BİLECİK BELEDİYE MEZBAHANESİ KURBAN BAYRAMINDA VATANDAŞLARIN HİZMETİNDE

Bilecik Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Nedret Avcı, Bilecik Belediyesi Mezbahanesi'nin Kurban Bayramı'nda vatandaşların hizmetinde olacağını belirtti.

25 Ağustos 2016 Perşembe 07:06
728 Okunma
BİLECİK BELEDİYE MEZBAHANESİ KURBAN BAYRAMINDA VATANDAŞLARIN HİZMETİNDE
banner15

    Bilecik Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Nedret Avcı, Bilecik Belediyesi Mezbahanesi'nin Kurban Bayramı'nda vatandaşların hizmetinde olacağını belirtti. 

 

 

    Veteriner İşleri Müdürlüğü'nün Kurban Bayramına ilişkin çalışmaları ve hazırlıkları hakkında bilgi veren Veteriner Hekim Avcı, alınan kurbanlıklar Belediye Mezbahanesinde veteriner hekim kontrolünde hijyenik ortamda kesileceğini söyledi. Veteriner İşleri Müdürlüğü olarak, Kurban Bayramına ilişkin çalışmalarını tamamladıklarını kaydeden Avcı, şunları söyledi:  

  ''Müdürlük olarak bundan sonra yapılması gereken hazırlıkları da yerine getirmeye devam ediyoruz. Geçtiğimiz yıllarda vatandaşımızın hizmetinde olan belediye mezbahanemiz bu yıl da hemşehrilerimize hizmet verecektir. Kurbanını kestirmek isteyen vatandaşlarımız sıra numaralarını Belediyemiz Veteriner İşleri Müdürlüğünden alabilirler. Evlerinin önünde kurbanını kesmek isteyen vatandaşlarımız da kurban tebliği ve kurban komisyon kararlarına uymaları gerekmektedir. Kurbanını kaçıran vatandaşlarımız ise Belediyemiz veteriner işleri müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir. Kurbanlarımızı işinde ehil olan elinde belgesi olan kişilere kestirelim ve kurbanlıklarımıza 5199 sayılı kanuna göre eziyet ve acı çektirmeden keselim. Kestiğimiz hayvanların atıklarını çevreye zarar vermeden gömerek uzaklaştıralım.''

  Veteriner Hekim Nedret Avcı kesimlerin, hijyenik ortamlarda yapılacağını belirterek; büyükbaş hayvan kesiminin 150 TL, büyükbaş kesim ve parçalanmasının birlikte 350 TL, küçükbaş kesiminin ise 40 TL olacağını açıklamasına ekledi.

  "Kurbanlık hayvan seçimi nasıl olmalı"

  Sağlıklı ve uygun bir kurbanlık hayvanın seçimi hakkında da bilgiler veren Veteriner Hekim Nedret Avcı, şöyle devam etti:

  "Aslında basit bir gözlemle herkesin aldığı kurbanın sağlıklı olup olmadığını burnu ve gözüne bakarak anlayabilecektir. Ancak buna ilişkin diğer noktaları da göz önünde bulundurmak gerekir. Örneğin, seçim yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktalar şöyle sıralanabilir: Küçükbaş hayvanın beline dokunulduğunda, ele çok fazla kemik dokusu gelmemesi gerekiyor. Bel kısmında ele gelen dolgunluk hayvanın besililiğinin en doğru anlaşılma şeklidir. Büyükbaş hayvanın da ergenliğe ulaşmış olması gerekiyor. İlk çıkan yavruluk dönemi dişlerinin kalıcı dişlerle değişmesi gerekiyor. Halk tabiriyle azı dişlerini çıkarmış olması gerekiyor. Bu dişlerindeki açıklığın ortaya çıkması gerekiyor. Küçükbaş hayvanların en az 1, büyükbaş hayvanların en az 2 yaşında olması gerek. Hayvanın kulağında, bakanlık tarafından takılan küpesinin olması, kurbanlık alırken hayvan sahiplerinden hayvanın pasaportunu istenmesi, başka ilçe veya illerden gelen hayvanlar için yurt içi veteriner sağlık raporu bulunması gerekiyor. Kurbanlık hayvanın burnunun, meme üst kısmı kuru ve çatlak olmamalı. Nemli ve parlak olmalı. Kuru ve çatlak meme hayvanın enfeksiyon geçirdiğini ve ateşi olduğunu gösterir. Burun, kurbanın sağlıklı olup olmadığını ele verir. Enfeksiyon geçiren hayvanın tüyleri de birbirine karışır. Tüyleri düz ve parlak olan hayvanlar tercih edilmeli. Gözleri mat renginde olmamalı parlak olmalı. Mat renkli gözler hayvanın gözlerinde bir enfeksiyon olduğuna işarettir. İyi bir kurban arkadan bakıldığında kare, üçgen şeklinde değil, küp şeklinde görünmelidir. Kare ve üçgen şeklinde görülen hayvanlar genelde zayıf ve sağlıksız hayvanlardır. Hayvanın vücut ağırlığının yüzde 20'si kemiktir. Zayıf hayvan kemikten ibarettir. Hayvanın kuyruğu ne uzun ne de kısa olmalı. Topallık gibi fiziki bir sakatlığı olmamalı. Koyun ve inek dişi hayvan kesilecekse mutlaka gebe olup olmadığına bakılmalı, gebe hayvanlar kurban edilmemeli. Dişi kurbanlıkların memeleri çatlak ve kızarık olmamalı. Bu tür durumlar enfeksiyon olduğunu gösterir. İç parazit ihtimaline karşı bir kez parazit giderici ilaç kullanılmalı."

Son Güncelleme: 25.08.2016 07:06
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

banner2

resim yükleresim yükleresim yükle