MİLYONLARA NEFES ALDIRAN KARAR

Milyonlara nefes aldıran karar: O ücretler kaldırıldı! EFMilyonlara nefes aldıran karar: O ücretler kaldırıldı! EFT-havale-hesap işletim ücretleri ne kadar oldu?T-havale-hesap işletim ücretleri ne kadar oldu?

14 Şubat 2020 Cuma 11:47
545 Okunma
MİLYONLARA NEFES ALDIRAN KARAR

Milyonlara nefes aldıran karar: O ücretler kaldırıldı! EFT-havale-hesap işletim ücretleri ne kadar oldu?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak banka ücret ve işlemlerine sınırlama getirilmesi müjdesini geçtiğimiz hafta duyurmuş ve milyonlarca vatandaş söz konusu haber sonrası internet üzerinden uygulamanın detaylarını öğrenmeye koyulmuştu. Yeni karar ile birlikte ticari müşterilerin ücret ve komisyonlarına sınır geldi, esnafın maliyeti düştü. Ticari kredi verilen işletmelerden alınan komisyon ise bitiyor. Peki EFT - havale - hesap işletim ücreti ve kredi kartı ücretleri ne kadar oldu? İşte tüm ayrıntılar...

2 bin 100 adet işlemin sayısı 51'e çekildi.

EFT, 3'te 1 ila 6'da 1 oranında indirildi.

Havale, EFT'nin yarısına düşürüldü.

Hesap işletim ve açılış ücreti kaldırıldı.

Kartta nakit komisyonu yüzde 4'ten 1'e indi.

Kredi erken kapama komisyonu yüzde 6'tan 1'e çekildi.

TİCARETE NEFES

Hükümetin aldığı devrim niteliğindeki karar ile bankaların ücret ve komisyonları sınırlandırıldı, standart getirildi. Bu karar ile başta ticaretle uğraşan işletmeler olmak üzere vatandaş rahat bir nefes alacak, bankaların her adımda para alması önlenecek.

Özellikle işletmeler, bankalardan ticari kredi ya da kart almaya korkar hale gelmiş, esnaf POS cihazı kullandığına pişman olmuştu. Bankaların aldığı ücret ve komisyon sayısı 2 bin 100'e ulaşmıştı. Yeni düzenleme ile özellikle ticari ilişkilerde maliyetler düşecek, işletmeler rahat nefes alacak ve bu durum vatandaşa da olumlu yansıyacak. Ücret ve komisyon sayısı da 51'e indirilecek.

ÜCRET KALKTI

Düzenleme ile ticari müşterilerden alınan hesap işletim ücreti ve hesap açılış ücreti de kaldırıldı. Bankalar, ticari işletmelerden kiralık kasa ziyaretine ilişkin ücret alamayacak.

Kiralık kasa depozito bedeli, kasanın bir yıllık kirasını aşamayacak. Ticari kredi kartlarından limit aşım ücreti alınamayacak. Nakit avans tutarı, ticari müşterinin ticari kredi kartına tahsis edilen limitin yüzde 10'unu aşamayacak. Bankalar, yıllık üyelik ücreti ve benzeri ad altında ücret tahsil etmedikleri bir ticari kredi kartı türü sunmak zorunda olacak. Uygulamalar 1 Mart'ta başlayacak. Esnafın ve şirketlerin banka derdi bitecek.

KART KOMİSYONLARI DÜŞÜRÜLDÜ

Ödeme sistemlerine ilişkin düzenlemede de ticari hayatı kolaylaştıracak adımlar atıldı. Taksitsiz mal ve hizmet alımlarında, işlem tutarının üye işyerinin serbest kullanımına ertesi gün aktarılması halinde, üye işyeri ücreti aylık referans oranının 0.45 puan artırılmış halini geçemeyecek.Taksitli mal ve hizmet alımlarında azami üye işyeri ücreti, taksitsiz işlemlerde geçerli olan azami üye işyeri ücretine her bir taksit için bu ücretin en fazla yüzde 50'si ilave edilerek uygulanacak.

NE DEĞİŞECEK?

EFT ücretleri her kalemde 3'te 1 ila 6'da 1 oranlarında indirildi.

HAVALE ücretleri yeni düzenlenen EFT ücretlerinin yarısına düşürüldü.

● TİCARİ kredilerde erken ödeme komisyonu kalan vadesi 2 yıla kadar olanlarda yüzde 1'e, vadesi 2 yıldan uzun olanlarda yüzde 2'ye düşürüldü.

● TİCARİ kredi kartlarında nakit avans komisyonu yüzde 1 ile sınırlandırıldı.

● YÜZDE 2'lere kadar ulaşan kredi kullanım ücreti en fazla yüzde 1 olarak sınırlandırıldı.

Son Güncelleme: 14.02.2020 11:52
Anahtar Kelimeler:
BİLECİKHABER
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle