BİLECİK, TÜRKİYE'DE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Türe, Bilecik Belediyesinin Biyoçeşitlilik ve Biyokültürel İndeks Değeri çalışması ile Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiğini kaydetti.

14 Aralık 2017 Perşembe 15:54
981 Okunma
BİLECİK, TÜRKİYE'DE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ

 Eskişehir Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Türe, Bilecik Belediyesinin Biyoçeşitlilik ve Biyokültürel İndeks Değeri çalışması ile Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiğini kaydetti. 

 


  Bilecik Belediyesi, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi ve Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı işbirliğinde gerçekleştirilen Belediyesi Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen Marka Değerleriyle Bilecik Sempozyumunun 4'üncü günü ikinci oturumunda ''Bilecik'te Biyoçeşitlilik - Kültürel Miras ve Jeopolitik Zenginlik'' konuları ele alındı. Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Türe moderatörlüğünde gerçekleştirilen programda; Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kandazoğlu, CNN Yeşil Doğa Programı Yapımcısı Güven İslamoğlu ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tuba Yağcı konuşmacı olarak katıldı.

 


  Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kandazoğlu, burada yaptığı konuşmada, ülkemiz ve ilimizdeki biyoçeşitliliğin korunması ve bu konuda farkındalığı oluşturulması için yapılması gereken çalışmalara değindi. İnsanoğlunun var olduğu günden bu yana tabiatla iç içe olduğunu hatırlatan Kandazoğlu, şunları söyledi:
  ''İnsanoğlunun doğa ile iç içe olması ve kendisinin doğadan faydalanması için yaptığı çalışmalar yüzyıllar öncesine dayanıyor. Avrupa'da bilim adamları  çok önceden itibaren bu konuda çalışmalar gerçekleştirmeye başlamış, bitki ve bitki türlerine ilişkin bilgiler toplamışlar. Bizler de kurum olarak 2014 yılından bu yana bu konuda çalışmalar gerçekleştirmeye başladık. Şu ana kadar 33 ilimizde bu konuda envanterler oluşturduk, 43 ilimizde de bu çalışmalar devam ediyor ve önümüzdeki dönemde bu çalışmaları 81 ilimizde gerçekleştirmek istiyoruz."

 


  ''Bilecik biyoçeşitlilik ve biyokültürel değerleri yönünden birçok Avrupa ülkesinden zengin''


  Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Türe ise konuşmasında, Bilecik'teki biyoçeşitlilik ve biyokültürel değerler hakkında bilgiler vererek, Bilecik Belediyesi eliyle bu konuda gerçekleştirilen çalışmaların önemine değindi. Bilecik Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Biyoçeşitlilik ve Biyokültürel İndeks Değeri çalışması ile Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiğini hatırlatan Prof. Dr. Türe, şunları söyledi:
  ''Ekoloji kelimesi aslında insanoğlunun ekonomiden sonra kullanması gereken ikinci önemli bir kavram olduğunu düşünüyorum. Çünkü ekoloji kelimesinin altında yatan önem aslında bir ülkenin enflasyon değerinden de daha önemlidir. Bu kelimenin günümüzde en azında günlük konuşma dilimiz arasına girmiş olması da aslında iyi bir durum.''

 


  "Bilecik'in biyoçeşitliği gerçekten çok zengin"


  Canlı çeşitliliğinin korunması ve önemi hakkında bilgiler veren Türe, ''Coğrafya insanoğlu için onun kaderidir. Çünkü insanoğlu bulunduğu coğrafyaya göre şekil alır. Yaşantısı ve her özelliği ona göre şekil alır. Bilecik'in biyoçeşitliği gerçekten çok zengin. Bu anlamda Bilecik çok ilginç bir yer. Aslında bizler araştırmacılar olarak aslında Türkiye'nin coğrafi iklim tanımlamasını yaparken bu çalışmayı Bilecik'te bir gün gezerek gerçekleştirebiliriz. Çünkü Bilecik gerçekten orman ve iklim tipleri açısından çok zengin bir yapıya sahip. Bunun altında yatan nedenlerden biri de Bilecik, çok kısa mesafelerle yükseltisi değişen bir coğrafyaya sahip.'' dedi.

 


  Belediye Başkanı Selim Yağcı'ya teşekkür


  Bilecik Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ve Türkiye'de bir ilk olan biyoçeşitlilik ve biyokültürel değer endeksi çalışması için Belediye Başkanı SelimYağcı'ya teşekkür eden Prof. Dr. Türe, ''Günümüzde dünyadaki ülkelerin gelişmişlik düzeyi, o ülke ve şehirlerin biyolojik çeşitlilik ve biyokültürel değerlerinin varlığı ile ölçülüyor. Bu açıdan Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı'nın yakın ilgisi ve desteğiyle gerçekleştirdiğimiz bu çalışma ülkemizde bir ilk ve örnek bir çalışma. Çalışmanın verilerine göre bütün Türkiye'de rakamsal anlamda 5 karşılığında olan değer yalnızca  Bilecik'te 4 olarak belirlendi. Bu açıdan Bilecik, gerçekten müthiş bir çeşitliliğe sahip.'' ifadelerini kullandı.

 


  ''Çevrenin bize ihtiyacı yok biz insanoğlunun çevreye ihtiyacı var''


  CNN Yeşil Doğa Programı Yapımcısı Güven İslamoğlu ise konuşmasında, biyolojik çeşitlilik ve biyokültürel çeşitliliğin önemine değindi. Konuşmasında; ''Çevrenin bize ihtiyacı yok, biz insanoğlunun çevreye ihtiyacı var'' ifadelerini kullanan İslamoğlu; bu konuda her bir bireyin yapması gereken çalışmaları anlattı. Biyoçeşitliliğin önemini kavramak için öncelikle biyoçeşitliliğin ne olduğunu ve hayatımızdaki yerinin öğrenmesi gerektiğini hatırlatan İslamoğlu, bu konudaki görüşlerini fotoğraf ve viedo görselleri ile anlattı.

 


  "Bilecik topraklarında ağır metal ve kirlilik az"


  Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tuba Yağcı ise konuşmasında Bilecik'in biyoçeşitlilik zenginliğine dikkat çekti. Bilecik'teki biyoçeşitlilik ve gen çeşitliliği hakkında bilgiler veren Yağcı, şunları kaydetti:
  ''Bilecik'teki biyoçeşitlilik zenginlik gerçekten güzel bir noktada. Bu zenginliği itibariyle birçok üniversiteden burada çeşitli araştırmalar yapıldı. 450 gün süren bu araştırma ve çalışmaların daha da artması gerekmektedir. Bu zenginliğin olmasına rağmen biyoçeşitlilik fuanasının çok eski olduğunu gördük ve lisans öğrencilerimizle birlikte bu konuda araştırmalar yaptık. İlimiz toprakları gerçekten hem manevi anlamda hem de maddi anlamda temiz. Yani ilimiz topraklarında ağır metal ve kirlilik az'' ifadelerini kullandı.


  "Bize kalan zenginlikleri miras değil de emanet şeklinde düşünmemiz gerekir"


  Belediye Başkanı Selim Yağcı ise; oturum sonunda yaptığı konuşmada şunları söyledi: 
  ''Bugün de Bilecik'imizde çok güzel ve anlamlı bir buluşturmayı gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadık. Bizler de Tuba hocamızın da dediği gibi bize kalan zenginlikleri miras değil de emanet şeklinde düşünmemiz gerekir. Bizler de eğer geleceğimizi ve çocuklarımızı seviyorsak ki seviyoruz. Onun için onlara daha güzel bir dünya bırakmak için çalışmalıyız. Bana göre insanoğlunun yaşamında temel baz alması gereken iki konunun olduğuna inanıyorum. Bunlardan birisi onun medeniyetini sağlaması için enerjiye ihtiyacı, hayatiyetini sağlaması için de temiz çevreye ihtiyacı var. Onun için bu ikisi arasında çok iyi bir dengeyi sağlamak lazım diye düşünüyorum. Bu açıdan bizlere böyle önemli ve güzel bilgileri sunan konuşmacılarımıza çok teşekkür ediyorum.'' 
  Belediye Başkanı Selim Yağcı, sempozyum kapsamında söz alan konuklara teşekkür plaketi taktim ederek, yaptıkları bilgilendirme dolayısıyla konuşmacılara teşekkür etti.

Son Güncelleme: 14.12.2017 15:59
Anahtar Kelimeler:
BİLECİKHABER
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle