5 YIL İÇİNDE ALMAYI UNUTMAYIN

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) her yıl milyonlarca kişiye çeyiz parası, emzirme yardımı, cenaze ve iş göremezlik gibi birçok başlık altında ‘özel’ ödemeler yapıyor.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
30 Kasım 2021 Salı 10:51
646 Okunma
5 YIL İÇİNDE ALMAYI UNUTMAYIN

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) her yıl milyonlarca kişiye çeyiz parası, emzirme yardımı, cenaze ve iş göremezlik gibi birçok başlık altında ‘özel’ ödemeler yapıyor.

Bu karşılıksız ödemelerden çoğu kişi haberdar değil. Devlet tarafından sağlanan ve unutulan destekleri almayan vatandaşlar için geriye dönük ödeme imkanı bulunuyor. Bunun için uygulanan yasal sınır 5 yıl.

Çeyiz devletten

SSK veya Bağkur’lu anne veya babasının vefatı nedeniyle yetim kalan kız çocuklarına maaş bağlanırken, evlenmeleri durumunda çeyiz parası da ödeniyor. Bu ödeme yetim maaşının 24 katı oluyor. Başvuru nikahtan sonraki 5 yıl içinde yapılabilir. SGK il müdürlükleri ya da sosyal güvenlik merkezlerine başvurulabilir.

Doğum izni ücreti hemen hesapta

Çalışan anneye 112 günlük yasal izin sonrasında doğum izni yani rapor parası adı altında ödeme yapılıyor. Para annenin adına açılan Ziraat Bankası hesabına yatıyor. Bu yıl en düşük 8 bin 904 lira ödeme yapılıyor. Doğum izni biter bitmez ‘turkiye.gov.tr’den ödemenin hesaba yatıp yatmadığı kontrol edilebilir.


 

Bir kereye mahsus veriliyor

Analık sigortası kapsamında 4A’lı çalışan kadınlar ile eşi doğum yapan bu kapsamdaki erkeklerin eşine emzirme ödeneği (süt parası) veriliyor. Emzirme ödeneği bu yıl 232 lira. Miktarı her yıl değişen ödeme bir kereye mahsus veriliyor. Bu para için anne veya eşinin SSK veya Bağkur’lu olması ve en az 120 gün prim ödemesi bulunması yeterli.

KAYNAK:Milliyet

Son Güncelleme: 30.11.2021 10:59
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle