönümü her sene Karadeniz sahiline gideriz, oradaki günü unutmayız. Oraya gideriz çelenk atarız.

 

 

 Ama inşallah dünyanın hali bundan sonra böyle olmaz, dünya insanı artık bilinçlendi. İnsan haklarının ne olduğunu bilirler. Orada sürgüne uğradık. 2 milyon insan 1864’te bile bile denize döküldü. Kurtulan kurtuldu, geldi buraya. Benim neslimden kimse kalmadı. Bizim ana vatanımız burası oldu, baba vatanımız orası. Benim dedem Çanakkale de yatıyor.  Ay yıldızlı bayrağa canım kurban ama isterim ki Türkiye Cumhuriyetiyle bizim naçizane bizim hatırımız için tanısın “ dedi.

Video Birazdan


 

Son Güncelleme: 03.06.2014 08:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle