EMEKLİLERE EK MAAŞ

Milyonları ilgilendiriyor! Emeklilere ek maaş...

21 Ekim 2020 Çarşamba 10:42
993 Okunma
EMEKLİLERE EK MAAŞ

Milyonları ilgilendiriyor! Emeklilere ek maaş...


Çalışan her insan, yaşlılığında rahat etmek ister. Bazıları emekli maaşını yeterli görüp, ekstra yatırımlara girmez. Bazıları da emekliliğinde daha da rahat etmek, sıkıntı çekmek istemediğinden ayrı bir emeklilik planı yapıyor. Ülkemizde SGK’nın sağladığı emeklilik maaşından ayrı olarak bireysel olarak da emekli olma şansınız bulunuyor. İşte, BES (Bireysel Emeklilik Sistemi) konusuna dair tüm detaylar...


BES, kişiye sadece belirli bir süre sonunda ya toplu para ya da aylık maaş türünde bir kazanç sağlıyor. Bunun dışında SGK’nın verdiği sağlık veya diğer hizmetleri sunmuyor. BES’e katılım gönüllüdür. Bir emeklilik şirketine başvurarak, emeklilik planı yapabilirsiniz.BES, kısaca özel emeklilik sistemidir. Aktif çalışma yaşamı süresince yaptığınız tasarrufların, uzun vadeli yatırıma yönlendirilmesi sonucunda, emeklilik döneminizde belirli bir gelir elde etmenizi sağlayan sistemdir. Yani SGK’nın verdiği emekli maaşına ek bir maaş eklemiş oluyorsunuz.BES, 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu uyarınca yürürlüğe girmiştir. Tasarrufların toplanması, değerlendirilmesi ve kişiye toplu para ya da maaş ödenmesi esasına dayanıyor.Bireysel emeklilik imkânı sunan bir emeklilik şirketine başvuruyorsunuz. Emeklilik şirketi, sisteme girme kararınızı etkileyebilecek hususlar hakkında bilgi veriyor. Emekliliğe yönelik beklentileriniz, gelir düzeyiniz ve yaşınıza uygun bir emeklilik planı teklifi sunuyor. Teklifi kabul ederseniz, belgeleri doldurup, imzalıyorsunuz.
BES hem tasarruf hem de birikim yapmanızı sağlıyor.BES, devlet tarafından da destekleniyor. Ödediğiniz her taksitin %25’i kadar devletten katkı alıyorsunuz. BES fonunuzu ve şirketinizi değiştirebilirsiniz. Herhangi bir ücret ödemeden başka bir şirkete geçebilirsiniz. Fonlarınızı istediğiniz gibi kontrol edip, yönetebilirsiniz. Ayrıca BES fonları vergiden muaftır. BES ödemelerinizi ekonomik durumunuza göre ayarlayabilirsiniz. Bütçenizde azalma olduğunda taksit miktarını düşürebilir, isterseniz belirli bir süre dondurabilirsiniz.BES, para biriktiremeyenler için iyi bir birikim aracı olarak ön plana çıkıyor. Ayrıca devletin verdiği %25 ek katkı da bunun cabasıdır. Fakat herhangi bir nedenden dolayı birikim yapamaz duruma gelip, BES’ten çıkmak isteyebilirsiniz.BES'ten erken çıkmanın ne gibi etkileri var? 
BES’ten erken ayrılmanın diğer emeklilik şirketlerine göre bir avantajı bulunuyor. Klasik emeklilik sistemlerinde olan sistemden çıkanın parasının kesintiye uğraması BES’te bulunmuyor. Yani diyelim aylık 100 liradan 5 ay sisteme ödeme yaptınız. Sonra sistemden çıkmak istiyorsunuz. Yatırdığınız 500 lirayı kesintisiz alıyorsunuz. Fakat devletin verdiği %25 katkıyı alamıyorsunuz. Yani yatırdığınız parada kesinti yapılmıyor.Devlet katkısından yararlanabilmeniz için belirli bir süre sistemde kalmanız gerekiyor. 3 yıla kadar sistemden çıkanlar devlet katkısından yararlanamıyor. 3 yıldan sonra katkıdan belirli oranlarda yararlanmaya başlıyorsunuz. 3-6 yıl arası kalanlar, 6-10 yıl arası kalanlar %35, 10 yıl ve daha fazla kalanlar (56 yaşından önce) %60, 10 yıl ve daha fazla sistemde kalıp da 56 yaşını tamamlayanlar, vefat edenler, maluller 0 devlet katkısından yararlanıyorlar.

KAYNAK:MİLLİYET
 

Anahtar Kelimeler:
BİLECİKHABER
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle