SAHURDA BUNU YAPMAK YETİYOR

Ramazanda yaşanan sorunlardan biri de ağız kokusu.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
20 Nisan 2021 Salı 10:48
260 Okunma
SAHURDA BUNU YAPMAK YETİYOR
banner15

Ramazanda yaşanan sorunlardan biri de ağız kokusu.

Çoğunlukla yediklerimize, içtiklerimize bağlı olarak ortaya çıkan ağız kokusu özellikle sabahları daha da rahatsız ediyor. Oysa sahurda ve iftarda alacağımız bazı tedbirlerle ağız kokusunu önlemek mümkün. Ağız kokusu yani halitozis; kişinin hem kendisini hem de çevresindekileri rahatsız eden, nefesteki kokudur. Ağız kokusu, kişilerde psikolojik ve sosyal açıdan özgüven eksikliği oluşturarak kişilerin kendini sosyal topluluklardan izole etmesine neden olabilir.

“Ağız kokusu neden olur?”

Ağız kokusunun en büyük sebepleri, ağız bakımı ve diş fırçalama işleminin seyrek olarak yapılmasıdırAyrıca sindirim sistemi hastalıkları, kronik sinüzit ve ileri yaş, ağız kokusuna neden olabilen diğer etkenlerdir.

“Ağız kokusunu gidermek için çözüm önerileri”

Sebze tüketen kişilerde, fazla et tüketen kişilere göre daha az ağız kokusu görülür. Bu nedenle sebze ağırlıklı beslenmek, ağız kokusunu azaltır.

“Bu yiyeceklerden uzak durun”

Soğan, sarımsak ve turp gibi kokulu yiyecekler özellikle çiğ tüketildiğinde ağız kokusuna neden olur. Ağız kokusunun önüne geçebilmek için bu ürünlerin tüketimine dikkat edin.

“Daha az baharat tüketin”

Yoğun baharat kullanımı, ağız içindeki kokuya neden olan sülfür bileşenlerini artırdığı için ağız kokusu neden olur. Özellikle ramazan ayında hem sindirim sistemini yormamak hem de ağız kokusunu azaltmak için daha az baharatlı yemekler tüketin.

“Kahve tüketiminizi sınırlandırın”

Kahve, ağız ortamını asidik hale getirerek bakterilerin kolayca üremesine neden olur. Ağız içinde üreyen bakteriler, ağız kokusuna neden olur. Bu doğrultuda kahve tüketiminin azaltılması, ağız kokusunun da azalmasını sağlar.

“Sahurda bu içecekleri içmeyin”

Çay ve kola gibi içecekler, ağız kuruluğuna yol açtığı için ağız kokusuna neden olur. Özellikle sahurda bu tip içeceklerden kaçının. Eğer çay tüketilmek isteniyorsa bol su ile birlikte tüketmek ağızdaki su dengesini koruyacağından ağız kokusu da azaltılmış olur.

“Sigaraya 'Hayır' deyin”

Sigara hem ağızda bıraktığı kokuyla hem de neden olduğu diş ve diş eti hastalıkları ile ağız kokusunun en önemli sebeplerinden biridir. Yoğun sigara kullanım 'kıllı dil' oluşumuna yol açarak besin artıklarının ve tütün dumanının dil sırtında tutunmasına neden olur. Bu durum ağız kokusuna neden olur.

KAYNAK: Milliyet

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

banner2

resim yükleresim yükleresim yükle