KESİLEN ÜCRET İADE EDİLİYOR

İşçi ve işveren karşılıklı anlaşarak iş akdini sona erdirebiliyor. Buna ‘ikale’ sözleşmesi deniliyor.

11 Şubat 2019 Pazartesi 11:27
1978 Okunma
KESİLEN ÜCRET İADE EDİLİYOR
banner15

İşçi ve işveren karşılıklı anlaşarak iş akdini sona erdirebiliyor. Buna ‘ikale’ sözleşmesi deniliyor.

İkale sözleşmesi veya karşılıklı sonlandırma sözleşmesi çerçevesinde 27 Mart 2018’den önce ödenen tazminatlardan kesilmiş olan vergiler iade edilecek. Daha açık bir ifadeyle ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımlar üzerinden tahsil edilen Gelir Vergisi iade edilecek.


180 MİLYON LİRA İADE


Ücretlilerden kesilen Gelir Vergisi oranı, yüzde 15-35 arasında değişiyor. 14 bin 800 liraya kadar yıllık geliri olanlar yüzde 15 vergi öderken, bu miktar yılda 120 bin liradan en fazla kazananlar için yüzde 35’i buluyor. İşçinin kıdemi ve ikale sözleşmesindeki miktar ve vergi dilimi yükseldikçe alınacak vergi iadesi de artacak. Bu kapsamda yaklaşık 180 milyon liralık vergi iade edilecek. Yıllık tavanı aşmayan kıdemde vergi kesilmediği için iade olmayacak.


NE KADAR KAZANCI OLACAK?


Vergi kesilip kesilmediği çalışanın ayrıldığı işyerinin muhasebesinden öğrenilebilecek. Hukuken kıdem tazminatı hakkına erişmiş işçiye, işveren kıdem tazminatı öderken Gelir Vergisi kesintisi yapılmıyor. Gelir vergisi kesilmediği için işçinin eline geçen kıdem tazminatı tutarında en az yüzde 15 oranında kazancı oluyor. İşçi kıdem tazminatının ödendiği dönemde yüzde 15’ten yüksek bir vergi diliminde ise gelir vergisi kesilmemesi nedeniyle sağlanan kazanç artıyor.


Yüzde 35’lik dilimdekiler örneğin; 15 yıldır aynı işyerinde çalışıp aralık 2017’de 200 bin lira tazminatla ayrılan işçi, 24 bin lira alacak. Yüzde 15’lik vergi dilimindekiler ise örneğin; 1 Ocak 2018’de işten 95 bin lira kıdemle ayrılan işçiye, yaklaşık 4 bin lira iade edilecek.


NEREYE BAŞVURULACAK?


5 yıllık zaman aşımı 2019’dan geriye doğru hesaplanacak. Yani verginin kesildiği tarihten sonra en geç 5 yıl içinde başvurulması gerekiyor. Örneğin daha önce hiç dava açmayıp bu yıl dilekçe verenler, en fazla 2014’e kadar olan dönem için iade alabilir. İade alabilmek için hak sahiplerinin vergi dairelerine başvurmaları ve dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri gerekiyor. Vergi iadesinden yararlanmak üzere vazgeçilen davalarla ilgili olarak yargılama giderleri ve vekalet ücretine hükmedilemeyecek.

Anahtar Kelimeler:
BİLECİKHABER
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

banner2

resim yükleresim yükleresim yükle