2 GÜNDÜR 600’E YAKIN FABRİKA ÇALIŞANI FABRİKAYA GİRMEYEREK EYLEM YAPIYOR

Bilecik’in Söğüt ilçesinde faaliyet gösteren Söğütsen Seramik A.Ş çalışanları 2-3 aydır maaş almadıklarını iddia edip 2 gündür fabrika önünde 600’e yakın işçi eylem yapıyor.

07 Şubat 2015 Cumartesi 14:30
4137 Okunma
2 GÜNDÜR 600’E YAKIN FABRİKA ÇALIŞANI FABRİKAYA GİRMEYEREK EYLEM YAPIYOR

Bilecik’in Söğüt ilçesinde faaliyet gösteren Söğütsen Seramik A.Ş çalışanları 2-3 aydır maaş almadıklarını iddia edip 2 gündür fabrika önünde 600’e yakın işçi eylem yapıyor.

 

 

  Söğüt'te dün 16.00’da işten çıkan işçilerden sonra fabrikaya girmeyerek eylem yapan 600’ye yakın fabrika çalışanı dün geceyi sokaklarda geçirdi. Bugünde sabahın ilk ışıklarında fabrika önünde toplanan işçiler, fabrikanın kendilerine 2-3 aydır maaş vermediklerini iddia ederek, fabrika sahiplerinden haklarını istediler. Fabrika önünde erkek çalışanlar adına açıklama yapan fabrika çalışanı, şuan için yaptıklarını eylemi ekmek davası için yaptıklarını belirterek, “İşçilerin düşünün Söğüt'te 700 tane işçi varsa şuanda 700 milyar. Söğüt ekonomisine 3 ayda 2 milyon, 100 bin zarar demektir bu. Bu işçilerin sayesinde 15 bin nüfuslu insanlar geçiniyor.

 

 

Bunun gündeme gelmesi gerekiyor. Bu insanların şuanda Şubat dönemi sonrası okul başlayacak. Biliyorsunuz kışlar ağır geçiyor. Yakıtlar ağırlaştı. Onların gündeme gelmesi gerekiyor. Biliyorsunuz doğal gaz zamlandı, onları mı verecek, elektrik parasını mı verecek, esnafın işçiye bakışını mı görecek. Bir şey almaya girdiği zaman bu işçiler esnafın bakışı sertleşiyor artık ne zaman bu paralar gelecek diye. Adam ekmek alırken çekiniyor benden veresiye mi isteyecek diye. Bunun görülmesi lazım. Üç aydır bu arkadaşlar maaşlarını almıyor. Bu eve 1 milyar ara giriyor. Kiracı evin önünden devamlı gelip geçiyor.

 

 

 

 

Elektrikçi 3 gün geçtiği zaman elektriği kesiyor. Bu arkadaşların çoğu da genç. Çocukların soğukta kaldığını düşünün. Ceket giymediğimiz zaman üşüyoruz. Bebek de evde duruyor. Onun mamasını mı düşünecek, onun ısısını mı düşünecek, hanımın ihtiyaçlarını mı. Ekmek yiyecek parasını bile bulamıyor” dedi.

 

  ÇOCUKLARIMIZIN BOĞAZINDAN SÜT GİRSİN

 

  Kadın çalışanları adına açıklama yapan fabrika çalışanı bayan işçi, 2-3 aydır çalışanların evine kömür, çocuğunu çoluğuna okul harçlığın veremediğini belirterek, “İçeridekilerin hiç birinin haberi yok, umurunda yok kimsenin. Kimisi beşikteki çocuğunu koydu geldi, kimi yatakta hastasını bıraktı geldi. Ama öyleyken daha bize diyorlar ki anlayış gösterin.

 

 

 

Anlayış nereye kadar, Allah’tan Söğüt'ün esnafı anlayışlı ki, o bize esnaflar anlayış gösteriyor. Seramik bile göstermiyorsa, bu holding göstermiyorsa burada yaşamasın, kapatsın. Devretsin burayı artık. Ya millet biraz boğazına sıcak yemek girsin. Çocuğuna süt girsin burada boğazına süt girsin. Bilmiyorum böyle insanlık olmaz. Ya devretsin, kazanamıyorsa çalıştırmasın arkadaş burayı çalıştırmasın. Devretsin, devredemeyeceklerse kapatsın. Millet büyük şehire göç eder. Büyük şehirlere göç etsin artık, başka çaresi yok. Herkes yolunu çizer.  Çocuğunu okutamıyor, hiç bir şeyini yapamıyor ”dedi.

 

 

  BİZ BURADAN EKMEK YEMEDİKTEN SONRA, BU FABRİKANIN BURADA OLMASININ BİR ANLAMI YOK

 

  Söğüt Taşıyıcılar Kooperatifi BAŞKANI Ayhan Kısa, Söğüt'te yapılanların şuan tamamen bir psikolojik bir savaş olduğunu belirterek, “İnsanları buradaki fabrikaya kiralık olarak başlattılar ve devamlı da fabrikanın sahip oldular. Sıkıntı yok, hiç kimsenin de bunda gözü yok. Allah daha çok versin ama bu insanlar ekmeğinin peşinde. Buradan bu maaşı alacak ki, evine barkına bakacak. Ama burada uygulanan şu tamamen bir psikolojik savaş var. Herkesi ne kadar gerebiliriz, ne kadar insanların parasını kullanabiliriz bunun bir savaşı var.

 

 

Mesela, biz nakliyeciyiz. Bu memlekette yaşıyoruz bu memleketten ekmek yemeye çalışıyoruz. Fakat buradaki nakliyenin devamını gelip yabancı araçlarla temin ediyorlar. Bu ne demektir, Söğüt'ün ekonomisine bir darbedir. Artı diyelim ki bir alacağımız var. Alacağını alamıyorsun. Buradaki birçok esnaf arkadaş fabrikaya iş yaptığı zaman alacağını alamıyor ve yahut ta iş yapamıyor. Bunların özünde yani şöyle diyebilirim. Tamamen bir zorlama, germe politikası, insanların imkanlarını kullanma politikası var.

 

 

Burada da işçiler 2 ay 6 ayda maaşını vermediği oldu. Bunu insanlar unuttu ve burada çalışan birçok emekli var. Emekliler bir şekilde ihtiyacını giderdiği için ve yahut ta köylerden gelip burada çalışanların aileleri yardım ettiği için dayanabiliyor. Bunu da bunlar değerlendirebiliyor sonuçta” dedi.

 

  “BU İNSANLAR ÇALIŞTIYSA BUNLARIN ALIN TERİNİN KARŞILIĞINI VERECEKSİN”

 

  Fabrika sahiplerinin çalışan işçilerin alın terlerinin karşılığını ödeyeceklerinin belirten Kooperatif Başkanı Kısa, “Burada bugün olması gereken şudur; bu insan çalıştıysa alın terinin karşılığını ödeyecek. Ve buradaki bu insanlar bu fabrikada çalışacak. Çalışmaya ihtiyacı var. Çalışmaya ihtiyacı olduğunu bildiği için bu diğer ek gelirlerin de olduğunu bildiğinden dolayı her zaman aynı şeyi yapıyorlar sonuçta. Bu bacanın dumanını bu Söğüt'ün halkı yutuyor. Ama bu Söğüt'ün halkı bunun karşılığını buradan alamıyor. Buna bir çözüm bulunması gerekiyor.

 

 

Maalesef burada bu şekilde eylem yaparak değil de, patronların iyi niyetiyle bu işler çok kolay çözülebilir aslında. Türkiye'nin durumu malum, bu insanlarda bu fabrikanın burada olmasından son derece memnun aslında. Keşke ekmeği rahatça yiye bilseler. Artık herkes zammı falan geçti. Paramı nasıl alırım derdinde. Yani bilmiyorum ama bu insanları daha fazla körüklemenin bir anlamı olmadığını düşünüyorum. Biz nakliyeciler olarak sonuna kadar işçi kardeşlerimizi destekliyoruz. Belki yakın zamanda aynı eylem bizden de gelecek. Biz buradan ekmek yemedikten sonra, bu fabrikanın burada olmasının bir anlamı yok” dedi.

  Ayrıca, bu yapılan eylemler sırasında hiçbir fabrika yetkilisine ulaşılamadı.

 

Son Güncelleme: 07.02.2015 14:30
Anahtar Kelimeler:
BİLECİKSöğütGrev
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle