3 AYDA YÜZDE 25 YÜKSELDİ.

Pandemi süreci devam ediyor. Küresel bazda bir yıldır koronavirüs salgınıyla yoğun bir mücadele veriliyor. Şu ana kadar 73 ülkede 138 milyondan fazla doz aşı uygulandı.

11 Şubat 2021 Perşembe 11:00
235 Okunma
3 AYDA YÜZDE 25 YÜKSELDİ.

Pandemi süreci devam ediyor. Küresel bazda bir yıldır koronavirüs salgınıyla yoğun bir mücadele veriliyor. Şu ana kadar 73 ülkede 138 milyondan fazla doz aşı uygulandı.

Tarihin en büyük aşılaması yapılıyor. Türkiye’de de 2 milyon 759 bin doz aşılama yapıldı. Bir ara 300’lü rakamlara çıkan günlük ölüm sayısı 100’ün altına geriledi. Ancak henüz sıkıntı aşılmış değil.
Covid 19’un yarattığı sorunları aşma yönlü tedbirler çerçevesinde küresel bazda bol likidite politikası uygulanıyor. Bu durum para piyasalarının hareketli olmasına neden oluyor.
Uluslararası Finans Enstitüsü’nün (IFF) yayınladığı verilere göre, gelişmekte olan piyasa hisse senetleri, 2020 yıl sonundan itibaren ivme kazanarak ocak ayında yaklaşık 53,5 milyar dolarlık net yabancı sermaye akışı gördü. Ancak Türkiye’de Borsa İstanbul’a bu akışın etkisi olmadı.


 

Sanayiye ilgi yüksek
Borsa İstanbul’da yabancılar kasım ayında 1 milyar dolarlık alım yaparken, aralıkta 600 milyon dolarlık alım gerçekleştirdi. Ancak ocak ayında 444 milyon dolarlık satış yaptılar. Aynı heyecan korunamadı. Fakat yerli yatırımcı gelmeye devam ediyor. Borsa İstanbul’da BIST 100 Endeksi, son üç ayda yüzde 25 oranında yükseldi. Sanayi hisselerindeki son üç aydaki değer artışı yüzde 37 oldu.


Dolarda zayıf seyir
Dolar kuru 7.06 seviyesinde. TCMB’nin her fırsatta sıkı para politikası vurgusunu dile getirmesi kurun zayıf seyrini sürdürmesine neden oluyor. TCMB son üç ay içerisinde 3 başarılı adım attı. Birincisi önden yüklemeli faiz artırımı ile piyasanın önüne geçti. İkincisi her toplantıda sıkı para politikası duruşunu yineledi; spekülasyonlara izin vermedi. Üçüncü adımı ise piyasalarla iyi bir diyalog kurdu. Şeffaflık ile öngörülebilirliği artırdı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle