4 AYDIR ÖNDEN GİDİYOR!

Son dakika haberine göre yaklaşık 4 aydır piyasanın önünden giden Merkez Bankası, bu kez de farklı davranmadı.

19 Mart 2021 Cuma 11:46
259 Okunma
4 AYDIR ÖNDEN GİDİYOR!

 4 aydır piyasanın önünden giden Merkez Bankası, bu kez de farklı davranmadı.

Enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanıncaya kadar sıkı duruş vaat eden Merkez, dün faizi 200 baz puan artırdı. Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, göreve geldiğinden bu yana her toplantıda sıkı para politikası vurgusunda bulundu. Enflasyon düşünceye kadar sıkı duruşun süreceğini belirtti. Uluslararası emtia fiyatlarında artış, yükselen küresel enflasyon beklentileri, gelişmiş ülke para politikalarına ilişkin belirsizlikler de göz önünde bulundurulduğunda piyasa 100 baz puanlık faiz artışına odaklanmıştı. Merkez Bankası bunun da üzerine çıkarak faizi 200 baz puan artırarak yüzde 19’a yükseltti. Faiz; yatırımcılar, tüketiciler, şirketler ve de çalışanlar için istenen bir durum değil.

Atılan her adımda daha yüksek maliyetlerle borçlanmak, var olan birikimlerin erimesine yol açıyor. Merkez Bankası’nın da faizi artırma noktasında pek de istekli olmadığı malum. Bununla birlikte enflasyonun yüksek seyretmesi ve kurdaki yukarı oynaklık; Merkez Bankası’nın faizi yükselterek, dolara yönelimi azaltma ve sıcak para girişini sağlama noktasında hareket etmesine yol açtı. İlk etki başarılı oldu ve kur kasımda 8.58 seviyelerinde iken 16 Şubat’a gelindiğinde 6.89’a kadar geriledi.

Küresel bazda risklerin artması üzerine kur yeniden 7.62’lere tırmanınca Merkez Bankası Başkanı Ağbal, “kalıcı fiyat istikrarı” için kararlı ve öngörülebilir para politikasının önemi hakkında bir makale yayımladı, sıkı para politikası vurgusunu yineledi. Geldiğimiz aşamada Merkez Bankası politika duruşunda kararlılığını bir kez daha göstermiş oldu. Türkiye’nin rezervleri ekside ve sıcak para girişine ihtiyaç var. Döviz ihtiyacı yüksek. Bu nedenle reel faiz zorunluluk halini alıyor.

Son Güncelleme: 19.03.2021 12:01
Anahtar Kelimeler:
BİLECİKHABERFAİZ
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle