EKİMİN İLK 10 GÜNÜ

Koronavirüste kritik tarih belli oldu! Ekimin ilk 10 günü...

29 Eylül 2020 Salı 11:05
960 Okunma
EKİMİN İLK 10 GÜNÜ
banner15

 Koronavirüste kritik tarih belli oldu! Ekimin ilk 10 günü...


Koronavirüste güncel verilere göre, son 24 saatte 115 bin 523 Kovid-19 testi yapıldı, 1412 kişiye hastalık tanısı konuldu. Son 24 saatte 65 kişi Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi, 1422 kişi ise iyileşti. Kovid-19 tedavisi tamamlananların sayısı 277 bin 52'ye yükseldi. Kritik tarih ise belli oldu! Ekim ayının ilk 10 günü çok önemli...Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere hükümette pandemiyle ilgili yapılan çalışmalarda, salgının seyrine göre aşama aşama planlama gerçekleştiriliyor. Şehirlerarası yolculuklar, üniversite giriş sınavlarında zorunlu hale getirilen HES kodu uygulaması, İstanbul başta olmak üzere bazı belediyeler tarafından kamu binalarında da uygulanmaya başladı.HES kodu zorunluluğunun, hastaneler ve muayenehaneler için de düşünüldüğü belirtildi. Kamu ve özel işyerlerinde de HES kodu uygulamasına geçilebileceği dile getirildi.

DUYARSIZ GRUPLAR 
Yaş gruplarının salgına yönelik duyarlılıklarıyla ilgili yapılan çalışmalarda, 17-35 yaş arasında ciddi sorun yaşandığı saptandı. Bu yaş grubunun kurallara uymadığı ve taşıyıcı olduğu belirtiliyor.Bu grupla ilgili olarak, denetim ve ceza uygulamasının yanı sıra, duyarlılık yaratılmasıyla ilgili özel çalışma yapılması öneriliyor. En duyarlı kesimin 35-60 yaş aralığı olduğu, 65 yaş üstüyle ilgili de zaman zaman sorun yaşandığı ifade ediliyor.

EKİM AYININ İLK 10 GÜNÜ 
Son verilere göre, salgın Ankara’da yüzde 30 oranında geriledi. İstanbul’da ise ekim ayının ilk 10 gününün önemli olduğu, şehre dönenlerle ilgili verilerin o tarihte görüleceği ifade ediliyor.İstanbul’da erken alınan önlemlerin, ‘merdiven’ olarak nitelendirilen aşamalı artışın kontrol altında tutulmasını sağlayabileceği iddia ediliyor. Ancak uzmanlar, halen bir kişinin en az 3 kişiye hastalık bulaştırdığı, yayılma hızının azaltılması gerektiğini belirtiyorlar.Kademeli mesai, kamu kurumlarına girişte HES kodu şartı, vaka takibinin sıkılaştırılıp denetimlerin artırılması ile koronavirüs vakalarındaki artış hızı düşerken özellikle İstanbul konusunda ekim ayının ilk 10 gününün çok önemli olduğu ifade ediliyor.Salgının başında Türkiye’deki tüm vakaların yüzde 60’tan fazlasının çıktığı İstanbul’da, memleketlerine gidenlerin dönüşlerinin ekim ayı başı itibarıyla yoğunlaşacağı, bu sebeple vaka sayısında ilk iki hafta artış yaşanması bekleniyor.Ancak, alınan tedbirlerle bu artışın ‘kontrollü’ olmasını bekleyen uzmanlar, “İstanbul’da şu anda merdiven misali bir artış söz konusu, yani aşama aşama artıyor. Artış kontrollü gidiyor. Ekim ayının ilk 10 günü de böyle devam ederse, sıkıntı çıkmaz.Aksi hâlde memleketten dönüşlerle birlikte İstanbul ve Marmara Bölgesi’ndeki illerde yeniden yayılma başlar” değerlendirmesini yaptı.

TOPLUM BAĞIŞIKLIĞI YÜZDE 10 
Dünya salgın tarihine bakıldığında en uzun süreli salgının iki yıl sürdüğünü hatırlatan uzmanlar “Bu tür salgınlar 1,5-2 yılda bitiyor. Ama aşı veya ilaç bulunursa bu süre daha da kısalıyor. Önümüzdeki 3-4 aylık süreyi çok iyi yönetip kurallara uyulursa, yayılması düşer. Yaz aylarına doğru bağışıklık oranı artar. Yapılan tahminler İstanbul’daki bağışıklık oranın yüzde 25’e ulaştığı yönünde.Mayıs ayında yapılan araştırmada Türkiye’deki toplum bağışıklığı yüzde 1’ler civarındaydı. Türkiye genelinde bu oranın şu anda yüzde 8-10 civarında olduğu düşünülüyor. Eğer yaza kadar bağışıklık oranı Türkiye genelinde yüzde 50’ye ulaşırsa, koronavirüs salgın olmaktan çıkar” görüşünü dile getiriyor.

KADEMELİ MESAİ BAŞLADI 
İstanbul İl Pandemi Kurulu’nun kararıyla İstanbul’da kamu kurumları ve belediyelerde kademeli mesai uygulaması başladı. Uygulamayla toplu taşımada sabah ve akşam pik saatlerinde görülen yoğunluğun azaltılması hedefleniyor.Belediyeler 09.00-16.30, sağlık çalışanları 08.30-16.30 saatleri arasında mesai yaparken geçen hafta 09.30’da dersbaşı yapan okullarda da dün itibarıyla 09.00’da derse başlandı.

UYKUSUZLUK KORONAVİRÜS BULGUSU 
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, koronavirüsle ilgili yeni ve değişik nörolojik bulguların görüldüğünü belirterek, uykusuzluk, beyin iltihabı ve menenjit bulgularının koronavirüsle ilişkilendirildiğini açıkladı.Yeni tip koronavirüs salgınının önüne geçebilmek için tüm dünya ülkeleri mücadelelerini sürdürürken Türkiye'nin pek çok kentinde vaka sayıları yeniden artmaya başladı.ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, toplumun yüzde 60- 70'inin bu hastalığı geçirmesi ya da aşının bulunmasıyla oluşacak antikorların insanları bağışık hale getirmesiyle bu salgının son bulabileceğini belirtti.Güvenilir bir aşıda, iyi bir antikor oluşturabilmesi için bu antikorların koruyucu seviyede olmasının ve uzun süre kalmasının en önemli noktalar olduğunu kaydeden Prof. Dr. Taşova, "Grip aşısını her yıl yenilemek zorunda kalıyoruz çünkü vücut yapısında önemli değişikliklere neden olacak mutasyonları oluşuyor. Bir önceki aşı diğerini tam anlamıyla kapsayamıyor.Bunda da öyle bir durumun olup olmayacağını zaman içerisinde göreceğiz. Ben aşı çalışmalarından umutluyum, çok güzel sonuçlar geliyor" dedi.

'DEĞİŞİK NÖROLOJİK BULGULAR GÖRÜLÜYOR' 
Özellikle Avrupa'da vakaların görülmesi ile birlikte tat ve koku almada azalma, bir süre yok olma gibi bir tablonun yerleştiğini hatırlatan Taşova, koronavirüsle ilgili yeni ve değişik nörolojik bulguların görüldüğünü vurguladı.Prof. Dr. Taşova, "Koronavirüs uykusuzluktan tutun da beyin iltihabı denilen ensefalit, menenjit gibi tablolarla da ilişkilendirildi. Guillain- Barre Sendromu denilen sinir sistemini tutan daha başka tablolarda vaka sunumları şeklinde görüldü.
Fakat nörolojik tutulumları oldukça ciddi takip edilen bir tablo. Değişik deri döküntüleri ortaya çıkmaya başladı. Örneğin 'Covid ayak baş parmağı' denilen parmakta kızarıklık, şişlik görülmeye başladı.Bunlar vakanın çok görülüp, vakalara çok dikkatli konsantre olarak bakılmasıyla da tespit edilen bulgular oldu" diye konuştu.

KAYNAK:MİLLİYET

Anahtar Kelimeler:
BİLECİKHABER
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

banner2

resim yükleresim yükleresim yükle