GERİ SAYIM BAŞLADI

Nvidia dünyanın en hızlı yapay zekasına sahip süper bilgisayarı yapacak.

19 Ekim 2020 Pazartesi 10:46
303 Okunma
GERİ SAYIM BAŞLADI

Birçok üniversiteyi bünyesinde barındıran ve süper bilgisayar üretimi alanında lider firmalardan biri olan İtalya menşeili Cineca, Nvidia ile güçlerini birleştirerek dünyanın en hızlı yapay zekâlı süper bilgisayarını üretme amacında olduklarını açıkladı.

Yapımı süren Leonardo sistemi neredeyse 14.000 adet Nvidia A100 işlemci kullanarak çeşitli yüksek performanslı işlemi gerçekleştirebilecek. Sistemin zirve performansının 10 FP16 ExaFLOP olması bekleniyor.Yeni süper bilgisayar, Atos’un BullSequana XH2000 süper bilgisayar nodlarını temel alacak, hepsinde bir tane şu an bilinmeyen Intel Xeon GPU işlemci, dörder tane Nvidia A100 GPU ve bağlantı kartı olarak da Mellanox HDR 200Gb/s kullanacak. Sistem su soğutması kullanacak ve HPC kabini başına 32 su soğutma sistemli blok bulunacak.

BUllSequana XH2000 mimarisi oldukça esnek, bu sayede herhangi bir işlemci ya da GPU’nun kullanılmasına olanak verecek, dolayısıyla şu anda hangi Intel Xeon işlemcinin kullanılacağı bilinmiyor.İtalyan üniversitelerindeki bilimciler, Leonardo sistemini yeni ilaçların keşfi, uzay keşif ve araştırmalarının yanı sıra meteoroloji alanında kullanmayı planlıyor.

KAYNAK:MİLLİYET

Son Güncelleme: 19.10.2020 11:55
Anahtar Kelimeler:
BİLECİKHABER
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle